Nieuws


8 juni 2023

#HRTech Meetup: Onbegrensde mogelijkheden met een integraal skillspaspoort


Ieder halfjaar organiseert #HRTech Review een Meetup met experts en partners uit onze #HRTech community. Dit keer was één van de thema’s: skills. De arbeidsmarkt is nu nog georganiseerd rond diploma’s en cv’s maar dat gaat waarschijnlijk snel veranderen, volgens de experts. 

Categorie: Skills Based HR, Integraal SkillsPaspoort
Geschreven door: Juliette de Swarte

HRTech Review_meetup“We gaan naar een skills-based arbeidsmarkt. Helaas zijn werkgevers en uitzenders daar nog niet echt op voorbereid”, zegt Hans Cremer, docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. “Werk gaat, onder andere door automatisering, steeds sneller veranderen. Om daarin mee te kunnen moeten we anders gaan kijken naar wat mensen kunnen.” Cremer en anderen pleiten daarom voor het integraal skillspaspoort. 

Hoe zorgen we ervoor dat alle werkgevers en werknemers het integraal skillspaspoort gaan gebruiken? Drie sprekers gaven hun visie daarover tijdens de #HRTech Meetup in het HeadFirst Group kantoor in Hoofddorp:

  • Hans Cremer, programmamanager Integraal Skillspaspoort & docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam
  • Ronald Lievens, Principal Consultant bij Kirkman Company en gepromoveerd op onderzoek naar de skills-based economy
  • Marie-José Hoefmans, mede-oprichter van Schluss, een stichting die een digitale persoonlijke kluis heeft ontwikkeld waar ook gevalideerde skills in worden opgeslagen.

Waarom een skillspaspoort?

Cremer ziet als docent op de HvA veel studenten die stoppen met hun studie. Dat aantal kan flink terug met het skillspaspoort, denkt hij. “Het is eigenlijk heel simpel: waar je goed in bent, vind je leuk. En wat je leuk vindt, daar wil je beter in worden. Door te kijken naar skills kun je veel gerichter zoeken en bewuster je eigen pad kiezen.”

HRTech Meetup_Hans Cremer 2

En dat geldt niet alleen voor studenten. Cremer: “Door te denken in skills en drijfveren worden vaardigheden van een medewerker, die nog vaak verborgen zijn, zichtbaar. Hierdoor krijgen we een veel completer beeld van mensen. Wat weer leidt tot een betere match op de arbeidsmarkt.”

Skillstaal ontwikkelen

Cremer: “Voorwaarde daarvoor is wel dat we gebruikmaken van een gemeenschappelijke skillstaal zodat we precies snappen welke skills bij welke beroepen horen.”

Die skillstaal wordt op dit moment ontwikkeld in Nederland door CompetentNL. In Amerika bestaat al een skillstaal (O*NET) en in Europa is er ESCO. Ook onze zuiderburen hebben al een skills-standaard: Competent.

Een skillstaal kun je zien als een gigantische database, met daarin álle skills die horen bij beroepen en opleidingen. Maar ook: de verbanden tussen die beroepen, opleidingen en skills. 

Ronald Lievens, consultant bij Kirkman Company en gepromoveerd op o.a. gebruik van skillstaxonomiën: “CompetentNL is geen compleet nieuwe skillstaal, maar een combinatie van bestaande talen: O*NET, ESCO en het Belgische Competent.”

HRTech Meetup _Ronald Lievens

Lievens vergeleek het Amerikaanse O*NET met het Europese ESCO. “O*NET is een veel rijkere taal dan ESCO. De Amerikaanse skillstaal slaagt er beter in om een beroep te ontleden in de benodigde skills. Bij ESCO zijn de skills wat minder zuiver geformuleerd omdat ze soms door elkaar lopen met taken.”

Lievens: “Neem "actief luisteren" als voorbeeld, een skill die voor veel beroepen belangrijk is en die ook kan helpen om een persoon een overstap te laten maken van de ene naar de andere sector. Bij ESCO ontbreekt de vertaalslag naar het bijbehorende gedrag dat bij die skill hoort zoals het onderhouden van oogcontact en het doorvragen in een gesprek.”

Een voordeel van ESCO is weer dat er een link wordt gemaakt met de opleidingen aan scholen en universiteiten in Europa.

Validatie van skills

Lievens zag in zijn promotieonderzoek ook verschillen in hoe skills gevalideerd worden. “Omdat beroepen continu veranderen moeten skills ook continu gevalideerd en geüpdatet worden. O*NET doet dat door de informatie te crowdsourcen via surveys onder werkenden. De gaten vullen ze op met de input van analisten. Dat laatste komt nogal eens voor, want het is niet eenvoudig om voor talloze beroepen regelmatig de vinger aan de pols te houden qua ontwikkelingen.” 

“Bij ESCO is de validatie in handen van een groep experts. Beide invullingen hebben voor- en nadelen, maar de mensen die zelf een bepaald beroep uitoefenen zijn wat mij betreft de betrouwbaarste bron om je op te baseren. Wellicht dat AI en machine learning hier in de toekomst een uitkomst in kunnen bieden.”

Skillspaspoort voor elke organisatie bruikbaar?

En dan is er nog de vraag of een skillspaspoort voor elk bedrijf bruikbaar is. Lievens: “In de high-tech industrie (denk aan een bedrijf als ASML) gaat het om hoogwaardige en zeer specialistische kennis en technologie. De skillstalen die er nu zijn hebben niet de diepgang die nodig is om die beroepen goed te duiden. Ik geloof zeker dat er meer organisaties zijn die hier tegenaan lopen.”

“Maar, je kunt het ook anders bekijken: een skillspaspoort kan een goed beeld geven van iemands beroepsmatige interesses en ontwikkelpotentieel. De combinatie van intelligentie en leervermogen kan al een goede basis vormen voor een match, waarbij het bijbrengen (upskilling/reskilling) van de benodigde hard skills in-house of via aanvullende training gebeurt”, zegt Lievens.

Of het skillspaspoort zal worden omarmd door de markt?  Lievens: “Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Het is in elk geval een goede ontwikkeling dat pogingen ondernomen worden om skills te institutionaliseren via CompetentNL en toe te spitsen op de Nederlandse economie. Tegelijkertijd vraagt de markt nu al om een oplossing om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Daar lenen O*NET en ESCO zich op dit moment al voor. ”

Een kluis voor je skills

Ook niet onbelangrijk: waar worden je persoonlijke skills bewaard? Dat gebeurt bij voorkeur in een digitale kluis, zegt Marie-José Hoefmans, oprichter van online privacy-beweging Schluss. “Alleen als je toestemming geeft kan iemand jouw skills inzien in je kluis.” 

HRTech Meetup _Marie-José Hoefmans

Ze pleit er al meer dan acht jaar voor dat mensen weer zelf controle hebben over hun eigen data. “In het begin werden we vreemd aangekeken. Want: waarom een ‘kluis’ nodig als je niks te verbergen hebt?” Inmiddels merkt ze dat mensen daar anders over denken. 

“Er is een handvol bedrijven die alles van jou weten, de grote big techs. Als je weet dat kennis macht is, dan is het doodeng dat die macht bij die paar commerciële techbedrijven ligt.”

Deel dit artikel
Dit artikel is 664 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter