Nieuws


27 november 2023

Een analyse van de cloud HR-markt: het nieuwste Cloud HR 9-Grid van Fosway


Fosway heeft zijn nieuwe Cloud HR 9-Grid rapport gepubliceerd. We bespreken een aantal opvallende zaken.

Categorie: HR Administratie, Fosway, HRTech selecteren
Geschreven door: HRTech Redactie

Ieder jaar analyseert Fosway de markt voor cloudgebaseerde HR-systemen. Ondanks de dreigende recessie in Europa, laat de markt nog steeds groei zien. Eén van de factoren die bijdraagt aan de robuustheid van deze markt, is dat Europese bedrijven de digitale HR-transformatie hebben omarmd. Zij zien in dat cloudgebaseerde HR-oplossingen kostenefficiënt zijn en hen in staat stellen om hun HR-processen efficiënter te laten verlopen. Ook helpen deze #HRtech-oplossingen bedrijven om zich effectief aan te passen aan de steeds veranderende personeelsdynamiek. 

Artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie (AI) is duidelijk het tech modewoord voor 2023. En hoewel de meeste bedrijven denken dat de invloed van generatieve AI groot is, en een onmisbare troef zal worden bij het vormgeven van de toekomst van HR-management, zijn bedrijven nu nog voorzichtig met de toepassing ervan. 

Het gebruik van AI in de klassieke HR-besluitvorming roept nog steeds vragen op over eerlijkheid en verklaarbaarheid. Bovendien vormen zorgen met betrekking tot gegevensbeveiliging en de naleving van de aankomende wet- en regelgeving een grote uitdaging. Veel bedrijven wachten daarom af tot bestaande aanbieders generatieve AI naadloos in hun HR-oplossingen integreren. 

Vaardigheden / skills

Een ander opmerkelijk punt is de conclusie van Fosway met betrekking tot het vastleggen van vaardigheden. Europa worstelt met een enorme skillscrisis. Hierdoor wordt de druk op bestaand talent (in Europa) alleen nog maar groter. Bedrijven worden gedwongen slimmer om te gaan met hun personeelsplanning en de ontwikkeling en het behoud van het personeelsbestand of het zoeken naar talent buiten Europa. 

Met betrekking tot het vastleggen van vaardigheden en de ontwikkeling daarvan, concludeert Fosway dat cloud HR-oplossingen dit vooral doen op basis van HR-gerelateerde bronnen. Denk hierbij aan vaardigheden die een werknemer zelf heeft voorgesteld, het bijhouden van voltooide cursussen of data verkregen via peer- of managerevaluaties. De meeste van deze bronnen kijken echter niet naar daadwerkelijk werk, en tot nu toe hebben slechts enkele leveranciers geprobeerd de vaardigheden te identificeren op basis van daadwerkelijke werkresultaten. 

Dit is een enorm probleem, aldus Fosway. Het moet gaan om de waarde van skills voor het gehele bedrijf, niet voor de individuele werknemer. “Wanneer kennis van vaardigheden HR en bedrijfsproductiviteit overstijgt, kan een nieuw niveau van inzicht en nauwkeurigheid worden verkregen en kan een nieuwe toegevoegde waarde worden geleverd. Op dat moment begint het verhaal over skills echt vruchten af te werpen voor het bedrijfsleven.”

Strategische personeelsplanning

De wereld is volop in beweging. We hebben te maken met inflatie, recessie, klimaatverandering en geopolitieke spanningen. Dit alles zorgt voor meer belangstelling voor strategische personeelsplanning. De grote vraag hierbij is hoe we de veerkracht en de prestaties van de werkenden kunnen verbeteren, zodat er aanpassingen gedaan kunnen worden bij veranderingen. Maar wel met goede prestaties, ongeacht welk scenario voorbijkomt.

Moderne digitale oplossingen zijn niet langer gericht op het functiegebouw, maar kijken op een gedetailleerd niveau naar individuele skills en de toekomstige behoeften aan nieuwe skills van de organisaties. Ze voorspellen semi-automatisch de rollen van mensen in de toekomst, door op basis van marktgegevens nieuwe vaardigheden te suggereren en de waarschijnlijke vraagpatronen van de toekomst te voorspellen. 

Om dit te laten werken moet de strategische personeelsplanning worden gekoppeld aan een real-time skills data kern, en moet worden gevolgd hoe werknemers nieuwe vaardigheden opbouwen.

Spelers toegevoegd en vervangen aan de 2023 Fosway 9-Grid™ for Cloud HR
Fosway_9-Grid-_CloudHR-2023

Toegevoegd aan deze grid sinds vorige keer zijn:

  • Cegedim, leverancier van een core HCM Suite
  • Jucando, leverancier van een core HCM Suite
  • Kelio, leverancier van een core HCM Suite
  • Visier, een specialist op het gebied van people analytics

Vervangen en niet meer in deze grid:

  • Andjaro, is gekocht door Silae en voldeed niet meer aan de criteria
  • edays, omdat zij niet langer voldeden aan de criteria
  • WTW, omdat zij niet langer voldeden aan de criteria

Meer weten? Download het volledige Cloud HR 9-Grid rapport

Deel dit artikel
Dit artikel is 355 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter