Nieuws


21 maart 2023

Integraal naar je workforce kijken met de Olli-hub van YOUSEEQ


De beste ideeën ontstaan vaak als je naar iets zoekt wat nog niet blijkt te bestaan. Dus toen YOUSEEQ geen tool kon vinden om vast en flex in organisaties écht volledig te integreren, bouwden ze die zelf.

Categorie: Recruitment flex, Recruitment, Strategische personeelsplanning, Zelfstandigen/Flexwerkers, Talent Marketplace
Geschreven door: Juliette de Swarte

redd-f-5U_28ojjgms-unsplash

Van je workforce, ongeacht de contractvorm, echt één geheel maken, vraagt, nee schreeuwt, om een Total Talent Management systeem.
Want hoe zat het ook alweer? Een Vendor Management Systeem (VMS) schept orde in de inhuurchaos. Een Applicant Tracking System (ATS) is voor recruitment en beheer van vast personeel. Inmiddels overlappen die systemen elkaar steeds meer. Zo ondersteunen ATS leveranciers delen van het inhuurproces en VMS-systemen hebben functionaliteiten voor werving en selectie van werknemers. 

Zelf bouwen

Ondanks de overlappingen blijven het twee aparte systemen en daarmee aparte werelden. Dus bouwde het Nederlandse YOUSEEQ zelf een eigen Total Talent Management systeem vanaf scratch: Olli. In eerste instantie voor eigen gebruik. Maar ook klanten waren enthousiast en inmiddels zijn ze klaar om met Olli de markt op te gaan. 

Aan de slag met ál je talent 

Helga van der Steen, een van de twee founders van YOUSEEQ: “Voor ons zijn de werelden van vast en flex echt één wereld. Daarom zijn we van onderaf gaan bouwen. We hebben vast en flex bij elkaar gebracht en geïntegreerd in één talentpool. Olli bestaat uit een ATS voor werving en een VMS voor flex. In de Ollie hub komt alles op het gebied van instroom samen: met één dashboard, één managementomgeving, één talentpool en ja: je hoeft maar één keer in te loggen. Voor de hiring manager betekent dat: minder handelingen om uit te voeren, een sneller en efficiënter proces waarmee je veel flexibeler bent én alles wordt centraal bewaard.”

Data, data en… data

Door die bundeling van data - het ATS en VMS leveren data aan één datapool - kun je ook integraal naar je workforce kijken. David Smeins, contractmanager YOUSEEQ: “Die twee systemen leren van elkaar. Omdat alle data in Olli is gebundeld hoef je de data niet meer naast elkaar te leggen om zelf conclusies te trekken. De vragen die je aan je systeem kunt stellen, worden dan van een heel andere orde.”
 
Mikan Huppertz, Lead Developer en al tien jaar als ondernemer verbonden aan YOUSEEQ: “Met de overkoepelende, geïntegreerde data kunnen we richting de hub allerlei rapportages aanbieden. Op basis daarvan kun je datagedreven beslissingen nemen. Bijvoorbeeld of je beter iemand voor flex of vast kunt recruiten en wat voor wervingsstrategie je uit gaat zetten. De volgende stap is dat Olli ook proactief adviezen kan geven op basis van AI.” 
 
Een voorbeeld: als een zelfstandige na het afronden van een opdracht weer vertrekt, en de organisatie wil de fte invullen met een vaste medewerker, blijkt het vaak totaal onduidelijk wat die nieuwe werknemer zou moeten gaan doen. Door de data uit het ATS en VMS te combineren weet je wel wat je aan de nieuwe medewerker moet vragen.

Een wereld

Een ander voordeel van het Total Talent Systeem: je kunt recruitmentinspanningen gelijktrekken voor iedereen, ongeacht de contractvorm.

En dat is in deze tijd relevanter dan ooit. Want of je nu een freelancer zoekt of vaste medewerker, en of het nu gaat om de klus die morgen gedaan moet worden of om de personeelsplanning op de lange termijn, de nieuwe tijd vraagt om nieuwe aanpak. Een aanpak waarbij integraal gekeken wordt naar hoe je mensen vindt, bindt en boeit als organisatie. Huppertz: “Denk alleen al aan de stevige investeringen die worden gedaan voor employer branding en onboarding. Het is zonde dat die vaak helemaal niet worden ingezet voor de flexmedewerkers.”

Welke organisaties geschikt voor TTM?

YOUSEEQ is klaar om met Olli de markt op te gaan. Welke organisaties hebben Olli al omarmd? Claudia Mascuñán Reinders, Manager Business Development, merkt dat vlakke organisaties, waar de lijnen kort zijn, meer openstaan voor de TTM-oplossing. 

Mascuñán Reinders: “In dit type organisatie is het vaak makkelijker schakelen en is het implementeren van een TTM-oplossing goed te doen. Mensen voelen ook direct de noodzaak om de workforce beter in te richten.”

“Dat wil niet zeggen dat het voor meer complexe en grotere organisaties niet op de planning staat om met TTM aan de slag te gaan. Juist daar kan men veel besparen op inhuur en risico’s uitsluiten, door aanwezige systemen te consolideren naar een totaaloplossing.”
 
Tot slot: een nieuwe tool hebben is één. Hoe zorg je dat mensen er ook daadwerkelijk mee gaan werken? Smeins: “In de markt zijn er systemen met veel opties beschikbaar, die niet zijn afgestemd op de klant. Olli heeft ook veel opties én is heel aanpasbaar. Maar we denken dat het ook fijn is om een gekaderd systeem te hebben. Daarom kijken we bij iedere klant weer samen naar wat ze écht nodig hebben. Olli biedt flexibiliteit en maatwerk in één systeem voor onze klant”
 


Lancering nieuwe VMS-rapport

Huurt ook jouw organisatie op grote schaal externe talenten in?  Wil je je laten inspireren door de ervaringen en inzichten van gebruikers van VMS-systemen? Volg dan op 28 maart vanaf 9.00 het gratis Linkedin Live #webinar met klantcases van ervaren VMS gebruikers.

Afbeelding1VMS

Dit webinar wordt door NextConomy en ZiPconomy georganiseerd naar aanleiding van de lancering van de 6de editie van het VMS Onderzoeksrapport op 23 maart 2023. Het rapport is na de lancering gratis te downloaden op beide websites.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1106 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter