Nieuws


15 oktober 2018

Amper 11% heeft een compleet geautomatiseerde salarisverwerking


Salarisverwerking is binnen HRTech het oudste domein, waar men al ruim 100 jaar aan het automatiseren is. Uit onderzoek van brancheorganisatie NIRPA blijkt dat amper 11% van de organisaties een volledig geautomatiseerde salarisverwerking heeft.

Categorie: Declaraties, HR Administratie, Salarissen, Dagplanning
Geschreven door: HRTech Redactie

Een van de grootste software bedrijven van Nederland, Exact, organiseerde op 10 oktober voor de zevende keer Exact Live in de Jaarbeurs in Utrecht. Van de meer dan 400.000 klanten in Nederland  was ‘slechts’ 1,5% aanwezig. Dat waren toch zo’n 6.000 mensen, waarschijnlijk meer dan bij UNLEASH in de RAI eind oktober. Een groot evenement dus, met bekende Nederlanders als Max Verstappen, Rico Verhoeven, Jort Kelder en Barbara Barend.

Zoals de TV reclames al voorspelden werd het vooral een ‘Numberland’, want Exact is primair een financieel systeem. De meeste break-out sessies en partners op de beursvloer waren dan ook te vinden in de financiële hoek. Wel was er een kleine ‘HR Avenue’ waar een aantal partners, zoals Axians en Exact zelf hun HR software konden tonen.

De salarisadministrateur wordt langzaam adviseur

Deze dag werd ook het nieuwste trendonderzoek van de stichting NIRPA, het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting, gepresenteerd door Marcel van der Sluis. Dit onderzoek werd voor het 3de jaar uitgevoerd met dit jaar 1141 respondenten.

Ondanks dat je zou verwachten dat automatisering in dit vakgebied voor veel veranderingen heeft gezorgd blijkt dat in de praktijk langzaam te gaan. De grootste groep respondenten, bijna 30%, wordt nog steeds ‘salarisadministrateur’ genoemd. Daarnaast verwacht 38% de komende 3 jaar een toename in het applicatiebeheer.

De AVG is ook in 2019 nog een aandachtsgebied

Hoewel de AVG handhaving per 25 mei van dit jaar is gestart hebben veel organisaties dit nog niet onder controle. Zo’n 25% voldoet nog niet aan de nieuwe regels. Daarnaast heeft 30% nog geen verwerkingsregister. In het trendonderzoek van volgend jaar zal dit beeld hopelijk een stuk verbeterd zijn.

Nirpa2

Amper 11% volledige automatisering

Uiteraard is er wel een trend te zien naar meer automatisering van het werk. Echter het percentage organisaties dat nog steeds veel handmatig werk moet doen in de salarisadministratie is tot op de dag van vandaag nog steeds groter dan het aantal organisaties dat dit geheel heeft kunnen automatiseren. Dat is een best opmerkelijk resultaat uit het onderzoek, omdat salarisverwerking toch een gebied is waarvan veel HR professionals ondertussen verwachten dat dit wel geautomatiseerd zou zijn.

 Nirpa1

Salarisprofessionals zien die automatisering niet als hun probleem

Vreemd genoeg is automatisering geen aandachtsgebied waar men zich erg druk over maakt. Alle competentie ontwikkeling die de salaris professionals doen zit op vakinhoudelijke-, advies- en management vaardigheden. Waarschijnlijk is de verwachting dat de automatisering met nieuwe salaris software en door externe consultants zal verbeteren. Wij verwachten dat de automatisering meer effect heeft als de salarisprofessionals zelf meer HRTech in de vingers krijgen.

Wil je zelf HRTech de baas worden als HR professional, volg dan onze Masterclass in november.

Masterclass_banner_breed

Deel dit artikel
Dit artikel is 943 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter