Nieuws


30 mei 2023

Hoe Oekraïense vluchtelingen door een skillspaspoort werk op eigen niveau kunnen vinden in Nederland


Tijdens de bijeenkomst “Versterk je profiel voor de Nederlandse arbeidsmarkt” op 15 mei in Amsterdam werd gekeken naar de mogelijkheden voor het gebruik van het Integraal SkillsPaspoort (ISP) voor Oekraïners op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit in het kader van een nationaal initiatief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door middel van een skillspaspoort te begeleiden naar een passende baan.

Categorie: Integraal SkillsPaspoort
Geschreven door: Yvette Minderhoud

De HvA doet, samen met andere onderwijsinstellingen, in al meer dan 20 experimenten onderzoek naar het skillspaspoort in plaats van solliciteren met een CV. De resultaten uit deze experimenten worden later dit jaar aan de SER aangeboden. Hiervoor werken zij samen met onder andere #HRTech Review en een aantal aanbieders van Skillsplatforms.


 

DOSSIER Integraal Skillspaspoort

Lees meer over het Integraal Skillspaspoort programma in ons dossier integraal skillspaspoort, waar ook alle aanbieders van skillsplatforms te vinden zijn.

ISP_Logo


Experiment Oekraïners aan het werk in Nederland

Tijdens de bijeenkomst “Versterk je profiel voor de Nederlandse arbeidsmarkt” op 15 mei in Amsterdam stond één van die 20 experimenten in de schijnwerpers: het experiment Oekraïners aan het werk in Nederland. Elena Nabatova van Participe Amstelland en Hans Cremer, programma manager integraal skillspaspoort, openden de bijeenkomst en heetten de circa 50 aanwezige Oekraïners welkom. Daarnaast was SkillLab, één van de leverancier van een Skills platform, aanwezig.

Kijken naar wie je bent

De primaire boodschap van de deelnemers van de bijeenkomst was: “Het CV is de oude manier van kijken naar kennis en ervaring van mensen. Weten we via een CV wat iemand nu daadwerkelijk kan, welke vaardigheden iemand heeft? Nee, dat weten we niet. We willen leren wat jouw skills zijn! Om mensen zo te laten stralen in hun werk. Daarnaast hebben we grote tekorten op de arbeidsmarkt, dus waarom kijken we niet naar wie je bent?”

Helaas werkt niemand van deze groep Oekraïners op het oude functieniveau dat ze hadden in Oekraïne, constateren de projectleiders. "De managers in Nederland zien door het lastige, vertaalde CV met onbekende opleidingen en ervaringen, niet de skills die aanwezig zijn. Daarom zijn we hier vandaag om een skillspaspoort te maken.”

Aan de slag met het skillspaspoort

Ludger Weller en Vanessa Aswad van skills platform SkillLab lieten de bezoekers daarna met hun tool een eigen paspoort aanmaken. Als je daarin alles hebt ingevuld, wordt je door de tool automatisch aan opleidingen en aan werkzaamheden gekoppeld. Daarnaast laat het vacatures zien die passen bij je skills. Je kunt er een gecombineerd CV nieuwe stijl uithalen van skills en je werkervaring.

Op deze manier maak je een soort omgekeerd CV. Je gaat eerst met mogelijke werkgevers in gesprek over de skills die je bezit en via de skills kom je op de functies waarin je deze hebt gebruikt. De werkgever krijgt zo meer inzicht in je skills en vindt beter de juiste kandidaat voor de positie.

Van huidige skills naar ambities

We sloten de bijeenkomst af met een oefening “Wat zijn je ambities?”. Durf te dromen als een vijfjarige en neem dit mee, was de boodschap. De groep gaat later verder om het met elkaar af te maken.

Dankbaar dat ik bij deze prachtige avond aanwezig mocht zijn.

Yvette Minderhoud

Deel dit artikel
Dit artikel is 858 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter