Nieuws


17 oktober 2022

Waarom #HRTech het leven van HR-professionals zoveel leuker maakt


“HRTech is zowel de hamer als de zaag voor HR-professionals. Het is het instrument waarmee je jouw werk kunt uitvoeren", aldus hoofdredacteur en HRTech-expert Mark van Assema. In aanloop naar de HRTech Webinarweek (7 -11 november), vertelt  hij hoe ‘tech’ het leven van HR-professionals niet alleen leuker, maar ook gemakkelijker kan maken. HRTech-organisaties geven tijdens de webinarweek hun visie op actuele HR-thema's en vertellen over hun oplossingen voor HR-uitdagingen.

Categorie: HRTech selecteren, HRTech implementeren
Geschreven door: HRTech Redactie

1. Op wat voor manier maakt #HRTech het werk van een HR-professional leuker en gemakkelijker?

Waarom_HRTech-leven_HR-profs_mooier-maakt

“HRTech is zowel de hamer als de zaag voor HR-professionals. Het is het instrument waarmee je jouw werk kunt uitvoeren. Het lastige is dat jongeren in het theorieonderwijs op een P&O- of HR-opleiding niet met de juiste instrumenten leren werken. Je moet hooguit iets met statistische analyse doen, met SPSS, maar verder kom je tijdens je studie niet veel tooling tegen. Dat was al zo toen ik dertig jaar geleden mijn opleiding deed.

Ook voor HR-professionals zijn er weinig opleidingen om met HRTech te leren werken. En dat terwijl 75% van een gemiddeld HR-team meer dan 50% van haar tijd op een dag met een HR-tool werkt. Als je goed met die tools kunt werken ga je de voordelen er van inzien. Recruiters die kandidaten of L&D-professionals die deelnemers voor een opleiding in een spreadsheet bijhouden weten uit ervaring dat het efficiënter kan. 

2. Wat zijn de laatste trends op HR-techgebied?

De belangrijkste trend is de opkomst van de interne marktplaats tooling. Die helpt om medewerkers te coachen en trainen met de juiste skills voor een nieuwe interne rol; zeg maar de moderne vorm van interne mobiliteit.

Een andere trend is skills management. Verschillende HR-disciplines kunnen aanhaken op een centraal beheerde skills classificatie en die gebruiken voor hun eigen processen, zoals recruitment, opleiden en interne mobiliteit.

Een derde trend is de opkomst van 'Employee Of Record, (EOR)' platformen, waarmee organisaties in deze krappe arbeidsmarkt makkelijker over de grens kunnen werven en mensen lokaal kunnen contracteren en uitbetalen zonder daar meteen een vestiging te moeten openen of lokale dienstverleners te zoeken.

Binnen talentmanagement zie je ook een trend naar 'continuous conversation', oftewel 'het goede gesprek'. De ouderwetse manier van prestatiemanagement met de traditionele jaarlijkse HR-cyclus wordt vervangen door een andere manier van beoordelen.

Lees over de laatste trends ook: 

3. Beseffen HR-professionals hoe tech hun werk makkelijker kan maken? 

HR denkt meestal dat de IT-afdeling het wel regelt. Maar ik zie de IT-afdeling als de winkel van het gereedschap. Je kunt het wel via hen aanschaffen en beheren, maar je moet er ook zelf mee leren werken. Dat besef leeft nog onvoldoende bij HR, of het nou om de HR-directeur gaat of de HR-opleiders. Het is de missie van HRTech Review om meer informatie en kennis over HRTech te delen en opleidingen te verzorgen. Tijdens de webinarweek kunnen HR-professionals gratis kennismaken met allerlei moderne HRTech tools.

HRTech moet niet gaan over het makkelijker maken van processen voor HR, maar voor de medewerker of leidinggevende.

4. Doet tech niet af aan de menselijke kant van HR?

Als het goed is niet, maar helaas soms wel ja. Op het moment dat in jouw organisatie HRTech gaat bepalen hoeveel iemand verdient, hoe die presteert, en wie wordt aangenomen en ontslagen, gaat er iets niet goed. Dan moet je echt even achteruit leunen en kijken wat er gebeurt. Gelukkig komt er steeds meer regelgeving voor het gebruik van AI, die moet voorkomen dat technologie automatisch beslissingen gaat nemen.

Als HR-professional is het voor ieder HR-proces waar je tooling voor inzet belangrijk om vanuit de eindgebruiker te bedenken of het toepassen van die tooling een vooruitgang is. Ook volgens recent onderzoek van de Fosway Group zou Employee Experience de hoogste prioriteit moeten krijgen. Dat is in mijn ogen belangrijker dan de functionaliteit van de tooling. HRTech moet niet gaan over het makkelijker maken van processen voor HR, maar voor de medewerker of leidinggevende.

5. Welke rol gaat techniek in HR innemen de komende jaren?

De groei van het HRTech landschap is onomkeerbaar, net als het aantal apps op je smartphone. Maar alleen de smartphone apps die je vaak en met plezier gebruikt, houden stand en zo zal het ook gaan met HRTech. We kunnen vanuit HR wel willen dat mensen bepaalde tools gebruiken, maar ik heb al genoeg tools gezien die amper gebruikt worden door medewerkers. Er komt dus wel een rationalisatie van het HRTech landschap bij organisaties, maar dat zal eerder aanzetten tot vervanging met meer gebruiksvriendelijke tools en voor een betere Employee Experience, dan dat het technologie stopzet om terug te keren naar spreadsheet-management.”

 


HRTech Review webinarweek

Webinarweek-header-inschrijfformulier

Van engagement tot robotisering, van e-learning tot toegang tot talent. 

Deze HR thema's en bijbehorende oplossingen komen aan bod in de #HRTech Review #webinarweek van 7 t/m 11 november!

Bekijk het programma (tot nu toe) en schrijf je alvast in voor sessies die jou interesseren!

www.hrtechreview.nl/webinarweek 


 

Deel dit artikel
Dit artikel is 608 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter