Nieuws


6 november 2023

Hoe kan tech stress voorkomen bij werkenden?


AI en tech bieden innovatieve oplossingen voor stressmanagement op het werk, beweert het Amerikaanse Human Resource Executive. Auteur Florentin Lenoir noemt een paar tools en strategieën die hierbij helpen. 

Categorie: Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

elisa-ventur-bmJAXAz6ads-unsplash

De huidige beroepsbevolking kampt met een stresscrisis. Wereldwijd zegt slechts 32% van de werkenden zich goed te voelen in zijn functie, terwijl 43% aangeeft dagelijks spanning te voelen. Deze constante druk zorgt voor veel burn-outs en leidt ertoe dat werknemers vaker een andere baan zoeken.

Werkgevers zien dit probleem en reageren erop met innovatieve oplossingen als virtuele ondersteuning voor de mentale gezondheid, vergaderingsvrije dagen en flexibele roosters. Maar deze strategieën moeten wel voor verbetering zorgen om effectief te zijn. HR-leiders onderzoeken de nieuwste tools en strategieën om werkstress tegen te gaan, en zo ontstaat er een nieuw perspectief met bewezen technieken.

Voorspellende analyses voor stress identificatie

AI biedt innovatieve manieren om stress te identificeren. Sommige werkgevers gebruiken voorspellende analyses om potentiële gevallen van burn-out vroeg op te merken. Voor dit proces wordt machine learning gebruikt. De gegevens worden verzameld, opgeschoond en verwerkt, waarna er technieken worden toegepast die patronen kunnen ontdekken die met stress te maken hebben. 

Gepersonaliseerd stressmanagement met digitale wellness platforms

Digitale wellness- en coachingplatforms voorzien van AI, zorgen voor een verandering in gepersonaliseerd stressmanagement. Verwacht wordt dat deze sector snel door zal blijven groeien. 

Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmes, analyseren deze platforms de individuele behoeftes en voorkeuren van gebruikers. AI ziet de veelzijdige aard van welzijn, met aspecten als slaap, voeding, mentale gezondheid en werk-privébalans, en maakt daardoor een holistische aanpak mogelijk. Hierdoor kunnen deze platforms digitale ondersteuning bieden voor fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

De interactieve aard van deze platforms stelt werknemers in staat om hun voortgang bij te houden en activiteiten af te stemmen op specifieke behoeftes. Deze gepersonaliseerde aanpak verhoogt de betrokkenheid en motivatie, wat leidt tot duurzame 'wellbeing'.

Biometrie

Draagbare technologie, ingebed met sensoren en biometrische herkenningsfuncties, kan constant fysiologische symptomen in de gaten houden. Apparaten als slimme oortjes, ringen en brillen worden ontworpen om fysieke kenmerken te monitoren, zoals hartslagvariabiliteit. Door zulke parameters te analyseren kunnen algoritmes subtiele signalen van stress onderscheiden.

Deze apparaten kunnen dus op tijd ingrijpen, door middel van notificaties of integratie met andere slimme systemen. Slimme oortjes en ringen zijn bijvoorbeeld vaak gefocust op het monitoren van slaappatronen, lichaamstemperatuur en andere biometrische gegevens en bieden daarmee inzicht in ontspannende praktijken. Gebaseerd op deze inzichten kunnen de apparaten ontspannende geluiden afspelen voor stressvermindering. Biometrie biedt dus een veelbelovende mogelijkheid voor gepersonaliseerd real-time stressmanagement. 

Wel zal de werkgever hier in overleg met de medewerker moeten gaan, om te bepalen hoever dit soort tools mogen ingrijpen in het privéleven. Om deze reden zijn ook al veel experimenten misgelopen.

Technologie voor welzijn van medewerkers

Virtual reality is opkomend als een innovatieve tool voor stressvermindering bij werknemers. VR biedt ervaringen die mensen transporteert naar kalmerende omgevingen. Met gebruik van beeldmateriaal en ruimtelijke audio creëert VR authentieke ervaringen, zoals begeleide meditaties en kalmerende landschappen om werknemers een mentale break te geven tijdens hun pauzes. 

Toekomst van stressmanagement op de digitale werkvloer

De toekomst van stressmanagement op de digitale werkvloer lijkt veelbelovend door een combinatie van technologie en mensgerichte welzijnsinitiatieven. Technologie als AI en VR biedt innovatieve manieren om gepersonaliseerde zorg te leveren, real-time interventies en meeslepende ervaringen, maar maakt slechts onderdeel uit van een grotere welzijnsstrategie. 

Bedrijven moeten de mentale gezondheid van werknemer zien als een strategische prioriteit, technologie integreren met bredere welzijnsprogramma’s, een cultuur van empathie creëren en flexibele en bloeiende werkomgevingen bouwen. 

Meer weten? Lees hier het volledige (Engelse) artikel.

Deel dit artikel
Dit artikel is 245 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter