Nieuws


29 februari 2024

Kan AI HR menselijker maken?


Met de komst van kunstmatige intelligentie krijgen HR-afdelingen de kans hun werkwijzen drastisch te verbeteren, processen te stroomlijnen en de employee experience te optimaliseren. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zal AI het menselijke gedeelte van HR niet vervangen. AI zal HR-professionals slechts ondersteunen in bepaalde werkzaamheden. Dit geeft hen de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan andere taken, zoals talentontwikkeling en strategisch plannen. 

Categorie: Techniek algemeen, Engagement
Geschreven door: HRTech Redactie

Automatisering van administratieve taken

Een van de grote voordelen van AI in HR is dat AI veel tijdrovende administratieve taken uit handen neemt. Hoewel automatisering al langer gaande is binnen HR, tilt AI dit naar een hoger niveau. 

Door gebruik te maken van AI-technologieën kunnen HR-professionals minder belangrijke taken, zoals het reageren op verzoeken van werknemers en het verwerken van verlofaanvragen, uitbesteden. Dit scheelt niet alleen tijd, maar geeft HR-teams ook de ruimte om meer bezig te zijn met strategische initiatieven. 

Doordat zij minder met administratieve taken bezig hoeven te zijn, kunnen HR-professionals hun tijd besteden aan taken die echt invloed hebben op de organisaties, zoals mentoring, het geven van feedback en het bevorderen van de relaties op de werkvloer. 

Volgens recent onderzoek van Harris Interactive and Eightfold.ai zullen organisaties die AI gebruiken 19% effectiever zijn in het verminderen van de tijd die zij aan administratieve taken besteden. Door de kracht van AI te benutten hebben HR-afdelingen meer tijd en ruimte om veranderingen te bewerkstelligen. Dit zal bijdragen aan het algehele succes van de organisatie. 

Het transformeren van talent acquisition

Talent acquisition is een belangrijk aspect binnen HR. AI verandert de manier waarop organisaties talent identificeren en aantrekken. De processen voor het vinden en selecteren van, en het voeren van sollicitatiegesprekken met kandidaten konden voorheen veel tijd kosten en veel middelen vergen. AI kan de benodigde tijd en moeite voor deze processen aanzienlijk verminderen. 

AI kan honderden cv’s analyseren in slechts een fractie van de tijd die een recruiter daaraan zou besteden. Door vaardigheden en ervaring te vergelijken met die van goed presterende medewerkers in vergelijkbare functies, kan AI snel de meest geschikte kandidaten identificeren dankzij algoritmes aangeleerd door machines.

Bovendien kunnen AI aangedreven chatbots gesprekken voeren met kandidaten en op die manier aanvullende informatie verzamelen en directe antwoorden geven. Zo wordt het wervingsproces versneld.

Een van de grote voordelen van AI in talent acquisition is dat AI menselijke vooroordelen kan uitsluiten. Onbewuste discriminatie komt vaak voor in het wervingsproces en belemmert daarmee inspanningen voor diversiteit en inclusie. AI-algoritmes zijn datagedreven. AI kijkt naar op gegevens gebaseerde beoordelingen, waardoor de evaluatie van kandidaten eerlijker en objectiever is. Door AI te implementeren in talent acquisition kunnen organisaties een meer divers en inclusief personeelsbestand opbouwen, wat goed is voor innovatie en het succes binnen het bedrijf.

Het inwerkproces

Het inwerkproces van medewerkers kan aanzienlijk worden bevorderd met AI-technologie. Als AI op de juiste manier wordt geïmplementeerd, kan dit het behoud en de betrokkenheid van medewerkers enorm verbeteren. Dit omdat het de mogelijkheid biedt om nieuwe medewerkers gepersonaliseerde aandacht te geven die volledig aansluit bij hun behoeften.

Met AI-systemen ontvangen nieuwe medewerkers toegang tot belangrijke contacten, suggesties voor trainingen en belangrijke informatie over het bedrijfsbeleid en de arbeidsvoorwaarden. AI kan deze medewerkers door het onboardingproces leiden en daarmee goed voorbereiden op hun functie.

Gepersonaliseerde onboarding helpt niet alleen medewerkers om te wennen aan hun nieuwe werkplek, het draagt ook bij aan de inzet van de organisatie voor succes en groei van de medewerker. 

Betere opleiding van medewerkers

Door AI te integreren in leersystemen kunnen HR-professionals trainingen aanbieden aan medewerkers die afgestemd zijn op hun individuele behoeften. De AI-algoritmes kunnen verschillen in vaardigheden binnen een team herkennen en trainingen aanbevelen om deze verschillen te verkleinen. Deze datagedreven benadering stelt HR-teams in staat om proactief tekortkomingen in vaardigheden aan te pakken en de zwakke punten om te zetten naar sterke punten. 

AI-gegenereerde chatbots kunnen worden geïntegreerd in trainingssoftware en bieden ondersteuning en begeleiding aan medewerkers. Met 24/7 beschikbaarheid kunnen chatbots medewerkers assisteren, vragen beantwoorden en zorgen voor een efficiënte afronding van trainingen.

De combinatie van AI en trainingssoftware geeft organisaties de mogelijkheid om effectieve, gepersonaliseerde trainingsprogramma’s te leveren die de ontwikkeling van medewerkers stimuleren en de algehele prestaties verbeteren.

Cognitieve besluitvorming: medewerkers empoweren met AI-inzichten

AI-technologieën bieden HR-professionals mogelijkheden om medewerkers te ondersteunen bij het maken van cognitieve beslissingsvermogen. Door gebruik te maken van stemanalyse en natuurlijke taalverwerking kunnen AI-systemen de stemming van een medewerker afleiden en aanbevelingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een pauze voor een belangrijke vergadering. Deze technologie helpt medewerkers om een overwogen beslissing te nemen die een positieve invloed zal hebben op hun werkplezier.

Bovendien kan AI het beheer van arbeidsvoorwaarden optimaliseren door werknemers informatie te geven over de status van vakantieaanvragen. Door gegevens over eerder goedgekeurde vakantieaanvragen te analyseren, kunnen AI-systemen inschatten of gewenste vrije tijd waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. Dit geeft medewerkers de mogelijkheid om een overwogen beslissing te maken rondom hun vrije tijd, zonder dat dat extra werk geeft aan de HR-afdelingen.

Beter behoud van medewerkers

Het behouden van medewerkers is topprioriteit bij organisaties. AI kan een cruciale rol spelen in het identificeren en aanpakken van factoren die bijdragen aan de betrokkenheid van werknemers. Door het monitoren van de computeractiviteit van medewerkers kunnen AI-systemen signalen detecteren van ontevredenheid en betrokkenheid. Eventuele gedragsveranderingen of communicatiepatronen worden gemeld aan HR-professionals, zodat zij de onderliggende problemen kunnen aanpakken.

AI kan ook de ontwikkeling vergemakkelijken van programma's die de betrokkenheid en erkenning van werknemers bevorderen. Door gegevens van medewerkers te analyseren, kunnen AI-systemen mogelijkheden voor erkenning en beloningen identificeren, wat een positieve werkomgeving bevordert en de retentie van werknemers verhoogt.

Uitdagingen en overwegingen bij de invoering van AI

Hoewel AI grote voordelen kan bieden voor HR-afdelingen zijn er ook een paar uitdagingen en overwegingen waarmee organisaties rekening moeten houden. Het reskillen van medewerkers is een cruciaal aspect bij de invoering van AI. Sommige functies worden namelijk sterk beïnvloed door de automatiseringen. HR-professionals moeten plannen ontwikkelen om medewerkers te reskillen en te voorzien van de nodige vaardigheden om te kunnen functioneren binnen een door AI gedreven team.

Een ander belangrijk punt is de privacy van de medewerkers. HR-afdelingen moeten aandacht besteden aan gegevensbeheer, waarbij privacy en transparantie voor medewerkers prioriteit hebben. Om vertrouwen en compliance te bevorderen, moeten medewerkers geïnformeerd worden over de data die verzameld wordt en over hoe de AI-systemen deze gebruiken, 

Moeizame rollouts en cybersecurity-risico's zijn extra uitdagingen waarmee organisaties te maken kunnen krijgen tijdens het implementeren van AI. Het is essentieel om flexibele implementatiestrategieën te hebben en samen te werken met IT- en beveiligingsteams om potentiële risico's te verminderen.

De toekomst van HR: een samenwerking tussen mens en AI

De integratie van AI in HR is de start van een nieuwe periode in HRM. AI-technologie wordt steeds geavanceerder en HR-professionals zullen een belangrijke rol gaan spelen in het benutten van dit potentieel. De samenwerking tussen mens en AI zal cruciaal zijn voor het vormgeven van de toekomst van HR, waarbij AI een waardevolle tool zal zijn die de mogelijkheden voor HR-professionals vergroot en data-gedreven besluitvorming ondersteunt.

Om de volledige potentie van AI te benutten zullen organisaties moeten investeren in het combineren van AI-technologieën met de expertise van HR-professionals. Door te profiteren van de mogelijkheden van AI, kunnen HR-afdelingen hun werkzaamheden herdefiniëren en de ervaringen van medewerkers optimaliseren. Dit zal bijdragen aan het algehele succes van de organisaties.

Kortom, AI heeft de potentie om een revolutie binnen HR teweeg te brengen, door administratieve taken te automatiseren, talent acquisition en het inwerken van medewerkers te stroomlijnen, trainingen te optimaliseren, de besluitvorming te ondersteunen en het personeelsbehoud te verbeteren. Hoewel het implementeren van AI uitdagingen met zich meebrengt, zullen organisaties die AI-technologieën omarmen en prioriteit geven aan de samenwerking tussen mens en AI, goed uitgerust zijn om succesvol richting de toekomst van HR te navigeren.

Dit artikel is een vertaling van Can AI make HR more 'human'? op de website van HRD Connect.

Deel dit artikel
Dit artikel is 189 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter