Nieuws


29 augustus 2023

SSI-wallet moet zoektocht naar geschikt personeel makkelijker maken


Een datakluis met een overzicht van – onder meer - al je vaardigheden, waarbij je als gebruiker zelf kunt bepalen welke data je deelt met een potentiële werkgever. Volgens Alexander Van den Wall Bake van TNO kan deze Self Sovereign Identity straks het enorme gat dichten dat er nu is tussen arbeidsaanbod en arbeidsvraag.

Categorie: Skills Based HR, Integraal SkillsPaspoort
Geschreven door: Malini Witlox

tno_edv7514

Tientallen vacatures maar amper of geen geschikte kandidaten met een passend? cv. HR-managers breken zich het hoofd over de vraag hoe ze personeel binnen kunnen halen. Beoordeel sollicitanten niet alleen niet op opleiding en ervaring, maar kijk ook naar hun vaardigheden, bepleit Alexander van den Wall Bake van TNO. En dat soort data kunnen sollicitanten het beste veilig delen via SSI-technologie.

Wat is Self Sovereign Identity?

Self Sovereign Identity (SSI) is een digitale identiteit. Natuurlijk zijn er verschillende losse digitale identiteitssystemen, maar die zijn niet autonoom en leveranciersgebonden en daarbij hebben de gebruikers geen absolute controle over de vraag welke data ze delen, zo legt Van den Wall Bake, Business Consultant Self Sovereign Identity bij TNO uit.

“Bij SSI is dat anders. Allereerst is het autonoom. Bovendien kun je als gebruiker zelf bepalen wat je wilt delen. Dat kunnen vaardigheden zijn die je bij je vrijwilligerswerk hebt opgedaan, maar ook vaardigheden die je bij je vorige werkgevers hebt ontwikkeld.”

Van den Wall Bake maakt een onderscheid tussen SSI 1.0 en SSI 2.0. SSI 1.0 is een digitaal systeem dat er (met steun van de EU) in 2025 moet zijn en prima geschikt is om er relatief statische credentials in op te slaan, zoals een verklaring omtrent gedrag, paspoort, rijbewijs of bewijs van een diploma van een onderwijsinstelling, aangeleverd door DUO. “De wereld is echter niet statisch maar dynamisch. En technisch is SSI 1.0 minder geschikt om met volatiele data om te gaan.”

Dat moet veranderen met SSI 2.0, waar TNO nu samen met onder meer de Hogeschool van Amsterdam en House of Skills aan werkt. ”SSI 2.0 is veel dynamischer. Het is een wallet die samenwerkt met een eigen datakluis waarbij jij controle hebt over wie je toegang geeft tot een specifiek stukje van die kluis.

Dynamischer SSI 2.0

Van den Wall Bake gaat verder over het verschil tussen SSI 1.0 en 2.0. “Statische credentials wijzigen niet zo veel. Je identiteit of een diploma wordt maar éen keer uitgegeven, door éen specifieke instantie. Daarna blijft het geldig (tenzij je wat geks doet of hebt gedaan). Vaardigheden zijn veel dynamischer. Net als gegevens over je gezondheid. Deze kunnen uitgegeven worden door een veelvoud aan organisaties die jij toestemming geeft om je die credentials toe te kennen. Het zijn er ook veel meer dan statische credentials.”

Met zoveel verschillende data, wordt het erg lastig om continu alle gegevens over jezelf up to date te houden, zegt Van den Wall Bake. Daarom is het handiger om voor volatielere credentials toestemming te geven aan de instanties die ze uitgeven om deze rechtstreeks in je eigen persoonlijke datakluis te schrijven. “Zo hoef je niet elk gegeven zelfstandig op te halen, wat wel het geval is bij SSI 1.0.”

Iedere werkgever, maar ook andere organisaties en zelfs andere mensen, individuen, die je in je leven ontmoet, kunnen aan jouw dossier bijdragen en zo kun je aan werkgevers laten weten wie je bent en wat je kunt. Je bepaalt zelf wie je toegang geeft om credentials toe te voegen en je deelt alleen  specifieke data die je zelf relevant vindt voor een bepaalde functie.

Eén app of wallet voor al je gegevens

Verschillende partijen werken in Nederland al aan een career wallet op basis van SSI 2.0, die het traditionele cv moet vervangen. Zo schreef HRTech Review in 2020 al over een initiatief van de stichting Velocity Network en het Internet of Careers om tot een netwerk te komen waarbij de degene over wie de data gaat, de werkende dus, het exclusieve eigendom heeft over zijn of haar digitale identiteit. 

“Velocity biedt een goed trust anchor, maar je kunt niet helemaal zelf vrij kiezen van welke instanties je een certificaat van je vaardigheden wil ontvangen of met welke bedrijven je je data deelt. Een school, bedrijf of sportclub moet zich namelijk eerst bij het initiatief aansluiten, zoals Rabobank bijvoorbeeld deed”, zegt Van den Wall Bake.

“Je ziet dedicated oplossingen op een specifieke usercase. Dat betekent dat mensen voor elke usercase een andere (SSI)-wallet moeten installeren. Eentje voor je overheidscredentials als je rijbewijs en je officiële diploma’s,  een andere voor je zorgdata en per werkgever een app voor de vaardigheden die je daar hebt opgedaan. We moeten ernaar streven om naar één generieke oplossing te gaan waar je met één app of wallet al je gegevens kunt managen.”

CompetentNL

Je moet natuurlijk wel afspraken maken waarin staat hoe een certificaat van vaardigheden eruit ziet, zegt Van den Wall Bake. TNO werkt daarom samen met het UWV, CBS en SBB Leerbedrijf in opdracht van het ministerie van SZW en OCW aan CompetentNL.

CompetentNL geeft een gedetailleerde beschrijving van opleidingen en beroepen op de arbeidsmarkt. Soft skills zoals ‘samenwerken’ en taken zoals in specifieke software programmeren zijn beschreven en worden gekoppeld aan beroepen en opleidingen. “Onder elk diploma dat iemand gehaald heeft zit een set aan geaccrediteerde vaardigheden en soft skills. Voor het mbo hebben we dat al in kaart gebracht, voor het hbo zijn we dat nu aan het doen.”

Meer geschikte kandidaten

“Door minder te kijken naar de opleiding van een werkzoekende, maar door te kijken naar zijn skills en vaardigheden heb je eerder een match. Het enorme gat dat er nu is tussen arbeidsaanbod en arbeidsvraag wordt kleiner als je fijnmaziger gaat kijken naar wat iemand kan.”

Inmiddels staat een skills dashboard online , waar een voorproefje te zien is van hoe het moet gaan werken. Neem de softskill 'aandacht voor anderen'. Dat is een vaardigheid die goed van pas komt voor barpersoneel, maar ook voor bijvoorbeeld docenten, verpleegkundigen en hotelreceptionisten, blijkt uit een zoekopdracht in de database.

“Zo kun je als werkzoekende zien welke banen er voor iemand met jouw vaardigheid nog meer zijn. En een volgende stap, die er nog niet is: je kunt kijken wat er nog ontbreekt en welke cursus of opleiding je dus moet doen om naar die gewenste baan van bijvoorbeeld zonnepanelenmonteur toe te groeien.”

Voordelen van SSI voor sollicitanten

De voordelen van SSI bij solliciteren en werving en selectie zijn legio, aldus Van den Wall Bake. “Het maakt anoniem solliciteren mogelijk. Je draagt alleen uit de SSI wallet aan mogelijke werkgevers over wat je kunt en wat dan het matchingspercentage voor een baan is. Pas later is er een ontmoeting, maar dan heb je al een streepje voor ten opzichte van een ouderwetse cv-selectie”

Je kunt bewust naar een baan zoeken, maar je kunt ook data in je profiel openzetten voor een 'toevallige match', vergelijkbaar met de open to work op LinkedIn. “Je profiel update zich dan continu als je nieuwe vaardigheden of soft skills ontwikkeld hebt. Is er ergens een match, dan krijg je een ping en kun je zelf kiezen of je voorgesteld wilt worden.”

Er kan ook 360 graden feedback van je collega's of leidinggevenden worden toegevoegd in de datakluis. “Je kunt altijd zelf kiezen wat toegevoegd wordt en wat je deelt met anderen. En zelfstandigen kunnen hun datakluis koppelen aan een klanttevredenheidsonderzoek. Denk bijvoorbeeld aan een schilder.”

Wanneer van SSI 1.0 naar SSI 2.0?

Rond 2025 moet SSI 1.0 operationeel zijn. Van den Wall Bake: “SSI 2.0 is verder weg. Het is een complexe klus, omdat alle elementen los van elkaar te kiezen moeten zijn, maar wel volledig interoperabel. SSI 1.0 wordt door de EU interoperabel neergezet in Europa en is een hele goede start. Voor SSI 2.0 zijn er weer nieuwe standaarden en aanvullende technieken nodig.”
 


ISP_Logo
Lees meer over het Integraal SkillsPaspoort op onze dossierpagina Integraal Skillspaspoort Programma. Je vindt hier nieuws en informatie over het programma dat moet leiden tot een Integraal Skillspaspoort.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond het ISP, schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Dit artikel is 591 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter