Nieuws


6 juni 2023

Nederlands bedrijfsmanagement ziet potentieel in AI en automatisering voor HR


Het management van Nederlandse mkb-bedrijven is optimistischer over de mogelijkheden van AI-tools, zoals ChatGPT, voor HR in vergelijking met hun collega’s in andere Europese landen. Dat blijkt uit een recente survey van HR-softwarebedrijf Personio.

Categorie: HR Administratie, Persbericht, Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

Nederlands bedrijfsmanagement ziet potentieel in AI en automatisering voor HR

Nederlandse mkb-bedrijven zien grotere kansen in het gebruik van AI-tools voor HR in vergelijking met andere Europese collega’s. Ze streven ernaar om AI en automatisering in te zetten om de efficiëntie te verbeteren, maar tegelijkertijd hechten ze belang aan het behoud van de menselijke maat. Ruim 71% van de Nederlandse executives gelooft dat AI en automatisering veel potentieel bieden om de HR-afdeling efficiënter en productiever te maken.

Dat blijkt uit een recente survey van HR-softwarebedrijf Personio. Voor deze survey zijn 250 C-suite executives en 500 HR-beslissers uit het Nederlandse mkb ondervraagd.

De komende 5 jaar meer AI en automatisering in HR

Bijna driekwart (73%) van de Nederlandse bedrijfsleiders is van plan om in de komende 5 jaar meer AI en automatisering in hun HR-afdeling te integreren. Dit is bijna tien procent meer dan het gemiddelde van 64 procent in de Europese survey van Personio.

Gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI, zoals ChatGPT, verwacht bijna driekwart (74%) zelfs dat de HR-functie in de toekomst door AI zal worden overgenomen. Hier ligt de uitkomst van het Nederlandse management aanzienlijk voor op het Europese gemiddelde van 58 procent, wat nogmaals onderstreept dat Nederlandse bedrijven voorop lopen in Europa in het gebruik van AI.

Veronderstelde toekomst legt misverstand bloot

Deze opvallende uitspraken over de toekomst van HR duiden op een fundamenteel misverstand bij de C-suite over de waarde die HR-teams hun organisaties bieden. De survey bracht een duidelijke kloof aan het licht tussen de C-suite en HR: bijna driekwart (72%) van de bedrijfsleiders gaf aan dat ze graag beter inzicht zouden willen in wat hun HR-team doet.

Koen Stam, Head of Benelux bij Personio, gelooft dat nieuwe AI-tools het potentieel hebben om de arbeidsplek en de HR-afdeling ingrijpend te veranderen. Hij betwijfelt echter of AI HR volledig zal vervangen en stelt dat managers die dat beweren zich onvoldoende bewust zijn van de waardevolle rol die HR speelt.

“In plaats daarvan verwacht ik dat AI de waarde van HR zal vergroten, omdat deze zwaarbelaste afdeling zich dan meer kan richten op bedrijfskritische zaken, zoals het creëren van een goede bedrijfscultuur of het oplossen van retentieproblemen. Daarnaast zal nieuwe technologie veel administratieve taken efficiënter maken”, aldus Stam.

De toekomst: zowel zorgen als verwachtingen over inzet AI

HR-managers delen de visie van bedrijfsleiders dat AI en automatisering een grotere rol zullen spelen in de HR-functie. Velen van hen maken zich echter zorgen over de impact op hun eigen baan. Ongeveer 61% van de Nederlandse HR-managers vreest dat ze hun baan zullen verliezen door toenemende automatisering.

Desondanks zegt bijna driekwart (74%) van de bedrijfsleiders dat HR in de toekomst juist belangrijker zal worden voor het bedrijf. Dit biedt kansen voor HR-afdelingen om AI en automatisering te omarmen, waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan het ondersteunen van de langetermijndoelen van het bedrijf. Ongeveer 75% van de HR-managers erkent deze mogelijkheden.

Koen Stam benadrukt het belang van nauwe samenwerking tussen HR-teams en het management. Hij stelt dat bedrijfsleiders weliswaar erkennen dat HR waardevol is, maar vaak niet volledig begrijpen waar de rol van HR begint en eindigt.

Hierover zegt hij: “Deze situatie moet absoluut worden aangepakt. HR-teams kunnen hun volledige potentieel alleen ontsluiten als ze direct en nauw samenwerken met het management, zodat ze kunnen laten zien welke waarde ze bieden. Tegelijkertijd moet ook het management zelf ervoor zorgen dat ze meer inzicht krijgen in de daadwerkelijke waarde van goede HR-teams - mensen zijn uiteindelijk het belangrijkste wat een organisatie heeft en waar veel in wordt geïnvesteerd.”

Het volledige rapport is te downloaden via Personio.nl

Bron: Persbericht Personio, 5 juni 2023

Deel dit artikel
Dit artikel is 422 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter