Nieuws


25 januari 2024

HR-techmarkt in 2023 erg actief door investeringen, fusies en overnames


Volgens Ralf Hofmann, mede-oprichter van tech-investeringsbank Drake Star, bleven investeerders ook in het moeilijke jaar 2023 sterk geïnteresseerd in HR tech. In UNLEASH bespreekt hij enkele opmerkelijke grote fusies en overnames in de HR tech-wereld van afgelopen jaar.

Categorie: UNLEASH
Geschreven door: HRTech Redactie

cytonn-photography-vWchRczcQwM-unsplash

2023 was een moeilijk jaar voor de wereldeconomie met conflicten in Europa en het Midden-Oosten, torenhoge inflatie en het faillissement van meerdere banken. Ondanks deze tegenslagen blijft de HR tech-sector groeien, zowel op het gebied van investerings- en financieringsrondes, als op het gebied van fusies en overnames (M&A). UNLEASH bespreekt samen met Ralf Hofmann, mede-oprichter van tech-investeringsbank Drake Star, de reden achter het aanhoudende succes van HR tech.

Werkgevers realiseren zich de afgelopen jaren dat mensen hun meest waardevolle aanwinst zijn, constateert Hofmann. Daarom zijn ze nu meer gefocust op het aantrekken en behouden van talent. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar technologie die de HR-processen stroomlijnt en voor betere employee engagement en experience zorgt stijgt. “Dit is een trend voor op de lange termijn, crisis of niet,” stelt Hofmann.

Investeerders realiseerden zich dat er een sterke vraag was naar HR tech en dus bleven ze “zeer geïnteresseerd" in de sector, de gevestigde spelers en de nieuwe ‘verstoorders’ die de markt betreden. 

Op de ‘erg actieve’ HR tech-markt

“Het resultaat is dat de markt nog steeds heel actief is.” Er waren alleen al in het derde kwartaal meer dan 200 transacties (met een waarde van meer dan een miljard). Dit brengt het totaal van 2023 naar 623 deals en met meer dan 15 miljard geïnvesteerd, volgens Drake Star.

Een belangrijke drijfveer voor de actieve HR tech M&A in 2023 was de wens van grote leveranciers om hun positie op de markt te consolideren door hun kleinere concurrenten over te nemen.

Grotere leveranciers willen graag nieuwe technologieën en nieuwe mogelijkheden verwerven die hen kunnen helpen hun functionaliteiten te vergroten. Kleinere spelers hebben vaak grotere expertise in niche-gebieden. 

“Hoewel we het over productiebedrijven hebben, gaat het ook over mensen.” Door kleinere bedrijven te kopen, kopen ze talent dat “de expertise en skillset heeft in bepaalde gebieden, maar ook in bepaalde markten.”

Fusies en overnames

Opmerkelijke grote fusies en overnames in de HR tech-wereld van afgelopen jaar zijn Edenreds acquisitie van Reward Gateway, HirveVue dat Modern Hire koopt, Immedis dat overgenomen wordt door UKG en Zooms overname van Workvivo.

Fusies en overnames komen natuurlijk niet alleen voor bij grote leveranciers. Een opvallende deal voor Hofmann was Silver Lakes’ meerderheidsbelang in Qualtrics voor 12,5 miljard dollar. Hofmann: “Het was een gigantische deal en erg indrukwekkend. Dit laat maar zien hoe erg grote private equity-bedrijven de sector waarderen.”

Vergelijkbaar was Credit Agricoles acquisitie van Worklife, die Hofmann “strategisch belangrijk” noemt. Het “was erg interessant om te zien hoe een bank een softwarebedrijf overnam, zodat ze innovatieve producten konden bieden aan hun cliënten."

Opmerkelijke transacties

Andere opmerkelijke transacties in 2023 waren onder andere de fundraiser van modern alles-in-één HR tech-bedrijf Rippling die 500 miljoen dollar opleverde, vooral omdat deze net na het faillissement van Silicon Valley Bank plaatsvond en bewees “dat investeerders geïnteresseerd waren in de kracht van innovatie van Rippling, en van HR tech in het algemeen.” 

Dan was er nog de herkapitalisering van HR document management-bedrijf aconso, waarbij Drake Star adviseerde. Keensight was de grootste investeerder, maar Hofmann was onder de indruk van hoeveel “competitie en interesse er was van investeerders in hun vakgebied.”

Meer weten? Lees hier het volledige (Engelstalige) artikel op de website van UNLEASH.

Deel dit artikel
Dit artikel is 283 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter