Nieuws


12 februari 2024

‘AI-tijdperk opmaat naar hoogste technologietijdperk van verbeeldingskracht’


Het is één van de meest optimistische verhalen over AI die ik in tijden gehoord heb. Christian Kromme koppelt de technologische revolutie aan de ontwikkeling van de mens. In de toekomst die hij schetst draait het weer om het individu en hoe dat samenwerkt in een fluïde omgeving als een zwerm vogels. Alleen voor de recruiter heeft hij geen goed nieuws.

Categorie: Recruitment, Techniek algemeen, Cultuur
Geschreven door: Mark van Assema

Christian Kromme is futurist en AI-trendwatcher. Hij kloonde zichzelf in een goed getrainde AI- engine, zodat je hem altijd over zijn kennis, ervaring en mening kan vragen. Kromme legde een link tussen de zeven fases van de menselijke ontwikkeling en die van technologie. 

In de biologie begon het ooit met de interactie tussen cellen. Toen die zich gingen vermenigvuldigen was er behoefte aan een infrastructuur, de vasculaire systemen. Er ontstonden verschillende functies in het organisme, die behoefte hadden aan informatie van elkaar. Die informatie werd vervolgens in het reptielenbrein ontwikkeld tot een instinct. Hierna werd in het limbische brein het concept van imitatie ontwikkeld. Dit stelde dieren in staat om sociale wezens te worden in kuddes. De zesde fase was die van het ontwikkelen van intelligentie in de neocortex bij apen, die leerden dat ze ook rechtop kunnen lopen. In de laatste fase ontstond de mens, die in staat bleek om met verbeeldingskracht concepten als taal en visualisatie te omarmen.

imageEEN

Deze zeven fases herkent Kromme nu ook in de technologische revolutie (zie volgende visual). Het stadium van social media gaat daarin over imitatie: iedereen wil de happy Facebookposter en Insta- of TikTok- influencer nadoen/worden. De huidige fase van de snelle stappen in AI is in feite vergelijkbaar met het ontwikkelen van de intelligentie bij de mens. Na deze fase komen we dan in de laatste fase, die van verbeeldingskracht. Zou het echt? Technologie gaat ons hier in staat stellen om onze verbeeldingskracht en creativiteit als mens om te zetten in technologie met bijvoorbeeld AR/VR- technologie. 

imageDRIE

Intussen komt ook onderstaand beeld voorbij waarin onze persoonlijke AI-assistent met die van andere mensen en bedrijven gaat communiceren. Op mijn vraag, aan Kromme persoonlijk, niet aan zijn kloon, of dat voor recruiters ook betekent dat ze op zoek moeten gaan naar nieuw werk, was zijn antwoord bevestigend. Stel je voor, dat je eigen AI je zo goed kent, dat hij weet wat voor werk je zoekt en dat hij dan met de AI van allerlei relevante bedrijven contact gaat opnemen om te kijken of ze werk, vacatures of opdrachten hebben die bij jou passen. Dat gaat wel iets verder dan geautomatiseerd een afspraak bij de kapper maken.

imageTWEE

Toch was het positieve nieuws dat wij als mensen nog allerlei zachte eigenschappen bevatten die (nog) niet door computers kunnen worden nagebootst. 

imageVIER

Ons brein en de intelligentie daarin kunnen voor een heel groot deel worden voorbijgestreefd door AI. De toekomst van de mens komt uit het hart, met soft skills als empathie, nieuwsgierigheid, respect, ethiek en verbeeldingskracht. Die kunnen niet door computers worden ‘nagemaakt’.

Deel dit artikel
Dit artikel is 260 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter