ISP_LogoIntegraal SkillsPaspoort Programma

Deze pagina is speciaal ingericht voor het programma om te komen tot een Integraal SkillsPaspoort. Je vindt hier nieuws en informatie over het programma. 

Schrijf je hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Interview Cremer HR Monitor

Goodbye cv, hello skills!

Lees hier het interview met Hans Cremer van de HvA, programmamanager Integraal SkillsPaspoort.

De tweede ISP conferentie: 20 november 2023 

Het centrale doel van deze tweede conferentie is om onderstaande stellingen van het World Economic Forum respectievelijk de SER uit januari 2021 te bevestigen. Dus SAVE THE DATE 20 november! 

  • ‘Het niet in beeld hebben en houden van skills van medewerkers is dé oorzaak van de discrepantie van de arbeidsmarkt’(WEF 2021)
  • ‘Er is een 2e allocatiemiddel op de arbeidsmarkt is nodig naast het CV, zijnde het Integraal SkillsPaspoort’ (SER 2021)

We willen tijdens deze conferentie het gezamenlijk landelijke rapport aanbieden aan de SER en/of het ministerie, waarin de diverse experimenten vanuit het perspectief van de (aankomend) medewerker worden toegelicht en bovengenoemde stellingen worden bekrachtigd.

Nieuws

  • Luister hier de podcast van skills platform Skillz-up in gesprek met Hans Cremer over de noodzaak voor een skills based cv voor studenten
  • Luister hier de podcast bij PeoplePower.radio van Volandis ism Hogeschool Arnhem Nijmegen over het Digitale SkillsPaspoort in de bouwsector

De ISP experimenten

Tijdens de tweede conferentie zal per experiment het gebruikte skillsplatform een toelichting geven met een analyse van bevindingen door de kennisinstellingen en uiteraard een reactie van de opdrachtgever in kwestie.

  • Een aantal voorbeelden van de lopende experimenten: In Zuid-Oost Brabant start MyTalentBoard met 6 zorg- en welzijnsorganisaties voor zij-instroom in de Zorg onder de noemer ‘Samen Slim Aantrekken’.
  • 8vance werkt met haar partnerbedrijf JobLiebe aan zij-instroom in de Techniek in de Amsterdamse regio samen met de Gemeente, KPN, Alliander er meer grote partijen onder de vlag van het landelijke Be an Engineer programma. En Volandis pakt qua zij-instroom flink door in de Bouw. 
  • Met Werk voor Heerlen is Skilllab actief met mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt en dit gaat ook in andere Gemeenten plaatsvinden en Fibonacci doet dit op meerdere plekken in het land voor Defensie in het kader van de Banenafspraak.
  • LiveLearn is met de van Spaendonck Groep ook landelijk actief in het MKB voor instroom- en behoud van personeel en Stiching Wijjij heeft in het MKB met het eelloo-platform inmiddels ook mooie voorbeelden van transferable skills in de praktijk.
  • Skillz-up doet deze maand weer een skillsmeting voor 100 afstudeerders om ze te begeleiden naar een matchende werkomgeving daar waar Nxus dit skillsbased doet met stageplaatsen.
  • Matchcare helpt re-entree jongeren bij het SAIL-programma, Wallet-79 zet stappen in de IT-detachering en PlaytoWork in het MBO.

Zo zijn er nog een aantal initiatieven gaande met deze platformen en kunnen nieuwe platformen ook nog aansluiten. Die skillsplatformen worden allemaal gekoppeld aan de publieke ‘skillswallet’ van Schluss voor validatie van elders verworven skills en voor verificatie van certificaten/diploma’s vertaald naar skills. Dit om nog betere skillsmatching mogelijk te maken en leer- en loopbaanpaden vorm te geven. In de komende nieuwsbrieven zullen we met regelmaat aandacht besteden aan deze experimenten. 

Agenda

De volgende bijeenkomsten staan gepland met als thema het Integraal Skillspaspoort:

  • 5 juni: Tijdens Holink 2023 spreken Hans Cremer en Onno-Hans Noteboom over het ISP
  • 15 juni: HR Talks: Skills-based organiseren. Bij Kirkman Company (Baarn)
  • 15 juni: UWV Landelijke Kennisdag Bouw & Techniek (Harderwijk), breakout sessie "Skills Based Hiring" door Hans Cremer
  • 21 september: Nationaal Decanensymposium UvA-HvA, thema Kansrijk kiezen
  • 20 november : Tweede ISP conferentie op de HvA 

Integraal SkillsPaspoort = Skills Wallet + Skills Platform

ISPHeb je bij een onderwijsinstelling met succes een bepaalde module afgerond, dan ontvang je een certificaat (microcredential) in je persoonlijke Skillswallet. Hierin worden certificaten vertaald naar skills volgens een eenduidige standaard (ESCO, CompetentNL).

Als je vervolgens vraagt om deze informatie van de Skillswallet te zenden aan het Skillsplatform naar keuze dan is er sprake van Skillsvalidatie.

De combinatie van Skillsplatform en Skillswallet is het Integraal Skillspaspoort.

Dossier Aanbieders en consultancies
Kirkman Company
8vance
ABU

 

 

Dossier Laatste nieuws

2023-05-30 07:00:00 - Yvette Minderhoud

Tijdens de bijeenkomst “Versterk je profiel voor de Nederlandse arbeidsmarkt” op 15 mei in Amsterdam werd gekeken naar de mogelijkheden voor het gebruik van het Integraal SkillsPaspoort (ISP) voor Oekraïners op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit in het kader van een nationaal initiatief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door middel van een skillspaspoort te begeleiden naar een passende baan.


2023-02-07 07:00:00 - Juliette de Swarte

Skills. We weten allemaal waar we goed in zijn. Toch? Dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. Een gemiste kans voor werknemers én werkgevers. Het World Economic Forum stelt zelfs dat het niét kennen van de eigen skills en die van anderen de belangrijkste oorzaak voor het disfunctioneren van de huidige arbeidsmarkt is. 


2023-03-08 08:24:00 - Mark van Assema

Een groep technisch specialisten van verschillende organisaties boog zich tijdens een bijeenkomst op 22 februari over de vraag welke basiscomponenten nodig zijn voor een nationaal, integraal skillspaspoort. Mark van Assema, lid van deze werkgroep, doet verslag van hun overleg en conclusies.