Nieuws


1 november 2021

Veel liefde nodig om AI te beteugelen


Voormalig hoofd van Google X, hun speeltuin voor innovatieve technologie, zag ontwikkelingen die hem bang maakte. Hij schreef een boek over de potentiële gevaren van kunstmatige intelligentie. Zonder liefde, of diep ethisch respect, ziet hij AI slimmer worden dan mensen, met alle gevolgen van dien.

Categorie: Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

Griezelig SlimIn het Financieel Dagblad een uitgebreid interview met de van oorsprong Ethiopische Mo Gawdat. In zijn boek in het Nederlands vertaald als 'Griezelig slim, de impact van kunstmatige intelligentie op ons leven' geeft hij genoeg voorbeelden van ontwikkelingen die meer dan zorgen baren. Vooral de zelflerende robotarmen die ze bij Google bouwden, toonden hem aan dat AI heel veel sneller kan leren dan mensen.

FD tech redacteur Sanne Kanis schreef een review over het boek: "Het eerste deel van het boek laat onze afhankelijkheid van technologie zien en de onomkeerbaarheid van kunstmatige intelligentie. Zoals de titel al doet vermoeden, is het geen rooskleurig plaatje dat wordt geschetst. Rond 2050 zal kunstmatige intelligentie een miljard keer zo intelligent zijn als nu. De mens is dan niet langer de slimste soort op aarde, een verschijnsel dat singulariteit wordt genoemd. Wij krijgen de positie van de aap, robots ­worden de slimme heersers."

Gawdat ziet dat AI ontwikkeling niet meer is tegen te houden, want iedereen doet het, bedrijven en overheden. De enige manier is om met ethisch bewustzijn en liefde voor elkaar, niet alleen vanuit kapitalistisch gedachtengoed, daarmee door te gaan. "Er zit veel geld in oplossingen voor ziektepreventie, voor goede vluchtelingenkampen, voor veilige, zelfsturende auto's, voor apps die een conversatie vertalen. De vraag is dus: gaat we AI creëren die slim onderhandelt en zorgt dat het geen oorlog wordt? Of gaan we moordrobots bouwen?" Als dat lukt kunnen mensen weer terug naar de waarden en normen van vervlogen tijden, waar nu alleen nog mensen in afgelegen dorpen de waarde van geluk en delen  kennen.  De vraag wat als het niet lukt de AI te beteugelen wordt in het interview niet beantwoord.

Dossier: Privacy & HRTech
Alle relevante informatie rond 'Privacy & HRTech': artikelen, aanbieders, debinars en onze Privacy HRTech experts.

Deel dit artikel
Dit artikel is 268 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter