Nieuws


13 juni 2023

Skills-based platform Nxus krijgt investering van Rabobank om stagediscriminatie uit te bannen


EdTech startup Nxus heeft de Rabobank Innovatielening (RIL) van 150.000 euro ontvangen om discriminatie in het wervingsproces van studenten en afgestudeerden uit te bannen. Het platform koppelt studenten op basis van skills aan stages en banen voor afgestudeerden.

Categorie: Persbericht, Integraal SkillsPaspoort
Geschreven door: HRTech Redactie

Nxus krijgt investering RabobankNxus is een carrière- en communityplatform dat het wervingsproces van studenten en afgestudeerden uit de talentpool van partneronderwijsinstellingen optimaliseert. Door leerresultaten van studieprogramma's te vertalen naar concrete vaardigheden, stelt het platform studenten in staat om een vaardighedenportfolio, of skills paspoort, op te bouwen. Nxus koppelt die studenten vervolgens op basis van vaardigheden aan stages en banen voor afgestudeerden.

Skillspaspoort als basis voor biasvrije matching

Het platform maakt de profielen van de kandidaten persoonlijker door korte biografieën bij te voegen en motivatiebrieven op te nemen. Die worden geanonimiseerd in de profielweergave van de werkgever. Pas als de student wordt uitgenodigd voor een gesprek, wordt het profiel openbaar gemaakt voor de werkgever. Nxus biedt hiermee gelijke kansen voor alle studenten in hun eerste kennismaking met de arbeidsmarkt.

Stagediscriminatie voorkomen

Niels Baay, oprichter en CEO van Nxus, richtte het bedrijf op 14 uur na zijn afstuderen aan de Hogeschool van Amsterdam in september 2018. Een jaar eerder had hij gezien hoe zijn Indiase vriend en medestudent 8 keer vaker moest solliciteren om een stagegesprek te krijgen dan zijn Nederlandse autochtone leeftijdsgenoten, ondanks dat hij betere cijfers had en gemotiveerder was. Het idee om een gelijk speelveld te creëren door onderwijs te vertalen naar vaardigheden was geboren. In 2019 kreeg de startup spin-off van de Hogeschool van Amsterdam een subsidie van de NWO om te onderzoeken of stagediscriminatie in de MBO-sector te voorkomen is.

Radboud Universiteit als launching partner

Het platform ging voor het eerst Live in september 2021 op de Radboud Universiteit in Nijmegen onder de white-label naam Career Central. Sindsdien hebben meer dan 6.000 studenten en alumni een account aangemaakt en hebben meer dan 700 bedrijven zich aangemeld, variërend van lokale startups en MKB tot corporates.

Over de investering

Niels Baay in het persbericht over de investering: "We zijn erg enthousiast dat de Rabobank investeert in onze missie. Deze investering stelt ons in staat om onze oplossingen op te schalen in de gehele Nederlandse onderwijssector, met name op MBO- en HBO-niveau, waar stagediscriminatie een veelbesproken probleem is dat om een oplossing vraagt."

Ruben van Brunschot, Rabobank Accountmanager MKB over de deal: "Als Rabobank zien wij Nxus als een perfecte samenwerking. Zowel commercieel als qua maatschappelijke impact slaat Nxus een mooie brug tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt."

Jaar van de skills

Volgens Baay kon de timing niet beter. In mei kondigde de Europese Commissie 2023 aan als het Europese Jaar van de Skills en investeerde ze 23 miljard euro om de groeiende vaardigheidskloof en het tekort aan talent in de lidstaten te overbruggen. Naast het diversiteits- en inclusiebeleid staat nu ook een leven lang leren (LLO) hoog op de agenda van veel onderwijsinstellingen. Het Nationaal Groeifonds investeert de komende jaren een kleine 400 miljoen euro in LLO.

Integraal Skills Paspoort

UWV, CBS, TNO en SBB starten binnenkort met pilots rond CompetentNL, een standaard voor vaardigheden in Nederland. Daarnaast worden dit jaar landelijke pilots gestart met het Integraal Skills Paspoort waaraan Nxus deelneemt. Last but not least blijft de lijst met geïnteresseerde onderwijsinstellingen waarvoor Nxus haar oplossingen kan aanbieden groeien. Baay: "Kortom, het beste moet nog komen".

Deel dit artikel
Dit artikel is 514 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter