Nieuws


10 oktober 2023

Werkenden en werkgever niet op één lijn over hybride werken


Hybride of op afstand kunnen werken, blijkt voor veel werkenden in Nederland een belangrijk argument in de keuze voor een werkgever. Toch geeft ruim de helft van de werkenden aan dat hun bedrijf volledige aanwezigheid op kantoor verwacht. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.000 Nederlandse respondenten.

Categorie: Arbeidsvoorwaarden, Engagement, Persbericht
Geschreven door: HRTech Redactie

Werkenden en werkgever niet op één lijn over hybride werken

Als flexibel werken niet langer mogelijk is bij hun werkgever, dan gaat 40% van de Nederlandse werknemers op zoek naar een andere baan. Zo’n 6% neemt ontslag. Daarnaast wordt van ruim de helft van de werknemers (51%) verwacht dat ze volledig op kantoor werken, terwijl maar een klein deel (17%) dat ook echt wil. Daarmee blijkt er nog steeds een mismatch te zijn tussen werkgevers en werknemers als het gaat om flexibel of hybride werken. 

Dat (en meer) komt naar voren uit State of Hybrid Work 2023: Nederland, het recente onderzoek van Owl Labs onder 2.000 Nederlandse werknemers. Owl Labs levert oplossingen die de samenwerking en tussen externe en interne videodeelnemers bevordert.

Hybride werken ingeburgerd

Hybride werken is als begrip volledig ingeburgerd: het is een van de erfenissen van de coronapandemie. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers werkt op dit moment flexibel. Dat dat deel niet groter is, is volgens werknemers te wijten aan de werkgevers. Uit het onderzoek blijkt dat 45% van de werknemers denkt dat hun bedrijf hen verplicht om op kantoor te werken vanwege traditionele werkverwachtingen. Terwijl uit hetzelfde onderzoek naar voren komt dat 62% van de managers zegt dat hun teams productiever zijn wanneer ze hybride of op afstand werken.

Eerder werd er al onderzoek gedaan naar de wens van recruiters en HR-professionals om hybride te werken, lees daarover dit artikel.

Verplichte kantooraanwezigheid

voorkeur_werken_op_kantoor_-hybride_-_op_afsandHoe verschillend denken werkgevers en werknemers over hybride werken? Het verschil zit ‘m vooral in de verplichte kantooraanwezigheid. 

  • Voor 51% van de werknemers is door de werkgever bepaald dat zij volledig op kantoor moeten werken. Slechts 17% van de werknemers heeft een voorkeur hiervoor.
  • Bij 48% van de werknemers is hybride werken de norm die de werkgever oplegt. 57% van de werknemers heeft dezelfde voorkeur.
  • Slechts 1% van de werkgevers kiest voor volledig werken op afstand. 26% van de werknemers kiest zelf hiervoor.

Wetsvoorstel werken waar je wilt

Er blijkt ook een meningsverschil te zitten tussen de Eerste Kamer en werknemers. Een grote meerderheid (70%) van de werknemers vindt dat het recht op hybride werken in de wet moet worden vastgelegd. Helaas voor deze groep is het wetsvoorstel Werken waar je wilt verworpen door de Eerste Kamer. Zij vinden dat werkgevers en werknemers in staat zijn om goede afspraken te maken, waardoor de wet volgens hen weinig waarde toevoegt. 

Een kopje ‘inklok-koffie’? 

De mismatch tussen werkgevers en werknemers kan dus leiden tot het vertrek van de medewerker. Een ander, relatief nieuw verschijnsel is het zogeheten coffeebadging (badge is hier de medewerkerspas): medewerkers die hybride werken, komen naar kantoor, alleen om even een praatje te maken bij de koffiemachine en zo hun gezicht te laten zien. Ruim vier op de tien (41%) medewerkers zegt geregeld zo’n kopje ‘inklok-koffie’ te drinken op kantoor, 10% zegt dat ook wel eens te willen proberen. 

Hybride werken criterium voor keuze werkgever

“Hybride kunnen werken blijkt voor veel werknemers een belangrijk argument in de keuze voor een werkgever. Als bijna de helft van de werknemers zegt van baan te willen wisselen als ze niet hybride kunnen werken, dan is dat een wezenlijk signaal voor werkgevers. In arbeidsvoorwaarden en in faciliteiten zullen ze hun werknemers tegemoet moeten komen. Er zijn ook nauwelijks argumenten te vinden om hybride werken níet toe te staan. Bijna twee derde van de leidinggevenden constateert dat hybride werkers productiever zijn dan pure kantoorwerkers”, aldus Frank Weisshaupt, CEO van Owl Labs. 

Technologie als oplossing

“Technologie kan werkgevers helpen om over hun aarzeling over hybride werken heen te komen. Goede conferencingoplossingen maken het mogelijk om de gevoelde afstand tussen mensen op kantoor en op afstand te verkleinen of zelfs helemaal weg te nemen”, vervolgt Frank. “De meerderheid van de medewerkers zou betere video- en audiotoepassingen voor hybride vergaderruimtes toejuichen. Niet verwonderlijk, want 91% van de vergaderingen heeft ten minste één deelnemer op afstand en 80% van alle deelnemers heeft bij hybride vergaderingen tijd verspild door technische problemen.”

Alle resultaten zijn te vinden op deze pagina. 

Over State of Hybrid Work 2023: Nederland

Owl Labs doet met State of Hybrid Work jaarlijks onderzoek naar trends in (hybride) werken. Het onderzoek gaat in op actuele werktrends, waaronder werken op afstand, op kantoor of hybride. Aan het onderzoek doen 10.000 fulltime werknemers in Nederland, het VK, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië mee. In Nederland ondervroeg Owl Labs 2.000 fulltime werkenden. Het onderzoek is in juni 2023 uitgevoerd in samenwerking met het onderzoeksbureau Vitreous World.

Deel dit artikel
Dit artikel is 974 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter