Nieuws


14 maart 2024

Gebrek aan standaardisatie grote uitdaging voor HR


De werknemerservaring is een belangrijk onderwerp voor HR. In de HR-technologie zijn echter veel elementen van de werknemerservaring niet consistent. De grootste uitdaging voor HR om impact te hebben op de organisatie is dan ook standaardisatie, stelt Fosway. 

Categorie: Fosway, Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

Het jaarlijkse HR Realiteit Research van Fosway geeft inzicht in de huidige trends, uitdagingen en kansen voor HR-professionals. Een overzicht van enkele inzichten op het gebied van HRtech.

HRtech ecosysteem

Slechts een derde van de HR-professionals is van mening dat hun HR-systemen geschikt zijn voor de moderne werkenden. 42 procent van de HR-professionals gelooft niet dat hun bestaande HR-oplossingen goed aansluiten bij de behoeften van de moderne beroepsbevolking. 

De verwachtingen ten aanzien van de werknemerservaring zijn de laatste jaren aanzienlijk veranderd. Dit komt onder meer doordat mensen flexibeler kunnen werken en door de demografische samenstelling van de beroepsbevolking. Hierdoor is er een flink verschil tussen wat HR-teams willen en wat hun oplossingen kunnen opleveren. Uit het onderzoek blijkt dat veel elementen van de werknemerservaring niet consistent zijn. Dit heeft een negatieve invloed op de effectiviteit van HR.

Kunstmatige intelligentie

Het gebruik van kunstmatige intelligentie kan de werknemerservaring op een positieve manier beïnvloeden. De verwachtingen over de impact van AI zijn verdeeld. Zo denkt 34 procent dat de impact van AI inderdaad zo groot zal zijn als wordt gezegd, denkt 34 procent dat de impact van AI overhyped is en 32 procent weet het niet.

Toch merkt al bijna de helft van de respondenten de impact van AI: 48 procent geeft aan dat AI op dit moment een meer dan matige impact heeft op het HR-team. Daarnaast geeft nog 35 procent aan dat AI het HR-werk een beetje beïnvloed. Slechts 8 procent is niet van plan het gebruik van AI uit te breiden naar hun toekomstige HR-processen.

Gebrek aan standaardisatie

Het grootste struikelblok voor HR om veel invloed te hebben op het beleid, is een gebrek aan standaardisatie. Dit geldt met name op het gebied van talentmobiliteit en loopbanen, erkenning, analyse en personeelsbeheer. 

Terwijl de belangrijkste HR-oplossingen en de salarisadministratie consistentie hebben weten te creëren, blijft dit achter op de gebieden die nodig zijn om strategische beleidsbeslissingen te beïnvloeden en die fundamenteel zijn voor een goede werknemerservaring. 

Een gefragmenteerd ecosysteem zorgt niet alleen voor extra administratieve overhead en kosten, maar zorgt ook voor onderbrekingen in het traject van werknemers. Dit verzwakt de waardeproposities van de werkgever en het gevoel dat een organisatie een geweldige plek is om te werken.

Hoewel Fosway niet altijd pleit voor simpelweg één enkele suite-oplossing, is het belangrijk dat systemen zorgen voor een vloeiende gebruikerservaring. Het vereenvoudigen van de technologiestapels en het elimineren van systeemduplicatie is belangrijk bij het creëren van een effectieve HR-operatie.

Over het onderzoek

Fosway Group is een Europese HR-industrieanalist die onderzoek doet naar HR-gerelateerde thema’s. Fosway voerde het onderzoek uit onder zijn bedrijfsonderzoeksnetwerk tussen april en oktober 2023, waarbij de nadruk lag op CHRO's, talent & L&D-directors, managers en professionals op het gebied van learning, talent- & HR-technology. De enquête bevat antwoorden van 199 personen.

Meer over het onderzoek en andere resultaten zijn te vinden op de website van Fosway.

Deel dit artikel
Dit artikel is 285 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter