Nieuws


3 juni 2022

Wereldwijd onderzoek Workday: wat zien leiders in HR, IT en finance als belangrijkste belemmeringen voor digitale transformatie?


Volgens meer dan de helft van de leidinggevenden in finance, HR en IT loopt hun digitale strategie achter op de eisen van de business. Dat blijkt uit het rapport “Closing the Acceleration Gap: Toward Sustainable Digital Transformation” van HRtech leverancier Workday.

Categorie: Onderzoek, Persbericht, Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

Wereldwijd onderzoek Workday wat zien leiders in HR, IT en finance als belangrijkste belemmeringen voor digitale transformatie

Voor het rapport “Closing the Acceleration Gap: Toward Sustainable Digital Transformation”, bevroeg Workday 1.150 senior leidinggevenden wereldwijd om inzicht te krijgen in het tempo van digitale transformatie in de afgelopen twee jaar en de grootste obstakels voor succes. Het rapport keek naar drie belangrijke bedrijfsonderdelen: finance, human resources (HR) en informatietechnologie (IT).

Leidinggevenden in finance, HR en IT erkennen weliswaar het belang van digitale transformatie, zo blijkt uit het onderzoek. Maar toch zegt 55% van de respondenten dat hun digitale strategie altijd of vaak wordt ingehaald door de eisen van de business.

Acceleration gap wordt groter

Als gevolg hiervan wordt de acceleration gap steeds groter; de behoeften van de business ontwikkelen zich sneller dan de technologie, processen en cultuur die nodig zijn om die behoeften bij te houden. In reactie hierop kiezen leidinggevenden voor een duurzamere benadering van transformatie door prioriteit te geven aan de toegang tot data en de werknemerservaring.

barriers_for_transformation_goals-onderzoek_Workday 

Om de acceleration gap te dichten, richten leidinggevenden van de verschillende bedrijfsonderdelen zich op verschillende oplossingen.

HR: werknemerservaring en ontwikkeling van vaardigheden

Temidden van de Great Resignation hebben organisaties zich steeds meer gericht op vaardigheden om de werving, het behoud en de algehele werknemerservaring te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt dat 25% van de HR-leidinggevenden veerkracht en aanpassingsvermogen op de eerste plaats zetten als het gaat om vaardigheden die ervoor zorgen dat teams kunnen blijven voldoen aan de veranderende eisen van de business. Verder zegt 50% van de leidinggevenden in HR dat positieve werknemerservaringen het belangrijkst zijn om transformatie binnen het bedrijf te versnellen.

CHRO_about_tech_adoption-onderzoek_Workday

IT: silo’s doorbreken om automatisering te stimuleren

CIO’s zijn de sleutelspelers als het gaat om transformatie op basis van data. Toch voelen veel CIO’s zich overweldigd door het tempo van de verandering en zijn volgens het onderzoek vooral legacy-systemen en datasilo’s obstakels voor de digitale transformatie. Slechts 42% van de IT-leidinggevenden vertrouwt erop dat hun teams cloudtechnologieën kunnen inzetten, zonder dat legacy-systemen zorgen voor beperkingen. Verder heeft de helft van de leidinggevenden in IT (50%) moeite om het tempo bij te houden van service upgrades van legacytechnologie. 59% zegt dat het weken of maanden kan duren om een geautomatiseerd bedrijfsproces te veranderen.

Finance: uniforme, snel beschikbare data

Meer dan de helft van de financiële leidinggevenden (51%) zegt dat voor het versnellen van de cycli van planning, uitvoering en analyse, nieuwe technologie een van de belangrijkste elementen is om te helpen bij het integreren van data tussen verschillende systemen en het doorbreken van interne datasilo’s. Toch zegt 61% dat ze het meeste behoefte hebben aan technologie die financiële, personele en operationele gegevens samenbrengt. 64% geeft toe dat het weken – of langer – duurt om aan het eind van een rapportageperiode resultaten te verkrijgen.

Transformatie door technologie

“Digitale transformatie is niet langer een keuze – het is noodzakelijk om bij te blijven in de veranderende wereld van vandaag. Toch is er, zoals het onderzoek laat zien, een acceleration gap. Dat moeten organisaties aanpakken om ervoor te zorgen dat hun digitale ontwikkeling gelijke tred houdt met de groeiende en veranderende eisen van hun business”, zegt Pete Schlampp, chief strategy officer van Workday. “Het is goed om te zien dat internationale leidinggevenden in finance, HR en IT hun transformatiestrategieën meer doordacht aanpakken door technologie in te zetten – zoals Workday – die de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen in het hele bedrijf aanjaagt.”

Over het onderzoek

Workday bevroeg 1.150 senior leidinggevenden in Noord-Amerika, Europa en de regio Azië-Pacific in 13 sectoren om inzicht te krijgen in de impact van digitale transformatie op drie bedrijfskritische onderdelen: finance, HR en IT. Dit onderzoek vond plaats tussen augustus en november 2021.

Naast dit kwantitatieve onderzoek heeft Workday tussen september en november 2021 diepgaande kwalitatieve interviews gehouden met senior leidinggevenden en transformatie-experts in finance, HR en IT. De resultaten van die interviews zijn opgenomen in het rapport.

Meer informatie:

Download het rapport ‘Closing the Acceleration Gap Toward Sustainable Digital Transformation’

Deel dit artikel
Dit artikel is 267 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter