Nieuws


13 januari 2020

Hoe het rollenspel in assessments van online games verliest


Voor veel hogere kantoor functies is de assessment dag nog een vast onderdeel van de selectieprocedure. In het onderdeel rollenspel wordt het gedrag van de kandidaat in lastige situaties getest door acteurs. De aanpak van innovatieve, digitale assessment games is subtieler, waardoor kandidaten meer verleid worden het achterste van hun tong te laten zien. In HR Podcast #9 vertelt Bas van de Haterd er alles over.

Categorie: Assessments & Matching, HR Praktijk
Geschreven door: HRTech Redactie

Rollenspel assessmentDigitalisering van Assessments

De digitalisering van HR vind je in bijna alle HR processen terug. Een goed gesprek tussen mensen zal altijd nodig blijven, maar zelfs de vastlegging daarvan gaat nu digitaal. Ook in de wereld van assessments zijn veel nieuwe mogelijkheden. Assessments vind je in twee HR gebieden terug. Ten eerste zijn er ‘ontwikkel assessments’, waar het assessment gebruikt wordt om te bepalen waar en hoe mensen zichzelf kunnen ontwikkelen, met aanbieders als eelloo, UQ, PiCompany, Solkie, Ixly, MatchQ en Testgroup. Deze en meer partijen vind je in onze HRTech Arena. Al deze tools bieden hulpmiddelen om het ontwikkel gesprek dat de manager of coach met de medewerker moet hebben te ondersteunen.

Selectie Assessment voor iedereen

Het tweede gebied waar je assessments terug vindt is aan het begin van de employee life cycle, in het selectieproces. De selectie dag bij een assessment bureau is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een heel instituut. Enerzijds kun je er trots op zijn naar je vrienden dat je nieuwe baan belangrijk genoeg was om te investeren in zo’n hele dag. Anderzijds is het voor de werkgever een onafhankelijk kwaliteitsstempel, ter bevestiging van de interne selectieprocedure. Juist vanwege de hoge prijs wordt dit instrument selectief ingezet, voor de voorkeurs kandidaat (soms twee om te vergelijken) in de procedure. Misschien dat andere kandidaten in de procedure ook wel goed door dat assessment zouden zijn gekomen, maar dat zul je nooit weten.

9_-_bas_van_de_haterd_-_vandehaterd.nl_Zoals op veel plekken brengt digitalisering hier een alternatief. Door verschillende soorten digitale assessments aan alle kandidaten open te stellen komen er steeds meer onverwachte matches uit het proces. In de HR Podcast nummer 9 legt expert Bas van de Haterd helder uit welke vier soorten assessment tools hij in de markt onderscheidt. Met name in de hoek van game based assessments en gamification (ook dat verschil legt hij uit in de podcast) ziet hij de meeste ontwikkeling. Dit is een vervanging van het rollenspel met acteurs, waarbij door allerlei technieken de kandidaat veel meer ‘in het spel opgaat’ en ‘echt’ gedrag laat zien, daar waar je in een traditioneel rollenspel veel makkelijker ‘gewenst’ gedrag kan laten zien.  Bij zijn huidige opdrachtgever wordt zelfs de hele assessment dag vervangen door digitale tools, ook om de totale wervingskosten niet te laten oplopen.

Internationaal speelveld

De wereld van online assessment tools groeit zeer snel, onder andere omdat dit een aantrekkelijke / grote markt is. Van de Haterd brengt de markt in kaart met een eigen landschap kaart, hieronder de net nieuwe, laatste editie. Zoals eerder gezegd is met name in online games de vervanging van het traditionele rollenspel aan een grote opmars bezig

bas-assessments-overzicht

Bias issues?

Natuurlijk is het bij tools zaken om de bias van programmeurs in de gaten te houden, maar diezelfde bias zit ook bij mensen die cv’s handmatig selecteren. Exact hetzelfde cv met alleen Mark of Mohammed erboven wordt door mensen, recruiters en managers, ook anders geselecteerd, geeft Van de Haterd aan in de podcast. In dit artikel op Werf& lees je zijn uitleg bij de vier vormen van

Deel dit artikel
Dit artikel is 1335 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter