Nieuws


8 juni 2020

Accountants zijn de HR consultants voor het MKB


Het is misschien niet de eerste groep waar je aan denkt als je op zoek bent naar HR advies / consultancy, maar accountants spelen een steeds grotere rol in deze markt, vooral voor het MKB. En aangezien het MKB de grootste werkgeversgroep van Nederland is hebben we ook accountants toegevoegd aan onze consultancy gids.

Categorie: Recruitment, On/-offboarding, Achtergrond Screening, Arbeidsvoorwaarden, Declaraties, HR Administratie, HR Analytics, Learning & Development, Partnerschap, Strategische personeelsplanning, Prestatiemanagement, Salarissen, Assessments & Matching, HRTech selecteren, HRTech implementeren
Geschreven door: HRTech Redactie

Consultantcy GidsDe nieuwe consultancy gids

Het landschap met HRTech tooling alleen al gebruikt in Nederland is al over de 300 in aantal gegroeid in onze HRTech Arena. Dat is een indrukwekkend aantal, maar daardoor is het wel moeilijk om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Je kunt in onze Aanbiedersgids wel zoeken, en binnenkort zelfs je eigen selectie downloaden, toch blijft het lastig.

En juist HR software, en vooral in de hoek van Talent Management, is anders dan andere software. Zoek je software om foto’s te bewerken, om teksten te schrijven of takenlijstjes te maken dan is het doel heel functioneel. Talent Management software heeft een veel meer mensgericht doel; mensen aantrekken om bij je te komen werken, hen te ontwikkelen, motiveren en het beste uit zichzelf te laten halen. Dat is natuurlijk in het belang van de organisatie en heeft daarin een functie, maar het is net als met kinderen, als je alleen via software zegt hoe wij ons werk moeten doen gaan we het heus niet vanzelf zo doen.

Juist voor het selecteren, implementeren en optimaal gebruiken van HRTech heb je mensen nodig, die snappen hoe je die software niet alleen functioneel, maar juist mensgericht kunt inzetten. Om ook daar jullie mogelijkheden in kaart te brengen hebben we de Consultancy Gids beschikbaar gemaakt. Met hulp van freelancers in Groningen tot de wereldwijd opererende consultants in dit vakgebied.

Een HR upgrade voor de accountant

boekhouderIn grote lijnen zijn er 3 periodes zichtbaar voor de ontwikkelingen van HR dienstverlening bij accountants. In het MKB is het eerste HR proces dat moet worden ingericht de salarisadministratie. En een MKB ondernemer weet dat hij of zij een heleboel dingen zelf moet doen, maar de boekhouding en de salarisadministratie zijn meestal twee processen die zo snel mogelijk worden uitbesteed. Voor de dagelijkse administratie heb je dan een boekhouder en een accountant controleert in eerste instantie vooral de jaarlijkse stukken. Als je groter wordt en/of een meer complexe administratie voert dan wordt de rol van de accountant ook steeds groter.

Dan de tweede periode. Accountants doen dus al heel lang de salarisadministratie voor veel organisaties. De #HRTech die ze hiervoor gebruiken gaat wel door dezelfde ontwikkelingen als de #HRTech in grotere organisaties. Dus naast de salarisadministratie werd de software ook voor de bredere HR administratie geschikt, met signalen, verlof, verzuim, declaraties en rapportage hierop. Veel accountants zijn daarmee voor hun klanten ook de gehele HR administratie gaan uitvoeren.

Nu zitten we in de derde periode, waarbij software meer en meer administratieve handelingen overneemt. Niet alleen voor HR, maar zeker ook voor de financiële boekhouding die accountants verzorgen. Sommige accountants houden daarbij vast aan het oude business model en andere verbreden zich tot een hoger niveau dienstverlening, ook meer tactisch en soms zelfs voor strategische personeelsplanning. Zij maken daarbij dankbaar gebruik van de steeds bredere functionaliteit die moderne #HRTech tools als Daywize, NMBRS en Loket.nl aanbieden.

De HR dienstverlening van accountants

Juist vanwege deze ontwikkelingen en omdat ook voor het MKB het #HRTech landschap wat onoverzichtelijk is geworden hebben we daarom de accountants ook toegevoegd op onze site in de Consultancy gids. Momenteel zijn het pas negen partijen, accountants die meer dan alleen salarisadministratie diensten aanbieden op HR gebied kunnen zich hier aanmelden.

Check de Consultancy Gids
Ben jij op zoek naar hulp bij het selecteren of implementeren van #HRTech tools? In deze gids vind je hiervoor de belangrijkste partijen.

En wat voor diensten leveren deze partijen dan concreet vraag je je misschien af. We zetten er een paar op een rij:

  • HLB Nederland accountants en consultants o.a. “Ook kunnen we adviseren over bijvoorbeeld reorganisatieplannen of de toepasbaarheid van de cao beoordelen”
  • Van Wezel accountants en adviseurs biedt o.a. “Opzetten en implementeren van een functionerings- en beoordelingssysteem.”
  • vanhier accountants en adviseurs biedt o.a. “Juridisch advies, reorganisaties of ondersteuning bij cao onderhandelingen. Ook het opstellen van een specifieke onderneming cao doen wij graag”
  • JAN helpt o.a. hierbij: “Ook is het mogelijk om bij (tijdelijk) gebrek aan een HRM-medewerker, gebruik te maken van een personeelsadviseur van JAN©.”
  • BDO biedt o.a. “Recruitment Proces Outsoucing (RPO) Met onze RPO-dienst nemen wij een deel of het gehele recruitmentproces uit handen.”

#HRTech voor MKB

Voor de nieuwe digitale uitgave van BDO werd oprichter Mark van Assema geïnterviewd over verschillende HRTech tools voor het MKB. In dit Digitale Transformatie artikel vind je tips voor verschillende situaties waar je als MKB mee te maken kan krijgen op het gebied van je mensen. En HRTech voor het MKB hoeft tegenwoordig niet veel meer te kosten. Voor een paar euro per maand per medewerker kun je op veel tools al een abonnement nemen. En er zijn zelfs gratis tools beschikbaar. Het hele digitale magazine van BDO kun je hier downloaden.

BDO_digitale transformatieKoppelen van financiële aan mens cijfers

Voor MKB-ers liggen er met deze koppeling van financiële en HR dienstverlening voordelen in het vooruitzicht waar veel grote ondernemingen nog moeite mee hebben. De accountant fungeert als de afdeling financiën en HR onder één dak. Voor accountants is het daarom heel goed mogelijk om mensgerichte cijfers te koppelen aan de financiële prestaties van de organisatie. Als je productiviteit en werkgeluk gaat beïnvloeden en meten met HR instrumenten kun je direct de resultaten op winst en andere cijfers zien. Dan wordt de ‘waarde van talent’ wel wat concreter dan hoe het in grote organisaties vaak nog wordt uitgedrukt.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1451 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter