Nieuws


23 januari 2024

Minder investeringen in #HRTech in 2023


In 2023 werd minder geïnvesteerd in HRTech dan in de voorgaande jaren. Dat concludeert Anita Lettink in haar HRTech Funding 2023 report. Het meeste geld ging naar HCM & pay-diensten.

Categorie: Onderzoek
Geschreven door: HRTech Redactie

De HRTech-investeringen van de afgelopen drie jaar vertoonden aanvankelijk een stijging,  met een piek in het eerste kwartaal van 2022, gevolgd door een gestage daling. In 2023 is er minder geïnvesteerd in de HRTech-sector. Economische onzekerheden, fluctuerende markten en verschuivende financieringstrends zorgden voor een uitdagend investeringslandschap, zo concludeert Anita Lettink, partner bij Strategic Management Center en oprichter van HRTechRadar in haar HRTech Funding 2023 report.

Quarterly-HR-Tech-Funding

HCM & pay-diensten

De meeste investeringen gingen, net als in voorgaande jaren naar HCM & pay-diensten. Het accent van de markt ligt dus op het administreren en betalen van personeel via uitgebreide oplossingen voor het beheer van ‘human capital’ en salarisadministratie. In totaal werd $1,8 miljard in deze diensten geïnvesteerd. 


Financiële welzijnsdiensten

Na de HCM & paydiensten, ging het meeste geld naar financiële welzijnsdiensten. De substantiële financiering voor deze categorie onderstreept een verschuiving naar aandacht voor het holistisch welzijn van werknemers. Daarbij wordt benadrukt dat de huidige beroepsbevolking meer nodig heeft dan alleen een salaris; medewerkers zoeken ook financiële zekerheid en een uitgebreid arbeidsvoorwaardenpakket.


AI en Talent Acquisition

Talentmanagement, talentverwerving en leren blijven investeringen aantrekken, wat de voortdurende behoefte aan werving, ontwikkeling en leren binnen HRTech weerspiegelt. Bijna alle Talent Acquisition-oplossingen beschikten over een soort generatieve AI-functionaliteit. De focus op geïndividualiseerde talentbenadering, die vorig jaar begon, werd voortgezet. Gelet op het aantal investeringsrondes lijkt het erop dat de markt mogelijk een verzadigingspunt nadert, of dat investeerders selectiever worden en wachten op innovatieve partijen die de netelige kwestie van om- en bijscholing aanpakken. 

2023-Funding-per-service

Wereldmarkt

De ‘one size fits the globe’-benadering is niet de beste aanpak voor HRTech. Het ontwikkelen van een oplossing in de VS en deze vervolgens met kleine aanpassingen over de hele wereld uitrollen, werkt niet. Landen hebben specifieke wetgeving en HR-beleid waar rekening mee moet worden gehouden in de ontwerpfase. Vanuit dat perspectief is het geweldig om te zien dat vanuit alle regio’s wordt geïnvesteerd in HRTech, aldus Lettink.


Dit rapport verscheen eerder in het Engels op de website van Anita Lettink.

Deel dit artikel
Dit artikel is 245 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter