Nieuws


3 juni 2022

De Fosway 9-Grid 2022 voor Talent Acquisition: Leveranciers kijken naar nieuwe trends op de arbeidsmarkt


Ieder jaar brengt onderzoeksbureau Fosway het TA 9-Grid rapport uit waarmee de op dat moment heersende tech op het gebied van talent acquisitie in kaart wordt gebracht. In de 2022 editie van het rapport veel aandacht voor de arbeidsmarkt na de pandemie en hoe tech-organisaties daar op hebben ingespeeld. Voordat we kijken wie erbij is gekomen en wie eruit is gehaald in de grid, een blik op de huidige trends.

Categorie: Recruitment, On/-offboarding, Fosway
Geschreven door: HRTech Redactie

Omdat de manier waarop organisaties en werkenden hun werk doen is veranderd, is de manier waarop talent wordt aangetrokken en behouden ook aangepast. Volgens Fosway heeft 92 procent van de Europese organisaties talentontwikkelingsstrategie aangepast, en ruim de helft heeft het budget voor recruitment verhoogd. De markt voor TA-tech (Talent Acquisition) groeit als kool. Tegelijkertijd moeten recruitmentteams hun managers aantonen dat talent acquisitie waardevol is voor een organisatie, zeker nu er veel onzekerheid is op de arbeidsmarkt. Kwaliteit van nieuw talent moet aangetoond worden, en de HRTech speelt hierin een grote rol. Hetzelfde geldt voor doelen die organisaties hebben gesteld rondom het bevorderen van diversiteit: er wordt gerekend op tech om hiervoor een oplossing te bieden.

Ook de sollicitatieprocessen van veel organisaties is aan verandering onderhevig. In plaats van zich blind te staren op CV’s en sollicitatiebrieven, kijken werkgevers steeds naar voorspellende software om de kwaliteit van sollicitanten te bepalen en vooroordelen te voorkomen. Steeds meer aanbieders bieden TA Tech met AI aan. Daarnaast wordt er met tech geprobeerd meer te automatiseren, zodat recruiters zich kunnen wijden aan direct contact met kandidaten. Binnen organisaties verandert er ook veel door de zich evoluerende arbeidsmarkt. Men mikt steeds meer op interne mobiliteit, door werkenden te promoveren en naar andere afdelingen te verplaatsen. Er wordt geïnvesteerd in moderne talentmarktplaatsen en het is dan ook deze tech die booming is.

Nederlandse sterren

Kijkend naar hoe de Fosway 9-Grid is veranderd ten opzichte van de laatste versie, dan vallen er verschillende zaken op. Zo is het Nederlandse VONQ opgeschoven in de grid, en heeft het nu de hoogste kwalificatie van strategic leader gekregen. Ook de Nederlandse organisaties Appical (onboarding) en Recruitee (ATS) staan nu nieuw in de grid.

Andere opvallende verschuivingen

De beste kwalificatie heeft Fosway toegekend aan het Amerikaanse bedrijf Smartrecruiters, dat zowel qua potential als performance maximaal presteert en uiterst rechtsboven in de grid is geplaatst.

Een interessante nieuwkomer in de 9-grid is het bedrijf Radancy, dat gelijk als strategic challenger in de hoogste potential-grid is geplaatst. Eind januari kondigde Radancy de overname van het referral recruitment software bedrijf Firstbird aan, wat in het licht van deze 9-grid extra interessant is, omdat Firstbird daar nog een aparte plek op heeft core leader en qua performance dus hoger wordt ingeschaald door Fosway. Een ding weten we zeker, door de overname zien we Firstbird volgend jaar niet meer terug in dit toonaangevende rapport. Dit is namelijk ook gebeurd met IBM BrassRing: het bedrijf stond op de grid van 2021, maar heeft door de overname door Infinite Computer Solutions nu een plek onder de noemer Infinite BrassRing.

2022-Fosway-9-Grid-Talent-Acquisition-600x450

Deel dit artikel
Dit artikel is 633 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter