Nieuws


11 december 2023

Waarom Microsoft Viva Skills volgens Bersin de #HRTech markt gaat verstoren


Microsoft heeft een grote nieuwe feature in Viva aangekondigd: skills. Skills voor Viva is een open systeem, en zal volgens Josh Bersin de #HRTech markt flink opschudden. De Skills engine is namelijk ook een leersysteem gebaseerd op skills, een employee development platform en een interne mobiliteitstool die lijkt op een talent marketplace.

Categorie: HRTech implementeren, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

turag-photography-1uQe5BIiH8w-unsplash

Waarom zal Microsoft Viva de HRtech markt verstoren?

Microsoft heeft een grote nieuwe feature in Viva aangekondigd: Skills voor Viva. De Skills engine in de Viva-module is niet alleen een skills referentie engine, maar ook een leersysteem gebaseerd op skills. Een manier om mentoren en experts te vinden, een employee development platform en een interne mobiliteitstool die lijkt op een talent marketplace. Als Viva succesvol wordt binnen bedrijven (meer dan 35 miljoen mensen gebruiken het al), wordt veel van de separate skills-technologie in #HRTech land met eigen, hogere prijzen, daardoor minder belangrijk.
 
De skills engine in Viva is gebaseerd op de skills-taxonomie van de LinkedIn Skills Graph en voegt gevolgtrekkingen toe van alle werknemersactiviteiten in de Microsoft Graph. Dit betekent dat het systeem meteen duidelijk is in gebruik en dat werknemers het makkelijk kunnen updaten. Naarmate Skills in Viva meer gebruikt zal worden, zullen er skills vanuit externe systemen worden toegevoegd en kunnen werknemers centraal binnen Microsoft op veel manieren hun skills beheren, bekijken en updaten.

Van technisch naar persoonlijk profiel

Voor Microsoft 365-klanten zijn deze persoonsprofielen belangrijk: ze bevatten IT-veiligheidsgegevens, functietitels, niveaus, locaties, roosters en online gebruikersgeschiedenis. Hoewel we het Microsoft-profiel vaak voor lief nemen, speelt het eigenlijk een belangrijke rol in beveiliging en identiteitsbeheer.
 
Hoe meer informatie er is ingevuld in het profiel, hoe nuttiger het wordt. Werknemers kunnen met hun muis over de foto van een andere werknemer heen gaan en hun profiel met skills en andere informatie zien. Viva kan deze skills-informatie gebruiken om cursussen, leerwegen, mentoren, opdrachten en later ook nieuwe banen binnen je bedrijf aan te bevelen. En beheerders kunnen Viva Insights gebruiken om te kijken naar trending skills, pools of cruciale skills en andere analyses van skills en capaciteiten in het bedrijf.
 
Op veel manieren is dit het ideaal van de “skills-based organization” waar we allemaal naar op zoek zijn. En in Microsoft is het ingebed in onze alledaags gebruikte systemen.

Hoe zit het met alle back-end systemen die skills afleiden, definiëren, ontwikkelen en beoordelen?

Skills voor Viva is een open systeem en het bedrijf is op zoek naar ecosysteem partners. Viva Learning partners zullen deze machine onmiddellijk voeden. Andere bronnen zijn informatie van HCM-platforms, LMS-systemen, ATS-systemen, functieomschrijvingen, gegevens van documenten en werkactiviteit en natuurlijk de zelf beschreven skills van de werknemer. Microsoft is al verbonden met SAP (het interne HR-systeem van Microsoft), Workday en andere HR-systemen en we kunnen verwachten dat deze samenwerkingen zullen versnellen.
 
Zodra deze skills grafiek gevuld is zal Viva Learning werknemers aanbevelingen geven voor trainingen, carrièrepaden, mentoren en zelfs vacatures (deze functionaliteit komt later).

Wat gaat er gebeuren met alle dure tools die we gekocht hebben voor skills referenties, skills tagging, matching, recruitment en learning?

Deze worden back-end systemen of voedingsbron voor Viva. En de Viva Skills taxonomie (de woordenlijst met skills) is gemaakt van de LinkedIn skills grafiek, dus deze is al goed gevuld. Naarmate meer bedrijven er gebruik van maken zal de Skills voor Viva taxonomie zich verdiepen.

Mogelijke use cases

Stel, ik ben een manager en ik wil een klein team samenstellen voor een project. Voordat ik naar Teams ga en de uitnodiging stuur kan ik eerst kijken naar de gecombineerde skills van de groep die ik samen heb gesteld (Viva heeft hier een tool voor) en beslissen of ik de juiste mensen heb. Dit soort usecases zijn simpelweg niet beschikbaar in back-end HRtech platforms. Het is een combinatie van samenwerking productiviteitstools en HRTech
 
Bersin zegt hiermee niet dat Skills in Viva andere belangrijke skills-technologie zullen vervangen, maar hij gelooft wel dat je Skills in Viva eens moet bekijken. De combinatie van de design skills van Microsoft, AI-infrastructuur, ecosysteem partners en integratie met LinkedIn maakt het een oplossing die je niet kan negeren.
 
Meer weten? Lees hier het volledige (Engelstalige) artikel.

Deel dit artikel
Dit artikel is 365 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter