Nieuws


9 november 2023

UNLEASH World 2023: HR zet vol in op AI en skills


Eind oktober vond UNLEASH World plaats in Parijs, het jaarlijkse en grootste HR event ter wereld. Hier vonden duizenden bezoekers, honderden sprekers en tientallen leveranciers in HR technologie elkaar. Wat voor nieuws was er onder zon, welke buzzwords gingen rond en welke trends ontstaan in de wereld van HR? Bezoeker Jeroen Moerenhout geeft een recap van 2 inspirerende dagen.

Categorie: UNLEASH
Geschreven door: HRTech Redactie

De Amerikaanse HR Thought Leader Josh Bersin opende het event. Hij sprak van verwarrende tijden. Enerzijds schetste hij een geopolitiek en economisch wereldbeeld van onzekerheid, anderzijds één van disruptieve verandering, waarin technologische ontwikkelingen als AI een vlucht nemen. De tekorten aan talent blijven bestaan. Talent dat kritischer wordt richting werkgevers en in toenemende mate in opstand komt tegen een gebrek aan empathie in leiderschap. Dit maakt het voor HR leiders een extreem uitdagende tijd. 

HR transformeert en dat bleek uit een rondgang langs alle presentaties. Veel cases gingen dieper in op de inzet van technologie om HR processen efficiënter, wendbaarder en effectiever te kunnen laten aansluiten bij de behoeften van de business. Andere cases gingen weer in op employee engagement en employee experience, om beter aan te sluiten bij de behoeften van werknemers. De meest gehoorde buzzwords van het evenement waren echter toch wel AI, Talent Intelligence en Skills. 

AI en Skillsgericht werken maken organisaties wendbaarder 

Het Duitse chemiebedrijf Merck liet zien hoe AI helpt om scenario’s in HR management te kunnen voorspellen. Diepgaande gap analyses in personeelsplanning en personeelskosten kunnen dynamisch worden uitgevoerd. Talent intelligence is hierbij het toverwoord: alle data over het talent in je organisatie versus de business-resultaten. Van de performance op individueel-, team- en organisatieniveau tot de beschikbaarheid, persoonlijkheidskenmerken, behoeften en skills van het talent in je organisatie. Dit alles maakt dat een organisatie als Merck wendbaarder dan ooit kan acteren op zowel de korte als lange termijn.

Het andere buzzword was dus Skills. De Zwitserse medicijnproducent Novartis liet zien hoe ze hun organisatie volledig skillsgedreven hebben gemaakt. Een skillstaxonomie en bijbehorende data-architectuur brengt zowel de beschikbare skills als de skills die de organisatie nodig heeft in kaart, nu en in de toekomst. Zowel het werven (externe sourcing), werken (interne sourcing) als carrièreplanning en leren wordt op skillniveau in kaart gebracht en aan elkaar gekoppeld. Dit maakt dat het bedrijf op een unieke manier in staat is om het potentieel van hun medewerkers ten volle te benutten en te sturen.

Employee experience

Organisaties als L’Oreal, Booking.com, Spotify en Sodexo en AECOM gingen in hun cases vooral in op hoe ze een nieuwe generatie werknemers aan zich weten te binden. Door kandidaat- en werknemerservaring te bieden die aansluiten bij hun behoeften in solliciteren, werken en leven en zo leiden tot betere prestaties voor de organisatie. Het begrip gemak staat daarbij voorop. Meerdere presentaties gingen daarom ook over generatie Z, remote work, maar ook over bijvoorbeeld neurodiversiteit. Het kenmerkt de trend dat je op alle mogelijke manieren moet kijken naar hoe je talent kunt boeien, binden en optimaal laten renderen.

Nederlandse inbreng

De Nederlandse inbreng kwam dit jaar van het bankenfront: ING en ABN Amro. Lucie Vottova, Global Employee Insights Lead bij ING, vertelde hoe ING transformeert naar een HR datagedreven organisatie. Dit doen ze door besluitvorming te genereren op basis van data vanuit verschillende perspectieven: vanuit performance, vanuit welzijn en vanuit behoeften op zowel het organisatie- als het team- en individueel niveau. Het doel is om sneller te anticiperen en betere resultaten te behalen in een onzekere markt. Maar dan op een verantwoorde manier.

Jeroen Bos, HR Digital Expert en Product Owner bij ABN Amro, liet zien hoe de toenemende schaarste, digitalisering en concurrentie en de behoefte aan meer wendbaarheid, transparantie en betere werknemerservaringen leidde tot een digitale transitie in de HR-processen van de organisatie, die na 10 jaar nog lang niet ten einde is. “Maar we gaan voorwaarts,” eindigde hij zijn verhaal.

De echte innovatie kwam van CruncHR, de Nederlandse start-up in geavanceerde People analytics en Workforce planning, aangedreven door AI. Dit bedrijf wil de concurrentie aangaan met grote wereldspelers als Eightfold en SAP Succesfactors. Oprichter Dirk Jonker liet op the Innovation Stage zien hoe intuïtief en gemakkelijk hun product werkt en in no time kan worden geïmplementeerd. Hun product geeft niet alleen inzicht in de hoeveelheid hires, maar voorspelt ook of ze blijven en geeft inzicht in hoe ze performen. En hun tool bevat een unieke ‘people analytics copilot’, een AI-chatfunctie die het zelfs voor de grootste dataleek mogelijk maakt om data-analyses uit te voeren.

Start-up award

De start-up award werd dit jaar gewonnen door het Duitse Talk'n'Job, een spraakgestuurde chattoepassing, die het werven van eenvoudigere functieprofielen makkelijker maakt. Het elimineert de noodzaak van ingewikkelde portals en CV’s, waardoor kandidaten gemakkelijk kunnen solliciteren via een voice memo. In tegenstelling tot andere geavanceerde technologische start-up-oplossingen achtte de jury de oplossing van Talk’n’ Job eenvoudig en ongecompliceerd. Daarbij zijn ze al indrukwekkend succesvol in de twee jaar dat ze bestaan.

HR staat in brand, maar nog weinig oog voor de externe workforce

HR moet transformeren, dat was de boodschap van dit event. En veel organisaties hebben dit al in gang gezet. Opvallend was dat de externe workforce vrijwel nergens genoemd werd, evenmin als het begrip Total Talent Management. De focus ligt bij HR blijkbaar vooral (nog) op werving, behoud en ontwikkeling van eigen medewerkers. Een teken aan de wand? In een volgend artikel ga ik hier dieper op in. 

Tekst: Jeroen Moerenhout, arbeidsmarktstrateeg, spreker en schrijver over Arbeidsmarktonderzoek en werkgeverspositionering
_____________________________________________________________________

Wil je meer weten over Skills & HR? Kom dan naar de conferentie 'Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort'. Deze afsluiter van het EU Year of the Skills 2023 vindt plaats op 20 november 2023 in het Cobra Museum in Amstelveen, van 10:00 tot 18:00.

Reserveer je gratis ticket

Deel dit artikel
Dit artikel is 302 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter