Nieuws


11 juni 2020

De voordelen van continue feedback – en waarom een app daarbij onmisbaar is


Eigenlijk geven we elkaar de hele dag door feedback, soms zonder dat we het door hebben. Logisch, waarom zou je complimenten en verbeterpunten ook opsparen tot een bepaald, officieel moment in het jaar? Het is juist fijn meteen te weten wanneer je iets goed doet en wanneer iets beter kan. Continue feedback lijkt de nieuwe norm nu steeds meer organisaties dit inzetten.

Categorie: Prestatiemanagement, Bersin
Geschreven door: Belmondo

Meer tevreden werknemers

Uit onderzoek van Bersin blijkt dat bedrijven waar regelmatig feedback en waardering wordt geuit, 31% minder vrijwillig verloop is. Er zijn vele oplossingen om het verloop terug te brengen, het begint bijvoorbeeld met een goed onboarding-programma, maar een systeem voor continue feedback speelt hier ook een belangrijke rol in.

feedback_mensen

De meeste werknemers ondervinden meer werkgeluk door waardering en respect dan door een hoog salaris.

Face-to-face feedback geven

Je kunt natuurlijk vaker face-to-face feedback geven, maar het probleem met deze vorm is dat de ontvanger soms niet door heeft dat er feedback wordt gegeven. Hij kan zich er dan ook niet op voorbereiden. Het andere probleem is dat er niets wordt vastgelegd, of je moet de recording toets van je smartphone al onder je duim hebben. Enter: de feedback-app.

Continue feedback met een app

De voordelen van het gebruik van een app is dat informatie direct wordt vastgelegd, wat voor beide partijen prettig is. Bovendien is feedback met een druk op de knop gegeven; Via de chat kun je even vragen naar de status van dat ene project of je geeft een compliment door middel van een like op een bericht. Deze zogenaamde check ins zijn wat informeler van aard en leveren sneller resultaat. Hiermee is frustratie ook eerder uit de weg geruimd.

Een extra functionaliteit is het digitaal bijhouden van een persoonlijk ontwikkelplan. De doelstellingen van een medewerker, zijn of haar ambities, te volgen trainingen en gemaakte afspraken over de professionele toekomst van iemand binnen het bedrijf zijn allemaal continue inzichtelijk.

Het uiten van continue feedback en waardering over en weer beïnvloedt de bedrijfscultuur op positieve wijze

Een app maakt ook de kleinere successen inzichtelijk

Bij grotere organisaties zit een manager vaak niet heel dicht op de dagelijkse werkzaamheden van de medewerker. Hij of zij herinnert zich vaak vooral de grote successen of juist de grotere fouten die tijdens het jaarlijkse gesprek te berde worden gebracht. Maar de oorzaak van grote successen of juist van de fouten komen vaak door een opstapeling van kleine handelingen. Met behulp van een app worden deze kleine gebeurtenissen vastgelegd. Waardoor de oorzaak makkelijker te herleiden is en hierdoor ook eenvoudiger op gestuurd kan worden. Een voordeel voor zowel werkgever als werknemer.

Wat kun je concreet in een feedback app?

inzichtbaarheidsschermOntvang feedback, geef feedback en bekijk je feedback. Via chat- push-, endosserende- en deelfunctionaliteiten in de app wordt continue feedback geven een vast onderdeel van het dagelijkse werkritme. Directe feedback kun je vragen aan een collega, een manager of aan het hele team. Zo krijg je een 360 graden beeld waar iemand echt mee aan de slag kan.

De medewerker kan ook individueel of samen met de manager in de app doelen stellen voor bepaalde periodes. Denk aan een te volgen cursus of het volbrengen van een specifieke taak of opdracht. Aan deze doelen kun je deadlines hangen die synchroniseren met de agenda wat weer een notificatie activeert. Door te vragen wat de voortgang is en of de medewerker ergens tegenaan loopt kom je tot het beste resultaat.

Relevante data voor HR

Ook voor de HR-afdeling biedt de app evidente voordelen. Om inzichtelijk te krijgen wat medewerkers belangrijk vinden en waar ze tegenaan lopen kan HR gemakkelijk data exporteren, deze analyseren en het HR-beleid aanscherpen & verbeteren. Ook via polls en enquêtes kan achterhaald worden wat er leeft onder de medewerkers. Als blijkt dat veel medewerkers zich niet fit voelen, kan via een enquête een oplossing door de medewerkers zelf geopperd worden. Wie weet starten jullie binnen twee weken met een vrijblijvend wekelijks rondje bootcamp of sluiten jullie een deal met de dichtstbijzijnde sportschool.

Kritische noot

Is alles geweldig met de app? Bijna wel. Maar er zijn ook een paar kanttekeningen. Verschuil je niet alleen achter de app. Ga regelmatig bij elkaar zitten en vul samen de app in. Digitale tekst kan soms anders overkomen dan een gesprek face-to-face.

Een ander punt is veiligheid. Net als al je data in e-mails, intranetten en in gedeelde mappen veilig moet zijn, moet ook de data in de app veilig zijn. Het gaat hier over persoonlijke data van medewerkers en is extra gevoelig. Wees ook duidelijk naar je medewerker welke data wel en niet inzichtelijk wordt voor het bedrijf.

Overtuigd? Vraag vrijblijvend een demo aan en we laten we je de voordelen van een feedback app op maat voor jullie organisatie zien!


Belmondo maakt boeken & apps op maat. Volledig in jullie huisstijl en met jullie en onze content. Over persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, vitaliteit en nog veel meer. Dankzij de krachtige tips, vragen, tests en lijsten gaan medewerkers zelf actief aan de slag. 

Deel dit artikel
Dit artikel is 944 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter