Nieuws


12 september 2022

De alternatieve HRTech domeinen in het Talent Tech Labs TM ecosysteem


Aan de andere kant van de plas, in de VS, gebeurt uiteraard ook veel op het gebied van #HRTech. Dat volgen we ook en we brengen daarvan deze keer een alternatieve visualisatie mee van Talent Tech Labs, die we naast onze eigen #HRTech Arena leggen. Veel van de partijen in het model van Talent Tech Labs zijn ‘VS only’ en dus kijken we vooral naar de alternatieve domeinen die ze hanteren.

Categorie: Onderzoek, HRTech selecteren
Geschreven door: Mark van Assema

Het consultancybureau Talent Tech Labs uit New York begeeft zich vooral op het terrein van Talent Acquisition (TA) en is ondertussen toe aan zijn tiende editie van het TA-ecosysteem. Daarnaast heeft het bureau eerder dit jaar voor het eerst ook een Talent Management Ecosysteem uitgebracht, dus daar wilden we wel eens dieper induiken.

Afbeelding11

Betrekken van talenten

Dit Talent Management Ecosysteem is opgebouwd vanuit drie doelen van Talent Management: Engage, Evaluate en Develop. Om met het eerste te beginnen: onder betrokkenheid van talenten (engage) zijn er drie gebieden bepaald en daaronder negen domeinen, waar de volgende twee maar vijf domeinen kennen. Dit doel lijkt dus het belangrijkste. Dit zijn de gebieden en domeinen onder engage

Total Reward, met:
1.     Perks marketplace
2.     Rewards & recognition

Employee Wellness, met:
3.     Benefit portals
4.     Physical wellbeing
5.     Financial wellbeing
6.     Behavioral wellbeing

Employee Engagement & Experience, met:
7.     Employee listening
8.     Onboarding
9.     Internal social networks

Een aantal van deze domeinen herkennen we vanuit onze eigen #HRTech Arena, zoals de tweede, derde en alledrie de domeinen onder Engagement, waarbij we internal social network tools onder ‘Teamwork’ hebben staan.

De eerste, ‘voordeelmarktplaatsen’ waar medewerkers allerlei zaken met korting kunnen aanschaffen, een moderne personeelswinkel zeg maar, is een tech domein dat we in Nederland nog weinig zien. Er zijn wel organisaties die dit zelfstandig opzetten, maar nog weinig HRTech-spelers die dit als product aanbieden. Misschien ook vanwege het sterk lokale karakter, met lokale producten en diensten, zal dit er niet zo snel komen in ons kleine landje.

Daarnaast missen wij op dit moment nog de 3 wellbeing/welzijn-domeinen, waarin na de pandemie vooral op mentaal en fysiek gebied veel is gebeurd. Hier zouden we best op korte termijn onze Arena mee kunnen uitbreiden. Een nichedomein met financiële producten, zoals  ‘pay per day’, waarin medewerkers hun salaris, of freelancers hun factuur, per dag kunnen laten uitbetalen. Die zullen in Nederland ook wel opkomen, maar of dit nu het welzijn van mensen verbetert, lijkt ons twijfelachtig.

Evalueren

Het tweede deel van het ecosysteem bevat tools om mensen te evalueren. In tegenstelling tot het eerste deel zijn dit vooral tools voor managers en HR, minder voor de mensen zelf. Het gaat om:

People Analytics, met
10.  Workforce Benchmarking & Analytics
11.  Pay equity & incentive pay management
12.  Demand & workforce planning

Performance management, met:
13.  Employee productivity
14.  Employee performance measurement

Hiervan hebben wij het 10de, 12de en 14de domein ook in de Arena, gecombineerd als ‘HR Analytics & SPP’ en als Prestatiemanagement. Ook van de tools voor employee productivity, die automatisch meten hoeveel je werkt, hebben we er een aantal bij ons opgenomen onder Assessment tools.

De belangrijkste tools die we in onze Arena echt missen, zijn tools voor gelijke betalingen voor alle werkenden, een echte promotor voor diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit (DEI). We zien voor dit doel al wel vaak reactieve Analytics oplossingen, maar nog weinig proactieve tools. Een domein om later nog eens dieper in te duiken dus.

Develop

In het laatste deel over ontwikkelen, gaat het weer vooral over tools voor de mensen zelf. Hierin weer vijf domeinen, om het totaal op 19 domeinen te brengen.

Learning & Development, met:
15.  LMS, Learning Management Systems
16.  LXP, Learning Experience Platforms
17.  Self-Directed Learning

Internal mobility, met:
18.  Career development & succession planning
19.  Internal talent marketplaces

In onze Arena hebben we de L&D domeinen niet apart benoemd, maar ons eigen L&D domein bevat wel tools uit de eerste twee subdomeinen. Het domein self-directed learning zal niet in onze arena komen, omdat dit allen openbare platformen zijn en geen ‘interne’ tools. Dat hanteren wij als grens om in de Arena te worden opgenomen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook voor recruitment vele openbare platformen in te zetten, zoals Indeed en Monsterboard. Al deze platformen maken de Arena te onoverzichtelijk.

De tools voor interne mobiliteit zijn bij ons ook opgenomen in het L&D domein, omdat we intern doorstromen onder het kopje ‘development’ scharen. Wel hebben we het laatste domein ook al erkend als een essentiële ontwikkeling binnen HRTech en hebben we daar sinds vorig jaar een Talent Marketplace dossier over samengesteld.

Een goede vergelijking met nieuwe domeinen?

Het was goed om onze eigen Arena zo eens te vergelijken met wat anderen in de markt van ‘HRTech visualisaties’ doen. Conclusie is dat vooral op twee gebieden onze eigen Arena wel een uitbreiding kan gebruiken: op het gebied van wellbeing/welzijn en daarnaast op het gebied van equal pay. Mocht je nou expert zijn op één van deze gebieden meld je dan aan als HRTech Expert in ons panel en kom gelijk naar onze bijeenkomst op 20 september.

Deel dit artikel
Dit artikel is 437 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter