Nieuws


2 november 2021

LinkedIn opent nieuwe marktplaats voor freelancers


Het zat al een tijdje in de planning, maar sinds deze week is deze dienst wereldwijd operationeel. Services Marketplace, zo heet LinkedIns nieuwe marktplaats voor freelancers. Daarmee gaat LinkedIn de concurrentie aan met freelanceplatforms als Fiverr and Upwork.

Categorie: Recruitment flex
Geschreven door: HRTech Redactie

greg-bulla-c-Yb-ot1nmE-unsplash Photo by Greg Bulla on Unsplash

Services Marketplace 

Freelancers kunnen er een ondernemersprofiel aanmaken en daarop aangeven voor welke diensten ze kunnen worden ingehuurd.

LinkedIn testte de marktplaats al op kleine schaal in februari dit jaar, en sindsdien draaide er een bèta-versie in de Verenigde Staten. Daaraan deden 2 miljoen gebruikers mee van de naar schatting 800 miljoen gebruikers wereldwijd. De service is vanaf deze week voor iedereen beschikbaar.

De marktplaats is voorlopig nog gratis, in tegenstelling tot andere diensten voor recruitment die LinkedIn aanbiedt. Maar de mogelijkheden zijn tot nu toe nog erg beperkt. Freelancers kunnen niet zelf op zoek gaan naar opdrachten, ze moeten gevonden worden.

Hoe werkt het?

Wie iemand wil inhuren, moet kandidaten opsporen via het algemene zoekvenster. Als een opdrachtgever een opdracht intikt, komt LinkedIn met de aanvullende suggestie “in Service Marketplace”. Daarop klikkend komen opdrachtgevers bij een lijst met kandidaten die die diensten aanbieden. Die kandidaten worden gerangschikt op basis van hun connectie met de zoeker. Het hoogst komen die kandidaten die al een link hebben met de opdrachtgever, hetzij via personen, hetzij via organisaties.

Je kunt wel makkelijk de zoekcriteria aanpassen en anders instellen om toch mensen te vinden.

Geen tarief, wel beoordelingen

Opdrachtgevers hoeven geen indicatie te geven van de vergoeding die ze aanbieden. Onderhandelen over het tarief via de marktplaats is dus ook nog niet mogelijk, evenmin als rekeningen versturen. Beoordelingen achterlaten kan ook alleen nog maar in een richting. Opdrachtgevers kunnen de personen die ze hebben ingehuurd wel evalueren, maar andersom kunnen opdrachtnemers geen commentaar kwijt over opdrachtgevers.

Op de nieuwe marktplaats staan 250 vakgebieden. Het plan is om dat uit te breiden naar 500, vertelde product manager Matt Faustman aan Techcrunch.com. Ook over de uitbreiding met andere functionaliteiten wordt nog nagedacht.

Mark van Assema, oprichter van HR Tech Review, vindt dit een mooie ontwikkeling, en ging meteen met de nieuwe tool aan de slag. "Je eigen profiel als freelancer verrijken met diensten is makkelijk te doen, hoewel je dus wel genoegen moet nemen met de nog beperkte lijst met diensten die beschikbaar is. Daarna een review aanvragen is ook makkelijk, maar je kunt geen bericht meesturen aan degene die je vraagt te reviewen, dat is nog een flinke beperking.

Je kunt dus ook naar iemand op zoek via de zoekbalk en dan verder zoeken in Services. Ik zochten bv een contract manager in het Noorden van het land, maar die was helaas niet te vinden"

LinkedIn Services

Er zijn al 37.000 mensen in Nederland die Services aan hun profiel hebben toegevoegd, in mijn eerste lijn netwerk 112 en veel daarvan zijn freelancer, maar er zitten ook ondernemers tussen die een dienstverlenend bedrijf hebben of 'gewoon' consultant zijn in dienst van een zo'n dienstverlenend bedrijf. Op zich maakt de contractvorm waarin je iemand inhuurt ook niet uit, wel iets om rekening mee te houden.

Get no proposals yet

Je kunt via het 'Work' menu rechtsboven ook naar de Services Marketplace pagina. Deze is echter nog niet helemaal klaar voor de rest van de wereld. Je ziet wel hetzelfde als hierboven, maar als je gaat zoeken kun je alleen op Locations in de VS verder duiken en als je offertes, 'Get proposals', wilt opvragen kan dat ook alleen nog in de VS (op zipcode). Dit lijkt ook nog niet helemaal klaar voor werken op afstand. Pas als die functie beschikbaar komt wordt de tool echt voor recruitment geschikt.

Boek: Mis geen talent
Eigen medewerkers en ingehuurd talent zitten in veel organisaties nog in gescheiden ecosystemen. Maar er ontstaat nu een kantelpunt.

Deel dit artikel
Dit artikel is 326 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter