Nieuws


21 februari 2022

Secundaire arbeidsvoorwaarden, de sleutel tot een gelukkige werkplek


Mensen verlaten organisaties, beginnen voor zichzelf, of zoeken een nieuwe uitdaging. Organisaties hebben het steeds moeilijker mensen vast te houden en aan te trekken. Toch zijn er een paar manieren om dat op een goede manier te doen.

Geschreven door: HRTech Redactie

Secundaire arbeidsvoorwaarden, de sleutel tot een gelukkige werkplek

Nu de grote ontslaggolf nog in volle gang is, een recordaantal mensen hun baan opzegt en de afgelopen ruim 18 maanden een drastische en negatieve impact hebben gehad op de emotionele en fysieke gezondheid van werkenden, zien HR-managers zich gedwongen nieuwe manieren te bedenken om werkenden aan te trekken en te behouden.

In een artikel op HRExecutive wordt beschreven hoe deze managers de onderliggende oorzaken van mentale en fysieke gezondheidsproblemen moeten aanpakken als ze het algemene geluk van hun werkenden willen verbeteren. Oftewel, men moet zich meer richten op de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Er zijn drie punten die HR-afdelingen in overweging moeten nemen om ervoor te zorgen dat hun secundaire arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn en, nog belangrijker, dat ze het algehele welzijn van werknemers verbeteren.

Vermijd oppervlakkige oplossingen

Bij het zoeken naar welke secundaire arbeidsvoorwaarden de meeste impact hebben, is de sleutel niet het implementeren van lapmiddelen. Wat wel werkt is het aanpakken van de oorzaak van gezondheidsproblemen en het implementeren van programma's die daarbij aansluiten. Algemene programma’s zoals fitnessabonnementen lijken leuk, maar het zijn oppervlakkige oplossingen, die alleen op het moment zelf helpen.

Let ook op bij het inzetten van oppervlakkige #HRTech tools die beweren het welzijn van medewerkers te verbeteren. Alleen het inzetten van een tooltje werkt zelden. Zorg dan dat er visie en een plan achter zit als je tools gaat inzetten.

Dergelijke initiatieven pakken vaak niet de factoren aan die gezondheidsproblemen veroorzaken. Richt je dus op de onderliggende oorzaak van gezondheidsproblemen. Breng werkenden vaardigheden bij die niet alleen hun gezondheid verbeteren, maar die ook bijdragen aan een gelukkigere en gezondere werkplek, wat de productiviteit en de resultaten weer ten goede komt.

Zorg ervoor dat je secundaire arbeidsvoorwaarden in lijn zijn met de waarden van je organisatie

De HR-sector wordt overspoeld met een toenemend aantal diensten en producten die gezondheid en welzijn zeggen te willen verbeteren. De realiteit is echter dat de behoefte van iedereen anders is en dat er rekening moet worden gehouden met diversiteit. Vandaag de dag bestaat het personeelsbestand bij veel organisaties uit vijf generaties die elk heel andere werk- wensen, -behoeften en -motivaties hebben. Omdat mensen eerder geneigd zijn zich in te zetten voor programma's die op hen persoonlijk zijn afgestemd, met maatwerkmogelijkheden dus, moet de diversiteit van dit personeelsbestand worden weerspiegeld in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Managers moeten dus programma's aanbieden die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van individuele werkenden. Iedereen heeft te maken met eigen problemen. Door programma's aan te bieden die alomvattend en inclusief zijn, laat je zien een stapje verder te gaan om werkenden te helpen om bijvoorbeeld stress aan te pakken.

Luister naar en communiceer met werkenden

Duidelijke communicatie is een belangrijke pijler voor productiviteit. Volgens McKinsey is het zelfs zo dat werkenden die zich verbonden voelen met hun werk, tot 25 procent productiever zijn. Dit betekent dat HR-afdelingen communicatieplannen moeten opstellen die betrokkenheid stimuleren en ervoor zorgen dat werkenden zich geïnformeerd en comfortabel genoeg voelen om te profiteren van de programma's die hen worden aangeboden. Om te beginnen kun je enquêtes of één-op-één-gesprekken houden met mensen om te begrijpen welke zaken voor hen het meest waardevol zijn.

Een beter welzijn door betere werkvoorwaarden

Als je organisatie geen prioriteit geeft aan de mentale en fysieke gezondheid van werkenden, riskeer je dat ze vertrekken of loop je potentieel talent mis. Om te kunnen concurreren op de arbeidsmarkt, moeten HR-afdelingen zich bewust zijn van wat werkenden willen en bereid zijn om nieuwe programma's te implementeren. Programma's die kunnen worden afgestemd op de werkenden, die de onderliggende oorzaak van mentale en fysieke gezondheidsproblemen aanpakken, zorgen naast individuele ondersteuning voor gezondere en productievere werkplekken, waar zowel de werkende als de organisatie baat bij heeft.

Deel dit artikel
Dit artikel is 659 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter