Nieuws


26 maart 2024

HR gebruikt AI vooral voor talentwerving


Talentwerving is het belangrijkste gebied waarop HR gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, zo blijkt uit onderzoek van de Society of Human Resources Management (SHRM). 

Categorie: Recruitment
Geschreven door: HRTech Redactie

Van alle gebieden waar HR zich mee bezighoudt, is talentwerving het gebied waar het meeste gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie. Twee op de drie HR-professionals gebruiken AI-tools voor het verbeteren van hun wervings-, sollicitatie- en aanwervingsvaardigheden. Daarna volgen de gebieden van leren en ontwikkelen en prestatiebeheer, zo blijkt uit onderzoek van de Society of Human Resources Management (SHRM) onder 2.366 HR-professionals van organisaties op de Amerikaanse markt. AI wordt op dit moment meer gebruikt voor het automatiseren van processen dan voor het maken van analyses.

Automatiseren van processen voor talentwerving

De meerderheid van de HR-afdelingen (65 procent) gebruikt AI om functiebeschrijvingen te genereren. Ook gebruiken HR-professionals AI veel voor het aanpassen/targeten van vacatures op specifieke doelgroepen (42 procent) en het beoordelen/screenen van cv’s van sollicitanten (34 procent).

Andere belangrijke toepassingen van AI voor het werven van talent waren onder meer de automatisering van het zoeken naar kandidaten en de communicatie met kandidaten tijdens het sollicitatiegesprek (beide 33 procent).

Reden om AI in te zetten

De belangrijkste reden om AI te gebruiken in het wervingsproces is het besparen van tijd, aldus de respondenten (88 procent). Daarna werden het verlagen van de kosten (35 procent) en het verbeteren van het vermogen om toptalent te identificeren (23 procent) als redenen genoemd.

De focus op tijd en efficiëntie, in plaats van op het optimaliseren van talentidentificatie of het analyseren van prestaties tijdens het recruitmentproces, suggereert dat AI vaker wordt gebruikt om processen te automatiseren dan om de besluitvorming te verbeteren of nieuwe inzichten te genereren voor optimalisatiedoeleinden.

Dit artikel is een verkorte vertaling van het artikel ‘SHRM: Talent acquisition top area for AI deployment by HR departments’ op de website van Unleash.

Deel dit artikel
Dit artikel is 139 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter