ISP_LogoIntegraal SkillsPaspoort Programma

Deze pagina is speciaal ingericht voor het programma om te komen tot een Integraal SkillsPaspoort. Je vindt hier nieuws en informatie over het programma. 

Nieuws

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

 


Jos SandersSkills Ambassade opgericht 

“1 op de 3 werknemers heeft meer kennis en vaardigheden in huis dan hij/zij in de huidige functie inzet. Al jaren. Werkgevers roep ik daarom op om samen met werknemers éérst eens alles te gebruiken wat er al aan skills in huis is. Daarna kun je de arbeidsmarkt of het onderwijs altijd nog vragen om wat nieuws, maar dan weet je wel precies wat je nodig hebt”, aldus Jos Sanders, Lector ‘Human Capital Innovations’ aan de HAN UAS en senior research scientist bij TNO. 

Hij vindt het Integraal Skills Paspoort belangrijk, immers iemand is veel meer dan (g)een diploma. “Een diploma is een prachtig bewijsstuk voor skills. Maar géén diploma is natuurlijk géén bewijsstuk voor het gebrek aan die skills.”

Sanders is - samen met het REACT project House of Skills 2.0 - initiatiefnemer van de Skills Ambassade: “De Skills Ambassade draagt met kennis(producten) bij aan een leven lang ontwikkelen en vrij(er) reizen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en tussen beiden. Een valide en betrouwbaar Skills Paspoort zou dat vrije reizen mogelijk kunnen maken”. 

Lees meer over de Skills Ambassade in dit artikel.


De tweede ISP conferentie: 20 november 2023 

Het centrale doel van deze tweede conferentie is om deze stelling uit januari 2021 van het World Economic Forum te bevestigen:

"Het niet in beeld hebben en houden van skills van medewerkers is dé oorzaak van de discrepantie van de arbeidsmarkt"(WEF 2021)

Naar aanleiding van deze aanbeveling publiceerde ook de SER in 2021 een rapport. Op 20 november buigen we ons ook over de vraag:

Is er een 2e allocatiemiddel op de arbeidsmarkt nodig, naast het CV, zijnde het Integraal SkillsPaspoort’ ? (SER 2021).

We willen tijdens deze conferentie bovendien het gezamenlijk landelijke rapport aanbieden aan de SER en/of het ministerie, waarin de diverse experimenten vanuit het perspectief van de (aankomend) medewerker worden toegelicht.

Dus SAVE THE DATE 20 november! 


De ISP experimenten

Tijdens de tweede conferentie zal per experiment het gebruikte skillsplatform een toelichting geven met een analyse van bevindingen door de kennisinstellingen en uiteraard een reactie van de opdrachtgever in kwestie.

  • Een aantal voorbeelden van de lopende experimenten: In Zuid-Oost Brabant start MyTalentBoard met 6 zorg- en welzijnsorganisaties voor zij-instroom in de Zorg onder de noemer ‘Samen Slim Aantrekken’.
  • 8vance werkt met haar partnerbedrijf JobLiebe aan zij-instroom in de Techniek in de Amsterdamse regio samen met de Gemeente, KPN, Alliander er meer grote partijen onder de vlag van het landelijke Be an Engineer programma. En Volandis pakt qua zij-instroom flink door in de Bouw. 
  • Met Werk voor Heerlen is Skilllab actief met mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt en dit gaat ook in andere Gemeenten plaatsvinden en Fibonacci doet dit op meerdere plekken in het land voor Defensie in het kader van de Banenafspraak.
  • LiveLearn is met de van Spaendonck Groep ook landelijk actief in het MKB voor instroom- en behoud van personeel en Stiching Wijjij heeft in het MKB met het eelloo-platform inmiddels ook mooie voorbeelden van transferable skills in de praktijk.
  • Skillz-up doet deze maand weer een skillsmeting voor 100 afstudeerders om ze te begeleiden naar een matchende werkomgeving daar waar Nxus dit skillsbased doet met stageplaatsen.
  • Matchcare helpt re-entree jongeren bij het SAIL-programma, Wallet-79 zet stappen in de IT-detachering en PlaytoWork in het MBO.

Zo zijn er nog een aantal initiatieven gaande met deze platformen en kunnen nieuwe platformen ook nog aansluiten. Die skillsplatformen worden allemaal gekoppeld aan de publieke ‘skillswallet’ van Schluss voor validatie van elders verworven skills en voor verificatie van certificaten/diploma’s vertaald naar skills. Dit om nog betere skillsmatching mogelijk te maken en leer- en loopbaanpaden vorm te geven. In de komende nieuwsbrieven zullen we met regelmaat aandacht besteden aan deze experimenten. 


Integraal SkillsPaspoort = Skills Wallet + Skills Platform

ISPHeb je bij een onderwijsinstelling met succes een bepaalde module afgerond, dan ontvang je een certificaat (microcredential) in je persoonlijke Skillswallet. Hierin worden certificaten vertaald naar skills volgens een eenduidige standaard (ESCO, CompetentNL).

Als je vervolgens vraagt om deze informatie van de Skillswallet te zenden aan het Skillsplatform naar keuze dan is er sprake van Skillsvalidatie.

De combinatie van Skillsplatform en Skillswallet is het Integraal Skillspaspoort.

Dossier Aanbieders en consultancies
Kirkman Company
Competens
ABU
8vance
MyTalentBoard

 

Bekijk alle dossier aanbieders >>
Bekijk alle dossier consultancies >>

 

Dossier Laatste nieuws

2023-11-21 17:03:00 - HRTech Redactie

“1 op 3 werknemers heeft meer vaardigheden dan dat ze op dit moment gebruiken bij hun werkgever.” Dit zei demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het in ontvangst nemen van het rapport ‘Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’ op de gelijknamige conferentie. Hoe wordt het Integraal Skillspaspoort de komende jaren op de kaart gezet en wat is hierbij het belang van dit rapport?


2023-12-04 07:00:00 - HRTech Redactie

Skills-denken is belangrijker dan ooit voor de huidige arbeidsmarkt. Om hierin verder stappen te zetten, is de Skills Ambassade opgericht. Tijdens de conferentie ‘Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’ op 20 november in Amstelveen, werd de Skills Ambassade officieel gelanceerd.


2023-09-12 09:00:00 - HRTech Redactie

Steeds meer organisaties zijn geïnteresseerd in (de mogelijkheden van) skills based organiseren. Maar hoe ga je in je eigen organisatie zo’n focus op skills inbrengen? Wat zijn de ‘do’s& don’ts?’. Drie deskundigen gingen tijdens het event HRTalks van Kyden uitgebreid in op de materie: “De informatie waarover we beschikken om tot een match te komen is te beperkt. Door te denken vanuit skills kunnen we dat oplossen.”


2023-08-29 07:00:00 - Malini Witlox

Een datakluis met een overzicht van – onder meer - al je vaardigheden, waarbij je als gebruiker zelf kunt bepalen welke data je deelt met een potentiële werkgever. Volgens Alexander Van den Wall Bake van TNO kan deze Self Sovereign Identity straks het enorme gat dichten dat er nu is tussen arbeidsaanbod en arbeidsvraag.


2023-03-08 08:24:00 - Mark van Assema

Een groep technisch specialisten van verschillende organisaties boog zich tijdens een bijeenkomst op 22 februari over de vraag welke basiscomponenten nodig zijn voor een nationaal, integraal skillspaspoort. Mark van Assema, lid van deze werkgroep, doet verslag van hun overleg en conclusies.


2023-02-07 07:00:00 - Juliette de Swarte

Skills. We weten allemaal waar we goed in zijn. Toch? Dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. Een gemiste kans voor werknemers én werkgevers. Het World Economic Forum stelt zelfs dat het niét kennen van de eigen skills en die van anderen de belangrijkste oorzaak voor het disfunctioneren van de huidige arbeidsmarkt is.