Nieuws


13 september 2022

De 25 grootste opkomende technologieën volgens Gartner: Digital Humans en Internal Talent Marketplace


Dit artikel is een vervolg op de analyse van de Gartner Hype Cycle voor HCM technologie en kijkt naar de ‘allesomvattende’ Hype Cycle voor de 25 belangrijkste opkomende technologieën. We analyseerden welke hiervan grote impact op Talent Management gaan hebben. Twee hele duidelijke lees je al in de titel, en er zijn een aantal afgeleide technologieën.

Categorie: Gartner, Techniek algemeen, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

hype-cycle-for-emerging-tech-2022

Internal Talent Marketplace

Van alle 35+ technologische ontwikkelingen uit de HCM Hype Cycle waarover we eerder schreven staat er maar één direct in deze ‘Moeder aller Tech Hype Cycles’ van Gartner.

Gartner zegt: “Interne talentmarktplaatsen matchen interne medewerkers en, in sommige gevallen, een pool van tijdelijke medewerkers, met time-boxed projecten en variabele werkmogelijkheden, zonder betrokkenheid van recruiters.”

Alle reden dus om ons dossier hierover goed in de gaten te houden.

Digital Humans

Een grote afwezige in de HCM Hype Cycle is de technologie Digital Humans, die zou toch onder ‘Human Capital Management’ mogen vallen. Gartner omschrijft het als “Digitale mensen zijn interactieve, AI-gestuurde representaties die enkele van de kenmerken, persoonlijkheid, kennis en mentaliteit van een mens hebben”.

Deze technologie valt enigszins samen met het concept van de Metaverse, waarbij avatars het werk van mensen overnemen. Denk aan een contact center waar een volgende generatie chat/voicebots een zeer groot deel van het werk van mensen kan overnemen. Dan is wel opeens een hele afdeling overbodig. Het kan dus grote impact op de HR scope gaan hebben. Meer info.

Andere opkomende technologie met HR impact

Naast deze twee duidelijke HR-technologieën zijn er een aantal andere die voor HR relevant zullen worden:

  • Decentralized identity: waarbij via blockchain mensen zelf eigenaar worden van hun persoonsgegevens in een digitale kluis en je die als organisatie, waar die mensen klant zijn of werken, alleen tijdelijk mag gebruiken.
  • Metaverse: al genoemd bij digital humans en nog verre toekomst, maar stel je toch voor dat je je eigen avatar opdracht kan geven om een nieuw internetabonnement af te sluiten en dat die dan gaat meeten in de metaverse met de avatar van de internet provider…
  • Superapp: wat zou het toch fijn zijn om voor al je interacties als medewerker of manager voor je werk maar 1 superapp te hebben!
  • Causal Artificial Intelligence: een nieuwe generatie AI die via oorzaak-gevolg-berekeningen echt goed kan voorspellen wanneer iemand weg wil uit je organisatie.

Voor meer info over de andere opkomende technologieën die Gartner waarneemt lees je hier het hele onderzoek.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1041 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter