Nieuws


5 februari 2019

Omdenken; HR Tech als HR collega


Een mooi staaltje Omdenken in deze Ted Talk van Nadjia Yousif. Ze maakt het gedachten experiment om tech te behandelen als ware het een gewone collega met wie je eerst kennis moet maken, dan regelmatig een bila plant en die je ontwikkelt.

Geschreven door: HRTech Redactie

Why you should treat the tech you use at work like a colleague

In deze vrij recente Ted Talk, nog geen Nederlandse ondertiteling beschikbaar, wordt het experiment om tech als collega te zien toegelicht. Nadjia Yousif werkt bij de Boston Consulting Groep en heeft het experiment getoetst bij een aantal klanten.

Stel je voor dat je een nieuwe collega die miljoenen per jaar krijgt mee gaat naar een meeting, maar daar alleen maar uitgefoeterd wordt en vervolgens genegeerd. Na verloop van tijd gaat die collega stil op zijn werkplek zitten en komt niet meer van zijn plaats. Dat is best een dure collega als die niets mag doen. 

 

De rol van HR voor de HR tech collega

Het is best aardig om dit experiment eens door te trekken naar de taken van HR in de organisatie. Het aannemen van zo'n tech collega is bij de meeste organisatie vaak heel goed geregeld. Er is een gedegen werving & selectietraject met misschien wel een afdeling inkoop die hierbij helpt. En als er een (arbeids-)contract wordt gemaakt met de leverancier van de nieuwe tech collega dan controleert een jurist het contract en wordt het salaris, de jaarlijkse licentiekosten, op een weegschaal gelegd en flink onderhandeld. Een onboarding traject, met een communicatie actie die de nieuwe collega voorstelt aan de organisatie en persoonlijke kennismaking/training in die tech is vaak ook nog wel geregeld.

Daarna wordt het helaas vaak stil voor die nieuwe collega. Sterker nog, een groot percentage van die tech collega's ligt er binnen een paar maanden alweer uit, als het project mislukt is. Of de menselijke collega's begrijpen die tech collega niet en ze spreken elkaar niet meer. Wat als je de volgende HR acties ook bij je tech collega's zou uitvoeren? 

  • Plan eens een bila, waarin je de tijd neemt om verder kennis te maken en in de tool gaat rondkijken wat mogelijk is
  • Voer eens een performance management of feedback gesprek met de tech collega, en de leverancier ervan. Zo kun je het gebruik van de tech verbeteren
  • Mochten uit die performance gesprekken bepaalde zaken beter kunnen moet je misschien de arbeidsvoorwaarden, of contractafspraken, nog eens bespreken. Of als ze het heel goed doen, en de menselijke collega's veel tijd besparen, krijgen ze misschien wel een bonus!
  • Sta die tech collega ook toe zichzelf te ontwikkelen. Veel cloud tools hebben regelmatig een nieuwe versie waardoor ze up to date blijven. Zorg dus dat je steeds upgrade naar die nieuwe versies
  • Kijk bij de HR Analytics ook eens naar de prestaties van de tech collega. Levert die echt zoveel op als in de Business Case vooraf berekent?

De nieuwe HR afdeling

Om de analogie uit de Ted Talk nog wat tastbaarder te maken is hier het organigram van de nieuwe HR afdeling, inclusief de tech collega's. Een prettige samenwerking gewenst!

Tech_als_collega

Deel dit artikel
Dit artikel is 267 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter