Nieuws


29 juni 2020

Internet of Careers: Hoe Blockchain een nieuwe revolutie in HR teweeg kan brengen


Dat de Blockchain revolutie zijn intrede zou maken in de HR leek een kwestie van tijd. Het Internet of Careers moet de definitieve doorbraak betekenen, en wellicht een permanente verandering van het HR landschap. Grote HRTech partijen als Unit4, Cornerstone, SAP, HireRight, Sumtotal en Upwork zijn al ingestapt.

Categorie: Kennisbank, AVG-GDPR, HRTech Taal
Geschreven door: HRTech Redactie

Velocity-Open-Bkg-1152x645Technologie is een van de grootste drijfveren achter de evolutie van HR in de afgelopen decennia. HRTech start-ups ontstaan voor allerlei processen waar vroeger geen technologie voor was, zoals recent coaching en talentpools hebben de sector verbreed. Blockchain is een van de meest recente ontwikkelingen op technologisch gebied die verschillende sectoren, van het bankenwezen tot de handel, razendsnel heeft veranderd. Blockchain en HR Tech lijken voor elkaar gemaakt, en de stichting Velocity Network en hun Internet of Careers moet een impuls aan dat huwelijk geven.

Internet of Careers is een term gebaseerd op het Internet of Things, een concept dat nauw verbonden is met blockchain, waarbij apparaten of systemen zichzelf ontwikkelen door te leren van algoritmen. Volgens Velocity moet het Internet of Careers HRTech-leveranciers, banenwebsites, rekruteringsbureaus en freelanceplatforms de technologie bieden om de optimale kandidaat voor een vacature of project te vinden, aan de hand van betrouwbare, geverifieerde en breed gedeelde data. Tegelijkertijd kunnen werkenden, werkzoekenden en freelancers een betere controle over hun gegevens krijgen, terwijl nieuwe vaardigheden makkelijker toegevoegd kunnen worden aan hun profiel.

Academische en arbeidsreferenties van werkenden worden toegevoegd en veilig beschermd op het Internet of Careers, beschermd door de blockchain technologie en inzichtelijk voor de organisaties en bedrijven die zich bij het initiatief hebben aangesloten. Waar vandaag de dag het voor personen met online profielen op tientallen websites niet altijd even duidelijk is wat er gebeurt met hun gegevens, moet het platform werkenden juist beschermen en een identiteit geven waarover ze zelf de controle hebben, terwijl bedrijven die bepaalde gegevens willen inzien dat alleen met toestemming kunnen. Aan de andere kant kunnen bedrijven, die in een kandidaat een geschikte optie voor een vacature zien, met het netwerk beter verifiëren of de referenties, vaardigheden en diploma’s die een werkende claimt te hebben ook daadwerkelijk aan deze persoon toebehoren.

Volgens de organisatie, waarbij verschillende grote platforms en bedrijven zoals Unit4, Upwork, Randstad, Cornerstone en SAP zich al hebben aangesloten, biedt het concept verschillende voordelen. Op de website van Velocity worden er vijf genoemd.

  • Het is veiliger: vanwege de blockchain technologie is alle data binnen het systeem optimaal beveiligd.
  • Het bespaart kosten: processen die HR managers normaal gesproken veel tijd kosten verdwijnen, omdat alle cv’s en bestanden over kandidaten geverifieerd én gedigitaliseerd zijn.
  • Het is betrouwbaar: vanwege het blockchain systeem en de nauwkeurige inspectie van aangesloten bedrijven ontstaan er een vertrouwd netwerk.
  • Het is een open source platform: Velocity, dat het Internet of Careers beheerst, is een non-profit organisatie, dat dus geen belang heeft en als enig doel heeft het stimuleren van één veilig netwerk.
  • Het is onafhankelijk: het delen van gegevens klinkt wellicht eng, maar als je bestanden en gegevens in dit platform zitten, ben je daar de exclusieve eigenaar van en bepaal je dus helemaal zelf wat ermee gebeurt.

Voor werkenden zelf is de grootste winst dat zij zelf eigenaar zijn van hun gegevens en geen apart bewijs hoeven te leveren dat het klopt, want door de blockchain klopt het altijd.

Deel dit artikel
Dit artikel is 797 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter