Nieuws


16 april 2024

Hoe kan AI ingezet worden voor onboarding en bijscholing


Wat zijn de voordelen van AI-gebruik bij onboarding en bijscholing? Een aantal tips voor organisaties die hun gebruik van technologie willen uitbreiden.

Categorie: On/-offboarding, Learning & Development, Engagement, Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

AI

In een werkveld waar efficiëntie van belang is en de middelen beperkt zijn, gebruiken steeds meer bedrijven innovatieve oplossingen om hun proces voor onboarding en bijscholing te verbeteren.

Dankzij geavanceerde algoritmes kan AI de skills, kennis en leerstijlen van werknemers analyseren, en doelgericht trainingsmateriaal leveren waarmee nieuwe medewerkers zich kunnen ontwikkelen in hun rol. Ondertussen kunnen bestaande werknemers hun capaciteiten blijven verbeteren en meegaan met de veranderende taakinhoud van hun functie. 

Augmented en virtual reality (AR/VR) kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de overgang van traditionele opleidingsprogramma’s naar interactieve opleidingen. Door scenario’s uit de echte wereld te simuleren kunnen werknemers oefenen met vaardigheden in een risicovrije omgeving.

Hoewel de voordelen van het trainen van personeel met AI groot zijn voor medewerkers, is het voor CFO’s en bedrijfsleiders die hun teams klaar willen stomen voor succes - zonder kapitaal en middelen ver uit te breiden - ook voordelig:

  • Lagere opleidingskosten:
    Traditionele onboardingprocessen omvatten vaak trainingsmateriaal, instructeurskosten en soms zelfs reiskosten. Door gebruik te maken van door AI aangedreven opleidingen kunnen organisaties deze kosten aanzienlijk verlagen.
  • Meer efficiëntie en productiviteit:
    Het vermogen van AI om herhalende taken en administratieve functies te automatiseren kan het onboardingproces enorm versnellen. AI-chatbots kunnen bijvoorbeeld routinematige vragen van nieuwe medewerkers afhandelen en taken automatiseren.
    Dit is vooral belangrijk omdat 40% van de nieuwe medewerkers meldt dat ze zeer late reacties krijgen op werkgerelateerde vragen. Wat bij 30% van de mensen ertoe leidt dat zij binnen 90 dagen na het starten van een nieuwe functie vertrekken.
  • Snellere time-to-proficiency:
    Door gebruik te maken van gepersonaliseerde algoritmen zorgt AI ervoor dat werknemers gerichte begeleiding en ondersteuning krijgen, afgestemd op hun individuele behoeften. Hierdoor kunnen nieuwe medewerkers sneller aan de slag gaan, hun productiviteit sneller verhogen en snel beginnen bij te dragen aan het succes van de organisatie.
  • Lagere kosten door personeelsverloop:
    Door te investeren in door AI aangedreven onboarding- en bijscholingsoplossingen kunnen werkgevers de medewerkerstevredenheid verhogen, het personeelsverloop terugdringen en uiteindelijk geld besparen.

Nog een aantal tips om in gedachten te houden:

  • Identificeer specifieke behoeften en doelstellingen:
    Door doelstellingen vooraf te verduidelijken, kunnen organisaties AI-technologieën selecteren die aansluiten bij hun strategische doelen en meetbare resultaten opleveren.
  • Investeer in schaalbare en flexibele oplossingen:
    Bedrijven moeten prioriteit geven aan oplossingen die gemakkelijk kunnen worden geschaald en aangepast aan veranderende behoeften. Zoek naar AI-technologieën die geschikt zijn voor verschillende leerstijlen, vaardigheidsniveaus en organisatiestructuren. Flexibiliteit is de sleutel om ervoor te zorgen dat AI-gestuurde trainingsprogramma’s op de lange termijn effectief en relevant blijven.
  • Werk aan betrokkenheid en feedback:
    Om de effectiviteit van door AI gedreven onboardingsystemen te maximaliseren, moeten bedrijven werknemers actief betrekken in het hele leerproces. 

AI verandert de manier waarop bedrijven onboarding, bijscholing en organisatiebeheer in het algemeen benaderen. Door de mogelijkheden van AI te benutten en een leer- en samenwerkingscultuur te bevorderen, kunnen organisaties de medewerkerstevredenheid vergroten en prestatieverbeteringen stimuleren.

Dit artikel is een samenvatting van een Engelse bron 'Harnessing AI for onboarding and upskilling in the modern workplace' van HRDConnect.

Deel dit artikel
Dit artikel is 121 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter