Nieuws


29 juni 2023

Hoe AI de HRtech-markt gaat opschudden volgens Bersin


Volgens HRtech-goeroe Josh Bersin gaat AI ons helpen om opnieuw uit te vinden wat #HRtech doet. “En dit nieuwe tijdperk van HRtech zal nuttiger, belangrijker en meer geïntegreerd zijn dan ooit tevoren.”

Categorie: Bersin, Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

“Ik heb net meer dan 20 interviews gehouden met leveranciers van HR-technologie om hun AI-strategieën te begrijpen. En ik geloof dat de gevolgen schokkend zullen zijn. Leveranciers zijn niet alleen hun aanbod opnieuw aan het uitvinden, de nieuwe op AI-gebaseerde systemen hebben een compleet andere architectuur, gebruikersinterface en ontwerp.” Dat zegt HRtech-goeroe Josh Bersin in een nieuw visiestuk.

 “Hoewel we nog steeds aan het begin staan, geloof ik dat AI (en vooral Generative AI) het HR-tech landschap radicaal gaat veranderen. Systemen zullen intelligent ontworpen zijn, krachtige conversationele gebruikersinterfaces hebben, meerdere AI-modellen worden geïntegreerd en er zullen marktverstorende innovaties komen”, aldus Bersin.

Nieuw tijdperk van HRtech

Bersin ziet leveranciers in drie categorieën: degenen die compleet gefocust zijn op AI in hun aanpak (vaak onder leiding van PhD AI ingenieurs en wetenschappers); degenen die AI-functies van anderen toevoegen aan hun bestaande systemen; en degenen die niet weten wat ze moeten doen.

"Na verloop van tijd zal dit nieuwe technologieplatform (ik zie AI als een nieuw technologieplatform, zo belangrijk als Cloud en Mobile) ons helpen heruitvinden wat HR-technologie doet. En dit nieuwe tijdperk van HRtech zal nuttiger, belangrijker en meer geïntegreerd zijn dan ooit tevoren.”

Investeringen in AI

Als je sceptisch bent, lees dan de Stanford Human Centered AI Index for 2023, die laat zien dat wereldwijde investeringen in AI dit jaar zijn gestegen met 27% naar 92 miljard dollar in research en development, zegt Bersin. "En dit jaar is de research verschoven van de academische wereld naar het bedrijfsleven: dit jaar zijn er 32 significante, nieuwe industriële machine learning (ML)-modellen ontwikkeld, vergeleken met maar drie in de academische wereld. Bloomberg, bijvoorbeeld, heeft net BloombergGPT gelanceerd, een gecentraliseerd AI-systeem gefocust op financiële informatie en analyse, met een waarde van 50 miljard dollar."

Systemische HR

En er is nog meer, zegt Bersin. "Naast de veranderingen die we gaan zien in HR-tech-platforms komt er nog een nieuwe mogelijkheid aan: de mogelijkheid om te zien hoe de 'onderdelen' van HR (en managementpraktijken) in elkaar steken. Een op AI gebaseerd HCM-systeem moet ons helpen oefenen met wat we Systemische HR noemen: de rol begrijpen van skills, cultuur, diversiteit, salaris en andere factoren bij verbeteringen in inhuren, development, interne mobiliteit, job design, productiviteit en groei."

"We zullen deze transformaties blijven ontdekken met leveranciers en ik kijk ernaar uit om met jullie te praten om jullie perspectief te begrijpen", concludeert Bersin.

Meer weten? Lees hier het volledige (Engelse) artikel van Josh Bersin.

Lees ook:

Deel dit artikel
Dit artikel is 485 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter