Nieuws


15 augustus 2023

Vijf overwegingen voor HR bij de implementatie van AI in coachingstrajecten


Kunstmatige intelligentie verovert de wereld in hoog tempo. Door de komst van Chat GPT en andere toegepaste AI-modellen zijn de mogelijkheden van het gebruik van AI ook weer bij HR onder de aandacht gebracht. Een van de praktische toepassingen van kunstmatige intelligentie op HR-vlak is coaching gebaseerd op AI. Dit artikel van de Academy to Innovate HR gaat hier dieper op in.

Categorie: HRTech implementeren
Geschreven door: HRTech Redactie

De impact van AI op HR-technologie

Wat is op AI gebaseerde coaching?

Bij coaching gebaseerd op AI zet je kunstmatige intelligentie in om de rol van coach te ondersteunen, aan te vullen of over te nemen. Onderzoekers definiëren AI in coaching als het “machine-ondersteunde, systematische proces om cliënten te helpen professionele doelen te stellen en oplossingen te bedenken om deze te bereiken".

Er zijn drie vormen van op AI gebaseerde coaching:

1.             AI-ondersteunde coaching: De coach gebruikt AI om inzicht te krijgen in de coachingbehoeften en om aanbevelingen te doen.
2.             AI-verrijkte coaching: AI speelt de rol van gids om verdere ontwikkeling te bevorderen en helpt het coachingproces verder te gaan dan face-to-facesessies.
3.             AI als de coach: AI is de coach en de coachee houdt zich alleen bezig met de AI. Er is geen of beperkte interactie met een menselijke coach.

5 overwegingen voor HR bij implementatie van op AI gebaseerde coaching

Voordat je AI implementeert is het goed om te kijken of dit bij jouw organisatie past en hoe je dit ethisch en verantwoord kunt aanpakken. Vijf overwegingen voor HR.
 
1. Definieer duidelijk het doel van coaching en de reikwijdte
De eerste richtlijn is om duidelijk te zijn over het doel van het coachingsproces, de reikwijdte en de grenzen ervan.


2. Overweeg de complexiteit en het potentiële risico op schade
Zodra je het doel van het coachingsproces hebt geïdentificeerd, evalueer je de complexiteit en het potentiële risico op schade. Een geregistreerde coach werkt vanuit het perspectief van ‘Do no harm’, maar dit is niet noodzakelijkerwijs ook het geval voor kunstmatige intelligentie.
 
3. Creëer het juiste bewustzijn, overzicht en controles
Bij het gebruik van op AI gebaseerde coaching is het van cruciaal belang dat alle partijen duidelijk begrijpen hoe AI zal worden ingezet en wat de beperkingen ervan zijn. De coachee moet bijvoorbeeld op de hoogte zijn van hoe de gegevens die met de AI worden gedeeld worden gebruikt, wat het doel is van zijn interactie met de AI-tool en op welke wijze AI de relatie met de menselijke coach aanvult. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat de principes van het handhaven van duidelijke grenzen, vertrouwelijkheid, veiligheid en het vermijden van schade nog steeds van toepassing zijn. Naast het duidelijk afbakenen van rollen, is het ook essentieel om passend toezicht en controles te implementeren.
 
4. Zorg voor een erkend coachingmodel met transparantie over welke gegevens worden gebruikt
Bij het kiezen van een aanpak moet je als HR de geloofwaardigheid van de coachingmodellen en -kaders beoordelen. Het integreren van AI in coaching vereist een goed begrip van het coachingmodel waaruit de AI put om zijn antwoorden te produceren. Zorg er bij het werken met leveranciers voor dat ze voldoende bewijs kunnen leveren van het coachingskader en de gebruikte aanpak.
 
5. Behandel op AI gebaseerde coaching als aanvulling op de ontwikkeling van mensen
Maak op AI gebaseerde coaching onderdeel van de grotere ontwikkelingsfilosofie en ontwikkelingsactiviteiten van de organisatie. Door de hogere mate van automatisering zijn de kosten lager en dus de drempel om dit toe te voegen aan het palet van ontwikkelingsmogelijkheden groter.
 
Naarmate de ontwikkelingen verder komen, zal AI een grotere rol gaan spelen bij het opschalen en toegankelijk maken van coaching voor meer mensen over de hele wereld. Door een verantwoorde benadering van AI-gebaseerde coaching aan te nemen, deze op de juiste manier te gebruiken en vast te houden aan vastgestelde richtlijnen bij de integratie ervan in bredere praktijken voor de ontwikkeling van mensen, kan HR profiteren van een waardevolle kans om de impact ervan op professionele en loopbaanontwikkeling te versterken.
 
Dit artikel is een verkorte vertaling van het artikel AI-Based Coaching: 5 Considerations for HR op de website van AIHR.com.

Deel dit artikel
Dit artikel is 403 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter