Nieuws


8 december 2022

Wat kan ChatGPT betekenen in de wereld van HR-technologie?


De komst van de bètaversie van ChatGPT is niet onopgemerkt gebleven. Ook in Nederland is er veel aandacht voor dit AI-chatbotsysteem, zowel in de landelijke media als in de wereld van experts en gebruikers. Natuurlijk waren we op de redactie van HRTech Review ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Na een middagje testen waren we flink onder de indruk, maar zagen ook snel de beperkingen en gevaren.

Categorie: Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

alex-knight-2EJCSULRwC8-unsplash

Chatbot en nog veel meer

Voor wie dat gemist heeft: ChatGPT (generative pre-training) is een AI-chatbotsysteem. Getraind door kunstmatige intelligentie en machine learning kan de applicatie informatie verstrekken en vragen beantwoorden via een gesprek. Het dialoogformaat maakt vervolgvragen mogelijk en, het meest levensecht, geeft zijn fouten toe en wijst ongepaste verzoeken af, schrijft de bedrijfsverklaring.

ChatGPT kan meer dan je een gesprek aanbieden. OpenAI heeft het uitgerust met de mogelijkheid om grammatica te corrigeren, moeilijke tekst samen te vatten in eenvoudigere concepten, filmtitels om te zetten in emoji's, en zelfs bugs in Python-code op te lossen. De applicatie kan ook complete artikelen schrijven. Op dit moment zijn er 49 verschillende tools om uit te proberen.

Binnen enkele dagen melden al een miljoen gebruikers zich aan om de bètaversie te gaan gebruiken.

Toepassing voor #HRTech

ChatGPT belooft een revolutionaire versnelling in de kwaliteit van chatbots. En daarmee dan ook in de communicatie tussen HRtech-oplossingen en bijvoorbeeld medewerkers. Ook op het terrein van het ontwikkelen van codes lijkt de applicatie een flinke ondersteuning te geven.

De mogelijkheden en vaardigheden van ChatGPT worden tastbaarder wanneer we de applicatie artikelen laten schrijven. In plaats van zelf te bedenken wat de applicatie kan betekenen voor de wereld van HRTech, gaven we – als proef op de som - de applicatie de opdracht “schrijf een artikel van vier paragrafen in de stijl van HRtechReview over wat CHATGPT kan betekenen voor de adoptie van HR-Technologie”.

De proef op de som: de tekst van CHATGPT

Binnen 10 seconden kregen we dit antwoord. Let wel dit is de volledige en niet-geredigeerde tekst, in het Nederlands.

CHATGPT is een opkomende technologie op het gebied van HR technologie die de adoptie van HR technologie kan bevorderen. Deze technologie maakt gebruik van geavanceerde natuurlijke taalverwerking om te communiceren met werknemers en HR professionals in een menselijke stijl. Dit betekent dat CHATGPT in staat is om menselijke gesprekken te voeren en vragen te beantwoorden op een manier die gemakkelijk te begrijpen is voor zowel HR professionals als werknemers.

De voordelen van CHATGPT voor de adoptie van HR technologie zijn talrijk. Ten eerste kan CHATGPT HR professionals helpen om efficiënter te werken door het automatiseren van routinetaken zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen van werknemers. Dit kan HR professionals meer tijd geven om zich te concentreren op belangrijkere zaken zoals het beheren van personeelsontwikkeling en het implementeren van nieuwe HR beleid.

Een ander voordeel van CHATGPT is dat het in staat is om op een menselijke manier te communiceren met werknemers. Dit kan helpen om de adoptie van HR technologie te bevorderen door werknemers te helpen om gemakkelijker te navigeren door HR systemen en beleid. Bovendien kan CHATGPT werknemers helpen om snel antwoord te krijgen op hun vragen, wat kan bijdragen aan een hogere werktevredenheid en een lager verloop onder het personeel.

Een derde voordeel van CHATGPT is dat het kan helpen om HR data te verzamelen en te analyseren. Door gesprekken met werknemers te analyseren, kan CHATGPT inzicht geven in de behoeften en zorgen van het personeel. Dit kan HR professionals helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over personeelsontwikkeling en HR beleid.

In samenvatting, CHATGPT kan een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de adoptie van HR technologie. Door HR professionals te helpen om efficiënter te werken en door werknemers te helpen om gemakkelijker te navigeren door HR systemen en beleid, kan CHATGPT bijdragen aan een hogere werktevredenheid en een lager verloop onder het personeel. Bovendien kan CHATGPT HR data verzamelen en analyseren om HR professionals te helpen bij het nemen van beter geïnformeerde beslissingen.

Op de diepgang van het antwoord en in hoeverre de ChatGPT de complexiteit van het thema ‘adoptie’ begrijpt, valt nog wel wat af te dingen. Maar zeker voor een leek is dit toch een prima overzicht. Er staat zeker geen onzin in. Qua structuur, opbouw, zinsbouw en taal is de uitkomst indrukwekkend.

Observaties over ChatGPT

De echte impact van ChatGPT laat zich nog lastig voorspellen. Dit is nog maar een bètaversie. En naast de toepassingsmogelijkheden en beperking spelen nu de nodige etnische kwesties. Maar het lijkt zeker een applicatie om in de gaten te houden.

Na een middagje spelen op wat ChatGPT zelf de playground noemt, kwam onze redactie-whizzkid Gijs Ruts met de onderstaande rij observaties die we graag met jullie delen: 

 • ChatGPT is extreem goed in het begrijpen van prompts en kan zonder veel moeite een artikel tot ongeveer 1000 woorden schrijven, wat overkomt alsof het door een mens geschreven is
 • Hij is getraind op een dataset van meer dan 500 Terabyte, een combinatie van wikipedia, alle redditposts sinds 2005, een enorme dataset boeken en 3 miljard webpagina’s.
 • Dit maakt dat GPT-3 kennis heeft van alles wat je maar kan bedenken en zelfs in staat was om over een complex en puur Nederlands onderwerp als het ‘afschaffen van de zelfstandigenaftrek’ een genuanceerd artikel te schrijven. Echter op de vraag ‘welk jaar is het’ komt het antwoord 2021
 • De antwoorden van ChatGPT zijn gebaseerd op een dataset, de applicatie kan niet browsen over het internet. Dat maakt ook dat er geen informatie komt over actuele onderwerpen. De dataset zal waarschijnlijk op zijn tijd wel geüpdatet worden maar is in elk geval niet in real time.
 • Antwoorden van de chatbot blijken al snel een mix van feitelijk juiste informatie, opinie en complete onzin (logisch gezien het getraind is op het internet en dat vol staat met onzin); garbage in, garbage out
 • Dit kan door de grote invloed van randomness in het algoritme elke keer enorm andere resultaten bieden op dezelfde input. Herhalingen van opdrachten leveren artikelen op met een heel ander antwoord.
 • Door gerichte vragen te stellen en veel informatie mee te geven kan je het wel sturen richting een gewenste uitkomst, maar voor nu is het nog meer een gimmick dan een artikelengenerator.
 • Lange stukken tekst worden binnen een paar seconden gegenereerd voor fracties van een cent en voor meer AI-vriendelijke doeleinden kan het een sterke tool worden. Te denken valt aan:
  o   Samenvattingen
  o   Korte teksten bij data
  o   Productbeschrijvingen
  o   Landingspagina's
  o   Blogideeën
  o   Contentideeën
  o   Contentverbetering, TLDR's en samenvattingen
  o   Koppen voor advertenties
  o   Lijstgeneratie van een voorgesteld onderwerp
  o   Metataggeneratie
  o   Generatie van marketing e-mails
  o   Herschrijven van teksten
 • CHATGTP kan coderen in Python, JavaScript en SQL
   

Enkele conclusies over CHATGTP

 • Het is met grote afstand de sterkste tekstinterpreter en -generator is die ooit is gemaakt, maar het zal echt nog wel lang duren voordat het goed genoeg is om complexe taken van mensen over te kunnen nemen.
  o   Op verschillende tests zoals triviaQA en superGLUE, specifiek gemaakt om AI te testen op begrijpend lezen, vragen beantwoorden en taalbegrip scoort GTP-3 nog rond de 70%, waar op dezelfde testen mensen tussen de 90 en 95% scoren.
 • Er zijn al AI-tools ontwikkeld die veel hoger scoren op deze tests, en voor veel doeleinden als data-to-tekst, samenvattingen etc. zijn dit betere tools dan GTP-3.
 • Deze tools worden alsnog niet veel gebruikt omdat mensen er aanzienlijk beter in zijn, dus ik verwacht geen enorme omslag nu GTP-3 bestaat
 • Knappe aan GTP-3 is vooral dat het zo veel verschillende dingen kan, dit is een van de lastigste dingen om een algoritme/ai te leren, een schaakcomputer maakt Magnus Carlsen af maar geef het een dambord en hij snapt niet waar je het over hebt.
 • Voor nu is het de nieuwe AI hype, iedereen denkt dat het de wereld overneemt, buiten een paar niches verandert er weinig en over vijf jaar komt de volgende versie uit en begint het riedeltje opnieuw.
 • Zoals de CEO van OpenAI zelf zei: “The GPT-3 hype is way too much. It’s impressive (thanks for the nice compliments!) but it still has serious weaknesses and sometimes makes very silly mistakes. AI is going to change the world, but GPT-3 is just a very early glimpse. We have a lot still to figure out.”
Deel dit artikel
Dit artikel is 2003 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter