Nieuws


4 juli 2023

Skills Ambassade in oprichting


Skills-denken is nu belangrijker dan ooit voor de huidige arbeidsmarkt. Om hierin stappen te zetten, wordt onder andere gewerkt aan de Skills Ambassade. De Skills Ambassade moet een kenniscentrum worden waar gebruikers kunnen kiezen voor de best passende aanbieder van het Skillspaspoort. Ook krijgen gebruikers begeleiding bij het gebruik van het Skillspaspoort.

Categorie: Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

dom-fou-YRMWVcdyhmI-unsplash

Alleen maar kijken naar diploma’s en het cv is niet meer van deze tijd. Als alternatief hiervoor is er steeds meer aandacht voor het skillspaspoort. Het skillspaspoort kan worden gedefinieerd als een gevalideerd overzicht van wie iemand is, wat iemand kan en wat iemand wil. In dit overzicht zijn levenservaring en werkervaring weergegeven, samen met diploma’s en certificaten en vertaald in skills die inzicht geven in iemands huidige en toekomstige potentieel.

Overzicht van aanbieders

Nu er steeds meer aandacht is voor competenties, zijn er ook steeds meer aanbieders van een Skillspaspoort. Iedere aanbieder pakt het op zijn eigen manier aan, met verschillende methoden en verschillende voorwaarden. De kans is groot dat gebruikers straks door de bomen het bos niet meer zien. Om meer overzicht te bieden in het grote aanbod van verschillende Skillsplatformen wordt gewerkt aan de Skills Ambassade.

Het lectoraat Leren tijdens de Beroepsloopbaan van HAN University of Applied Sciences voert samen met de Hogeschool van Amsterdam een eerste inventariserend onderzoek uit. Op basis van een lijst verzamelen zij, onder leiding van Jos Sanders van de HAN, informatie over de verschillende Skillsplatformen. Deze informatie is uiteindelijk terug te vinden op een website van het landelijk kenniscentrum in oprichting: de Skills Ambassade.

Het is de bedoeling dat deze website straks een overzicht geeft van alle aanbieders. Bezoekers kunnen dan hun wensen en voorkeuren selecteren en direct het Skillsplatform uitzoeken dat het beste bij hen past. Ook kunnen zij direct contact opnemen met de aanbieder. De initiatiefnemers willen vanuit de ambassade gebruikers ook actief begeleiden bij het gebruik van het Skillspaspoort 2.0.

Integraal Skillspaspoort Programma

De Skills Ambassade is ook een onderdeel van het Integraal Skillspaspoort Programma. Begin dit jaar was de startconferentie “Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort” en ondertussen kun je hierover een complete dossierpagina op onze site terugvinden. In basis draait het programma om praktijkexperimenten met verschillende integraal-skillspaspoorten om aan te tonen dat dit concept daadwerkelijk het traditionele cv kan vervangen.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1012 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter