Nieuws


20 februari 2020

Wie niet (HR)Tech is, is gezien


Voor wie het nog niet in de gaten heeft, het gaat snel met de technologische vooruitgang. In het boek "Wie niet tech is, is gezien" geeft Martijn Vet op de belangrijkste zes technologieën van dit moment een soort ‘for dummies’ uitleg. Wij plotten deze op toepassingen binnen het HR domein en bepalen zo of HR professionals het boek ook zouden moeten lezen (spoiler; ja natuurlijk!)

Categorie: Gartner, HRTech implementeren, Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

De ‘Hype cycle’ relativeert

Gartner_HypecycleDeze cyclus, ontworpen door Gartner Research, geeft het verloop van de meeste nieuwe technologie goed weer. In het beginstadium prijst iedereen, vooral de tech goeroes en investeerders, een nieuwe techniek de hemel in. Dan is er meestal een fase van teleurstelling , maar als de techniek bruikbaar blijkt komt er daarna een fase van stabilisering en echte toegevoegde waarde. Alleen de laatste stap in de cyclus, de ondergang van een technologie, staat er niet in.

Zo ook zien we in HRTech veel nieuwe technologieën die deze cyclus volgen. Als HR team pas je een houding toe die past bij je organisatie. In een innovatieve organisatie zou je best ook rond HRTech een innovator of early adaptor zijn. In een meer volwassen organisatie past het ook beter om vooral met volwassen technologie te gaan werken. In deze tijden van digitale transformatie, ook bij HR, zie je dat volwassen organisaties zich omvormen tot meer innovatieve ondernemingen. Als je als HR team dan de gevestigde HRTech blijft gebruiken en niet innoveert sluit je steeds minder goed aan bij de strategie van de organisatie.

Zes technologieën en HR

Boek_Wie niet tech isIn het boek legt Vet uit hoe zes technologieën werken op een manier die iedereen kan volgen. Zelfs blokchain weet hij goed toe te lichten met een aantal figuren, maar dit is wel het meest technische, en daarom voor velen moeilijk vatbare onderdeel. Deze zes technologieën zullen naar verwachting de komende 5 jaar de ontwikkelingen domineren:

 1. Robotisering, niet alleen letterlijk als ‘apparaat’, maar ook figuurlijk als software die mensenwerk kan automatiseren. Dan heet het RPA, Robotic Process Automation. De vier ‘robot wetten’ die sciencefictionschrijver Asimov in 1942 al bepaalde worden nog steeds veel toegepast als ethische randvoorwaarden.
  • Binnen HR zien we enerzijds robots in fabrieken veel mensenwerk overnemen en op kantoor helpt RPA met het automatiseren van repetitief administratief werk. Daarmee vooral voor grotere organisaties relevant
 2. Big data. Wordt ondertussen al zeer grootschalig toegepast, zeker in B2C, maar ook in de B2B markten. Hoewel Vet wel verschillende vormen van big data toelicht verzuimt hij om de vervolg stap, de analyse, en de daarin veelgebruikte 4 niveaus toe te lichten.
  • Ook HR Analytics is een ondertussen al behoorlijk volwassen geworden. Het HR Analytics congres viert dit jaar notabene al haar eerste lustrum.
 3. Kunstmatige intelligentie kent 3 niveaus die Vet helder toelicht.
  • Binnen HR wordt vooral nog het hoogste niveau toegepast, in recruitment bij het matchen van kandidaten en als manier om de big data uit het vorige punt te gebruiken voor slimme adviezen. Het diepere niveau van machine learning zien we minder, ook in recruitment assessments, en bijvoorbeeld wel bij het aanbieden van learning content obv eigen opleiding historie en die van directe collega’s (á la Netflix en Spotify). Van deep learning kennen we in HRTech nog geen voorbeelden.
 4. Blockchain is zoals eerder aangekondigd de meest complexe technologie om uit te leggen. Ook een succesvolle toepassing, na de cryptomunten, blijkt nog beperkt te vinden.
  • Hoewel op Forbes in maart 2018 werd voorspeld dat HR voorgoed zou veranderen door blockchain in bijvoorbeeld cv’s, belastingen en contracten zien we nog weinig (geen) tools op de markt in Nederland
 5. Het Internet of Things, of IoT, is een verwijzing naar alle ‘dingen’ die via internet toegankelijk worden. Dat gaat niet alleen om elektronische apparaten, maar alles dat wijlen Chriet Tietulaer in zijn huis van de toekomst in 1989 al onthulde.
  • Aangezien HR vooral diensten levert zijn er niet veel dingen om op internet aan te sluiten. In de hoek van Arbo/gezondheid zijn er horloges en andere meetapparaten, al speelt daar de medische noodzaak om daar als werkgever toegang to te krijgen. De belangrijkste mogelijkheden zitten in de fysieke werkplek (op kantoor), waar verlichting, verwarming, je bureau, computer, beeldscherm en koffieautomaat automatisch goed worden ingesteld (en uit gezet om energie te besparen).
 6. Als laatste virtual en augmented reality. Met een bril op ben je in een virtuele omgeving of met een app creëer je een extra laag op wat je ziet (zoals Pokemon Go)
  • Dit is juist nog een technologie met grote mogelijkheden voor HR. Bijvoorbeeld om kandidaten te laten zien hoe het is bij jouw organisatie te werken, voor het onboarding proces en vooral voor opleiding en ontwikkeling. Zie bijvoorbeeld deze training video van een training bij KFC of een toepassing in deze fabriek

Ideaal als startpunt voor digitale transformatie

ChrietHet boek is een goede opsomming van de belangrijkste technologische ontwikkelingen die breed in alle sectoren bruikbaar zijn of zullen worden. Het is daarmee een goed startpunt om de basis informatie en werking op een toegankelijke manier te lezen. En het goede nieuws is dat technologie wel steeds sneller gaat, maar als Tietulaer het IoT in 1989 al kon voorspellen toch ook weer niet zo snel.

Deel dit artikel
Dit artikel is 791 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter