Nieuws


1 juni 2023

Interne mobiliteit met talent marketplaces: een kwestie van leven of dood voor HR volgens Bersin


In een onzekere economie is er één ding constant voor werkgevers: de people strategy. De juiste mensen aannemen, de juiste mensen behouden en zorgen dat de skills van werknemers up-to-date zijn, zodat bedrijven kunnen floreren en groeien. Dat zegt HR-expert Josh Bersin, die de HR Technology Conference Virtual opende met een keynote “HR Technology 2023: The Disruption Continues.”

Categorie: Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

Consolidatie in de markt

In de huidige economie is de HRTech-industrie gefocust op productiviteit, het sourcen en werven van talent, skills begrijpen, de employee experience verbeteren, een eerlijke compensatie bieden ondanks de inflatie, en wat andere thema’s, zei HR-expert Josh Bersin tijdens zijn keynote op de HR Technology Conference Virtual.

Hij vertelde honderden bezoekers dat investeringen in de HRTech-industrie zullen blijven groeien dit jaar, hoewel het minder snel zal gaan dan vorige jaren door de bezuinigingen van bedrijven, die leiden tot consolidatie in de markt.

Te veel HRtech-systemen

En dat is waarschijnlijk goed voor HR-leiders die worstelen met de vele HR-systemen. Bersin haalde een recent onderzoek aan. Dat constateerde dat de meeste grote bedrijven 70 tot 75 HRTech-systemen hebben. Dat is te veel, zegt Bersin:

“De HR architectuur is vergelijkbaar met een overvolle rommellade in de keuken waarin je nooit kan vinden wat je nodig hebt.”

Maar als de markt aan het krimpen is en organisaties hun systemen aan het verminderen zijn, hoe kunnen HR-leiders dan de productiviteit van werknemers beheren zonder de HR-functies die ze nodig hebben op te geven?

“Interne mobiliteit en talent marketplaces en ‘aangrenzende’ skills voor werknemers identificeren – mensen toestaan gig-werk te doen – zijn de overlevingsstrategieën in de huidige economie”, zei Bersin.

Overlevingsstrategieën

Hier zijn drie belangrijke skills-gerelateerde leerpunten over deze “overlevingsstrategieën” uit de keynote van Bersin.

1. De voortgang van skills tech blijft frustrerend

Skills technologie is overal, zei Bersin en het is het nummer één onderwerp dat hij bespreekt met bedrijven. Maar skills veranderen constant, wat het een lastig gebied maakt. Zijn advies? “Probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden met 25.000 skills. Daar haal je weinig uit.

Zie skills in plaats daarvan als een dynamisch onderdeel van de infrastructuur van je bedrijf en focus op skills in de meest cruciale delen van je bedrijf.” De technologie moet worden ingebed in verschillende use cases in HR, zei Bersin, waaronder learning, talent mobility, loopbaanontwikkeling, en het meest recente, compensatie.

Tot nu toe zijn er geen vendors die skills kunnen beheren in al deze systemen, zegt Bersin. Dit betekent dat HR-leiders waarschijnlijk gespecialiseerde vendors nodig zullen hebben voor verschillende toepassingen om de data te kunnen verzamelen die ze nodig hebben om skills te achterhalen. Uiteindelijk is het zo dat “veel skills-projecten zich ontwikkelen en veranderen in talent intelligence-projecten, wat zeer strategische projecten zijn.”

·      Lees ook onze visie op verschillende tools met skills functionaliteiten in ons Skills Based HR dossier.

2. Talent marketplaces zijn een must-have

Het is moeilijk te geloven dat de term talent marketplace relatief nieuw was een paar jaar geleden, gezien de grootte van de huidige markt en de snelheid waarmee die zich uitbreidt.

“De Talent marketplace is een categorie die oprecht meer waarde toevoegt dan alle andere dingen die ik heb gezien in mijn tijd als analist,” zei Bersin.”

Door mensen te verbinden met alles, van gigs tot banen tot projecten tot mentoren tot kansen, herschept het eigenlijk andere categorieën. “In sommige opzichten neemt de Talent Marketplace zelfs het talent management van binnenuit over,” zei Bersin. Want uiteindelijk zou het leerprogramma’s, carrièreontwikkeling, prestatiebeheer en meer kunnen bevatten. Talent marketplaces bouwen vereist zowel technologie als een culturele verandering, merkt hij op.

3. Leren en groei komen samen

Bersin noemde leren en ontwikkeling een “fascinerend gebied van innovatie”, omdat het verschuift naar een academiegericht systeem en gebruik begint te maken van kansen die ChatGPT en andere tools bieden. “ChatGPT is naast andere dingen ook een echte leertool”, zei hij. Het kan helpen met toetsen maken, leerprogramma’s volledig ontwikkelen, functioneren als een onderwijsassistent en nog veel meer. Dit jaar verwacht hij te zien dat de hoeveelheid tools daalt, naarmate capability academies zich ontwikkelen. Maar zelfs capabilities zijn niet genoeg, zei hij. Wat werknemers echt willen is groei. Zoals op een van zijn slides stond: “Waar corporate learning heengaat: Van Chief Learning Officer naar Chief Capability Officer naar Chief Growth Officer.”

Bron: Elizabeth Clarke, HRExecutive.com

Deel dit artikel
Dit artikel is 537 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter