Nieuws


18 november 2021

Nieuwe betalingsplatformen openen de remote wereld van werk


Het inhuren van mensen uit of in het buitenland is voor veel organisaties, van startups tot corporates, complex door lokale financiële en juridische hobbels. Dit is zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt een flinke beperking. Nieuwe betaalplatformen maken op afstand werken veel makkelijker, goedkoper en sneller. En sommigen doen dat ‘Total Talent Management proof’, voor zowel freelancers als medewerkers. Probeer het maar eens!

Categorie: Arbeidsvoorwaarden, HR Administratie, Salarissen, HRTech selecteren
Geschreven door: HRTech Redactie

Payroll_ColombiaUitbreiden naar het buitenland of met buitenlanders

Als je als organisatie uitbreidt naar andere landen, met een lokaal kantoor of alleen met het inhuren van een paar mensen zonder kantoor, is het opzetten van een lokale salarisadministratie altijd een van de eerste stappen. Dat besteed je dan of uit, of je gaat een eigen internationale payroll opzetten. Aangezien dat laatste een complexe en dus kostbare zaak is, kiezen de meesten voor uitbesteden, wat dan ook wel Multi Country Payroll Outsourcing (MCPO) wordt genoemd. Als het om het internationaal inhuren van externen en freelancers gaat, dan besteed je de contractadministratie en betalingen internationaal vaak uit aan een Broker of een Managed Service Provider (MSP).

In deze MCPO-markt zijn dienstverleners actief die alleen voor medewerkers de payroll doen, zoals ADP, Alight (vroeger NGA), SD Worx, Globalization Partners, Mauve Group en Omnipresent. Meer over het selecteren van een MCPO vind je in dit whitepaper van VroomHR

Daarnaast zijn er ook dienstverleners die gecombineerd met payroll ook de contracten en facturen kunnen afhandelen voor externen, uitzendkrachten en/of freelancers met een MSP- oplossing, zoals Randstad, ManpowerGroup, Adecco Group en CXC. Meestal gebeurt het afhandelen van contracten/salarissen voor medewerkers en freelancers door deze partijen nog wel bij gescheiden dochterbedrijven. Op papier zijn dit dan totaaloplossingen voor ‘al het talent’, vast en flex, maar de praktijk is nog vaak anders. De processen en tooling bij die dochterbedrijven zijn gescheiden, zodat de klant geen geïntegreerde oplossing krijgt.

Digitalisering van wereldwijd betalen

Een nieuw subdomein in de #HRTech Arena  is een doorontwikkeling van betalingsoplossingen die bekend staat als ‘online global payroll solutions’. De hiervoor genoemde payroll service partijen leveren salarisdienstverlening met in ieder continent/land eigen kantoren of partners om de salarisverwerking, contracten en betalingen te regelen. 

Die leveranciers gebruiken hier natuurlijk ook payroll software voor, maar dat is in veel gevallen niet meer dan een online mutatieformulier. De kracht van hun aanbod zit derhalve niet zozeer in de software, maar juist in de dienstverlening eromheen. Indien je op zoek bent naar een service provider om het payroll proces uit te besteden, zit je hier dus goed.

Payroll_Germany 

Aan de andere kant van het - uitbesteden versus zelf doen - spectrum, zitten de global payroll software vendors. Zij leveren juist geen services, maar een state-of-the-art payroll software system. Leveranciers van dergelijke software zijn bijvoorbeeld Payzaar en het Nederlandse Wadium. Consequentie van het scenario ‘zelf doen’ is wel dat er intern global payroll expertise (en capaciteit) nodig is om een tijdige en correcte payroll te garanderen.

Tussen de outsourcers en de softwareleveranciers zitten dan nog de ‘aggregators’ om het nog complexer te maken. Zie dit als ‘verzamelaars’ van alle payroll data over de landen om vervolgens met meer of minder intelligente software de payroll te verwerken. Dit zijn bijvoorbeeld partijen zoals Safeguard Global, CloudPay, Papaya Global

Payroll_Belgium

Naast payroll vendors die traditioneel meer gericht zijn op eigen medewerkers, zijn er ook specifieke online global contractor payment partijen als Stoke en VelocityGlobal. Voor een Total Talent Management (TTM) proof platform, dat zowel medewerkers in loondienst als contractors/freelancers kan bedienen, zijn de grote spelers Deel, Oyster, Pilot en Remote. Het voordeel van het werken met dit soort partijen is dus dat je onafhankelijk van de contractvorm talenten uit het buitenland voor je kunt laten werken. Meer over Total Talent Management lees je in het boek Mis geen talent.

Impact voor dienstverleners

De kosten voor het contracteren en betalen van freelancers duiken bij het inschakelen van deze partijen naar beneden tot €1 per dag en voor medewerker salarissen naar €300-800 per maand (te zien op de transparante pricing pagina’s van de platformen). Nu is dat laatste bedrag niet speciaal laag, want je kunt bij meer dan 10-20 medewerkers in een land wel een business case maken om het zelf op te zetten. Het is dus vooral interessant als je in een bepaald land start met een klein aantal medewerkers. Dit soort platformen maken het voor organisaties dus makkelijker om zelf internationaal te gaan contracteren en betalen. Daarmee wordt talent uit het buitenland een stuk bereikbaarder en dat is hard nodig met de schaarste op de arbeidsmarkt.

Ook voor traditionele dienstverleners in de inhuur- en payroll wereld, vooral de kleinere, minder internationale MSP’s en payrollers, kunnen dit soort nieuwe #HRTech tools vergaande gevolgen hebben. Voor MSP’s, die ook nog vaak met €0,50 - €1,50 per uur in plaats van per dag rekenen, kan het impact hebben als klanten het inhuren zelf gaan doen. Anderzijds kan deze ontwikkeling ook een kans bieden voor bijvoorbeeld lokale MSP-spelers om eenvoudig voor hun klanten buitenlandse talenten in te huren.

Voor wie zijn deze tools nuttig?

Omdat deze tools op het  overgangsgebied van HRTech naar FinTech zitten, krijgen ze veel aandacht van investeerders en vloeit er veel kapitaal naar de start- en scale-ups in deze sector. Ze kunnen daardoor snel naar ‘alle’ landen in de wereld uitbreiden. Deze scale-ups creëren een nieuw speelveld met vergaande mogelijkheden voor remote organisaties, maar ook voor hybride organisaties waarvoor mensen tijdelijk of in deeltijd werken vanuit het buitenland. 

Payroll_NetherlandsOok al komt er slechts af en toe iemand vanuit België, Duitsland of Engeland voor je werken, toch kunnen dit soort tools al uitkomst bieden. Je kunt dan veel duurdere juridische hulp voor het contracteren en administratieve hulp voor betalingen vermijden. Voor corporates is de drempel voor dit soort tools uiteraard hoger, vanwege meer specifieke juridische eisen in contracten en complexere arbeidsvoorwaarden. De uitdaging daarbij zal zijn dat veel cao’s nog niet voorbereid zijn op deze nieuwe manier van internationaal werken. Want een marktconform salarishuis in Nederland kun je niet zonder meer toepassen op medewerkers vanuit Londen, met veel hogere salarisstandaarden, of vanuit India, met veel lagere salarissen. Daar kunnen die platformen dan wel weer bij ondersteunen.  

Hoe werkt het precies?

Deze platformen hebben een standaard raamwerk bedacht om voor ieder land de lokaal geldende wetgeving op het gebied van contracteren en betalen te automatiseren. Met hulp van lokale partners richten ze per land dat raamwerk in en breiden zo geleidelijk hun dienstverlening uit over de hele wereld, inclusief de voor Westerse partijen complexere landen in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Azië. 

In ieder land zetten ze een lokale entiteit op die als contractpartij optreedt, de zogenaamde Employer of Record (EOR). Ze maken contract templates die voldoen aan lokale juridische eisen. Of je aan die contracten ook al klantspecifieke voorwaarden kunt toevoegen is ons nog niet bekend. Wel kun je de arbeidsvoorwaarden en betalingen klantspecifiek inrichten. 

Gewoon proberen dus!

Omdat alles is voorbereid en online geregeld kan worden, kun je snel starten. En het mooie van dit soort diensten is dat de instapdrempel laag is. Probeer het dus gewoon eens uit voor een paar mensen, te beginnen met een paar freelancers!

Door Mark van Assema (links), HRTech Review, en Ruben van Geffen (rechts), VroomHR

Deel dit artikel
Dit artikel is 2033 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter