Nieuws


5 januari 2021

De 2021 voorspellingen voor #HRTech


Met een corona crisis die al ruim 9 maanden duurt zou je verwachten dat we in 2021 een aantal structurele veranderingen gaan zien in de wereld van werk. Nu zal het helaas eerst nog langer duren voor we terug naar kantoor kunnen, dat HR meer over de werkende zelf moet gaan en minder over de organisatie, de managers of het kantoor is al duidelijk.

Categorie: Bersin
Geschreven door: HRTech Redactie

De impact op het gebruik van HRTech wordt langzaam zichtbaar, toch vallen de 'grote' wijzigingen die hieronder worden voorspeld nog wel mee. We hebben de voorspellingen op HRTech gebied van een aantal bekende goeroes en van de leden van de #HRTech Review community op een rij gezet.

Vijf lessen voor 2021 van Josh Bersin: Luisteren naar medewerkers

Josh-Bersin-HRTech-Review's Werelds bekendste HRTech goeroe Josh Bersin doet niet zozeer voorspellingen, maar kijkt liever naar de lessen uit 2020 die we in 2021 kunnen toepassen. Na nederigheid ten opzichte van een machtig virus staat luisteren naar medewerkers voorop om vervolgens meer mens-gericht leiderschap toe te passen. De belangrijkste tech term wordt voor Bersin nog meer de Employee Experience (EX), iets wat de volgende goeroe, Sullivan, juist al afschrijft. Juist partijen die goed zijn in B2C UX, User Experience, zullen meer en meer het HR domein EX gaan overnemen volgens Bersin.

Verrassende TM voorspellingen van dr. John Sullivan: De dood van corporate learning

DJS-HRTechReviewDeze bekende Amerikaanse HR goeroe doet 10 verrassende talent management voorspellingen. Door corona is 'leren' heel snel veranderd in 'self-learning' met een focus op productiviteit, in het thuiswerken. De corporate learning programma's gaan hieronder leiden omdat ze weinig waarde toevoegden in deze crisissituatie. Ook voorspelt Sullivan dat performance management veel persoonlijker wordt met een focus op individuele doelen, ook weer omdat veel meer maatwerk nodig is op hoe mensen thuis productief kunnen werken. Deze en de andere 8 voorspellingen lees je op zijn blog.

De 11 HR Trends voor 2021 door Tom Haak, nummer 3: Goodbye HR Business Partner

Tom-HaakOok een internationaal bekende HR goeroe uit Nederland, Tom Haak, publiceerde een tijdje terug al zijn voorspellingen voor 2021, niet 10, maar 11 deze keer. Een aantal voorspellingen zijn organisatie breed over leiderschap en mensen (welzijn of 'anti-fragile' zijn nieuwe modetermen voor 2021). Een aantal zijn voor HR zelf, zoals nummer 3, het einde van de HR Business Partner rol, die na al die jaren nog steeds 80-90% operationeel is en niet tactisch, laat staan strategisch.

Op het gebied van echte #HRTech vinden we deze 3 voorspellingen:

  • 6: Skill mapping: looking for adjacent skills
  • 9: Digital tracking/ The return of Big Brother
  • 10: VR breakthrough

Maar uiteraard zitten ook onder een aantal andere voorspellingen technische mogelijkheden, zoals rond nudging en het hybride kantoor.

Lees alle 11 voorspellingen voor 2021 van Tom Haak.

Robotisering neemt een vlucht: focus op waar HR echt waarde toevoegt

Ewold_Drent_HRTech_ReviewWat 2020 ons in ieder geval heeft gebracht is een extreme versnelling op de digitalisering van ons werk. Nog nooit werkten we zoveel op afstand, via digitale tools samen. We ontvangen nu al veel vragen van topmanagement van diverse organisaties over hoe HR hier optimaal aan kan bijdragen. Welke keuzes maken we daarin? Hoe kunnen we verder automatiseren en waar ligt onze toegevoegde waarde? Door deze versnelling verwacht ik dat verdere automatisering door middel van robotisering en AI een vlucht zal nemen om saaie, simpele en standaard (HR) taken uit te voeren. De rol van HR zal nog meer liggen op het zorgen voor een gemeenschappelijke organisatie cultuur, een (digitale) employee experience en het welzijn van medewerkers.

Ewold Drent, Kirkman Company

HR-trends voor 2021: wat zakelijke leiders kunnen verwachten na een turbulent jaar

Cornerstone-HRTech-ReviewAls 2020 ons iets heeft geleerd, is het dat je de toekomst niet kunt voorspellen ... maar het is altijd leuk om te proberen! Nu we 2021 ingaan, verwachten Cornerstone experts onder andere deze trends:

  • HR, maak kennis met AI, uw nieuwe zakenpartner
  • Mensen zullen meer eigenaar worden van hun vaardigheden
  • We zullen empathie oefenen in een virtuele wereld
  • Er zal geen tolerantie zijn voor een gebrek aan transparantie

Lees meer over deze en andere trends voor volgend jaar op het Cornerstone blog.

Interne mobiliteit vervangt een deel van de inhuur van externen

Mark_van_Assema_rondBij de meeste organisaties is interne mobiliteit een ondergesneeuwd begrip. We hebben het er wel over, maar niemand doet het goed. Het nutteloze rondje langs de interne vacature website en managers die hun teamleden niet los willen laten. Corona heeft bewezen dat het zo niet langer kan en de opkomst van Talent Marketplace tooling biedt ook de techniek om het anders te doen.
Deze hernieuwde bron van resources gaat inhurende managers een goed alternatief bieden voor het inhuren van een externe van buiten, met snellere onboarding en waarschijnlijk lagere kosten. Ook houden organisaties zo kostbare kennis meer in huis nadat projecten zijn afgelopen. Een nieuwe dynamiek binnen het concept Total Talent Acquisition.

Mark van Assema, oprichter en community manager HRTech Review

Helderheid in de chaos via een nieuw V(h)UCA model

Om te zeggen dat 2020 een opmerkelijk jaar was, zou een understatement zijn. We kunnen het beter vergelijken met een wervelstorm die in maart de kop opstak en nog steeds door raast. Toch zorgen dit soort uitdagende tijden er wél voor dat er ongekende innovaties plaatsvinden, dat we worden geprikkeld om nieuwe denkpatronen te ontwikkelen, en dat er zelfs een bepaalde helderheid voortkomt uit al die chaos.

Het stimuleerde ons bij Talentsoft om met een frisse blik naar de toekomst van werk te kijken. Wij besloten om door een andere bril naar V(h)UCA te kijken, en wel door de lens van HR: ‘Virtuality,’ ‘Humility,’ ‘Connection,’ en ‘Authenticity, oftewel: ‘Virtualiteit’, ‘Nederigheid’, ‘Verbinding’ en ‘Authenticiteit’. Lees meer over deze vier ontwikkelingen of bekijk de video van Talentsoft.

Van technologie adoptie naar versnelde digitalisering

Ron_Bosma_rondHet jaar 2020 is een alles behalve stabiel jaar geweest voor de arbeidsmarkt en de recruitment #HRTech branche. De economische gevolgen van de COVID-19 pandemie hebben geleid tot banenverlies en hogere werkloosheidscijfers in veel sectoren. Zoom, Teams en Google Meet zijn de basis geworden van onze samenwerking en dienstverlening.

Wanneer je het hebt over versnelde digitalisering, dan is aanpassen naar virtuele samenwerkingstools pas de eerste stap om in het nieuwe normaal met elkaar in contact te blijven. Naast het werken met virtuele samenwerkingstools zullen bedrijven bijvoorbeeld het recruitmentproces en ondersteunend systeemlandschap van vast en tijdelijk personeel versneld en definitief aan moeten passen aan de nieuwe manier van werken.

Het jaar 2021 zal echter nog in belangrijke mate beheerst worden door de Covid-19 pandemie en de economische gevolgen daarvan. Dit zal uiteraard zijn weerslag hebben op de mate waarin organisaties in staat zijn daadwerkelijk te investeren in structurele technologie aanpassing. Veel zal afhangen van het moment waarop Covid onder controle is en de economie weer volop ruimte krijgt voor herstel en #HRTech investeringen

Ron Bosma, TalentIn

Durf te door te groeien naar het onbekende

YvetteMinderhoud_rondDigitalisering in HR is door Corona nog verder doorgevoerd, ik hoop dat dit doorzet en verder wordt geoptimaliseerd. bewustwording dat menselijk contact ook nodig is maar dat veel ook online kan, ik hoop op een nieuwe balans van de werk/privé werkplek.

Laten we niet verlangen naar wat was maar groeien naar wat komt, de kennis van heden en verleden meenemen naar de toekomst en we efficiënter gaan samenwerken gebruikmakend van alle platforms die er zijn.

Yvette Minderhoud, VU

De toekomst is blended

Bart-de-koning-ijk2020 is een jaar geweest van versnelde digitalisering van HR processen. Deze trend zal zich ook in 2021 voorzetten, zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau. Het gevolg hiervan is een blended HR-afdeling met focus op mens én technologie. Technologie zorgt voor de juiste informatie en ondersteuning van processen, waardoor uiteindelijk juist meer ruimte komt voor de persoonlijke benadering.

Bart de Koning, IJK

 

Stresstest voor veerkrachtigere HR-/Recruitment organisatie

HRTech Review Joost de Zeeuw

2020 heeft door Corona, zijnde een stresstest, gezorgd dat veel werkgevers hun veerkracht hebben moeten tonen. Je ziet immers de economie ook steeds sneller herstellen van verschillende crises. Hierdoor keken we kritischer naar de HR-/Recruitmentprocessen en beleid daaromtrent. Hoe kunnen we sneller reageren op de markt? Kunnen we (versneld) online faciliteren? Ik voorspel dan ook dat 2021 naast digitalisering gaat zorgen voor meer wendbare en flexibele HR-/Recruitmentdienstverlening.

Joost de Zeeuw, PEPCRUIT

De ‘Smart’ toekomst van HR: Welke weg bewandelt u?

HRTech Review Niels de Boer.JPGAls Smart HR Ambassadeur zie ik voor 2021 een weg vooruit voor een invulling van een HR-rol die een fundamentele nieuwe manier van denken vereist over wat HR doet en hoe de werkzaamheden van HR zijn ingeregeld om te presteren. Persoonlijk verwacht ik door HR Technologie een transitie van data entry naar data control, waardoor bedrijven minder tijd kwijt zijn aan administratieve HR taken én juist meer waarde kunnen toevoegen aan de ‘human’ factor in de organisaties. Ofwel met ‘Smart HR’ een organisatie opzetten waarin goede resultaten en werken met plezier hand in hand gaan. 

Niels de Boer, Vanhier

Technologie op ethische manier doorpakken

Linda de JongHet jaar 2020 was een bijzonder jaar, waarbij ik het vooral opvallend vond dat er heel veel doordraaide ondanks de pandemie. Mooi om te zien dat we op veel gebieden flexibel genoeg zijn om zo'n grote wending te maken. Voor 2021 denk - en hoop - ik dat we het besef erin houden wat echt belangrijk is (gezondheid, solidariteit) en dat de technologische groei op een ethische manier flink wordt doorgezet. Ook in HR en dat we de technologie (nog) meer inzetten om de arbeidsflexibiliteit hoog te houden. (Nuttig/leuk) Werk is ook nodig voor een gezonde samenleving!
 

Sturen met Data en Groeien met Skills

Aralt_van_Oosten_rondWat mij opviel over 2020 was de overname gekte van Visma die bijna maandelijks met overname nieuws kwam. Daarnaast zag ik ook veel nieuwe HRTech aanbieders opkomen. Wat ik denk dat de trends voor 2021 gaan worden is data gestuurd werken door het inzichtelijk maken van ‘realtime’ HR-data via HR Dashboards en Micro learning het vergroten van je skills door het leren op een mobiel apparaat met korte en aangepaste lesstof.
 
 

Flexibiliteit in werktijden neemt toe

Vincent Peskens HRTech ReviewIn 2021 voorspel ik dat steeds meer organisaties het  personeel steeds flexibeler zullen gaan inzetten. De vaste patronen van dagdiensten en ploegendienstschema’s worden losgelaten en de inzet wordt afgestemd op orders en productie vraag. Daarnaast zal het personeel steeds meer zijn eigen wens van werktijden willen aangeven.

Dit vraagt om een betere planning van personeel en de registratie van de gewerkte tijden voor een eerlijke verloning.

Vincent Peskens, Time to Manage

Wederom een grillig jaar

Met de aanhoudende problemen door corona is nu nog onduidelijk hoe lang 2021 nog abnormaal blijft. Hoeveel van deze voorspellingen aan het eind van dit jaar zijn uitgekomen lezen jullie in december.

Deel dit artikel
Dit artikel is 479 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter