Nieuws


27 februari 2023

Steeds meer belangstelling voor referral recuitment: tips voor de juiste software


Steeds meer organisaties zetten hun eigen medewerkers in om nieuwe medewerkers te werven. Dat blijkt onder andere uit de referral recruitment benchmark van Search & Co. Welke software kan organisaties daarbij ondersteunen, en hoe selecteer je dan de juiste referral software? Search & Co geeft tips.

Categorie: Onderzoek, Recruitment flex, Recruitment
Geschreven door: HRTech Redactie

desola-lanre-ologun-vII7qKAk-9A-unsplash

Bij referral recruitment worden werknemers ingezet om nieuwe mensen te werven. De medewerkers worden beloond voor hun wervingsinspanningen en het aandragen van potentiële nieuwe medewerkers. Hoe stond het in 2022 met deze vorm van recruitment?

Uit de 2022 referral recruitment benchmark van Search & Co blijkt dat meer dan de helft van de deelnemende organisaties (65 procent) in 2022 gebruik maakte van een referral programma en nog eens een kwart (24 procent) van plan is om zo’n programma in 2023 op te starten. 11 procent gaf aan dit niet te doen. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat zij hier geen noodzaak voor zien, de kosten te hoog vinden, te snel groeien waardoor zij er geen tijd voor hebben, geen recruitment afdeling hebben of niet weten hoe ze met referral recruitment moeten starten.

Aan de 2022 referral recruitment benchmark hebben 763 organisaties in Nederland en België uit de profit en non-profit sector deelgenomen. Bij de meeste bedrijven werken gemiddeld meer dan duizend medewerkers.

Software voor ondersteunen referral recruitment

Software kan een referral recruitment programma ondersteunen. Er zijn vier verschillende softwaremogelijkheden wanneer een referral programma ondersteuning nodig heeft met automatisering.

  1. Employee advocacy softeware. Hiermee kan je medewerkers makkelijk berichten via social media laten delen en wordt het succes hiervan gemeten.
  2. Standaard referral software die een referral programma kan ondersteunen waarmee je alleen een geldbeloning kan geven voor een aangedragen en aangenomen kandidaat. Daarnaast kan je ook berichten delen en kandidaten aandragen.
  3. ATS referral plugins waarmee je een referral programma kan ondersteunen wanneer je alleen een geldbeloning wilt geven voor een aangedragen en aangenomen kandidaat. Daarnaast kan je ook berichten delen en kandidaten aandragen.
  4. Met gamificatie referral software kan je zoveel mogelijk medewerkers direct belonen voor elke wervingsinspanning die ze leveren. Daarnaast kan je uiteraard ook berichten delen en kandidaten aandragen.

Wereldwijd zijn veel leveranciers van referral software. De meeste standaard referral software partijen en de ATS referral plugins richten zich op referral programma’s waarmee je alleen een beloning kan koppelen aan een aangedragen en aangenomen kandidaat. Slechts een paar software leveranciers faciliteren een directe beloning voor de wervingsinspanning die door de medewerker geleverd wordt.

afbeelding-2

Wanneer je de juiste software selecteert om jouw referral programma perfect te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je allemaal met de referral software wilt kunnen doen (op korte en langere termijn). We weten nu dat een referral programma waarin de wervingsinspanning direct beloond wordt het beste resultaat oplevert. Let daarom op welke functionaliteiten belangrijk zijn wanneer je gamificatie referral software selecteert.

Aandachtspunten voor de selectie van de juiste referral software

1.     Spelelement – is er een puntenspaarsysteem wervingsbijdrage?
2.     Kunnen punten verzilverd worden in een reward shop?
3.      Kan je een competitie of teamuitdagingen inzetten?
4.     Kan je naast interne ambassadeurs op termijn ook externe ambassadeurs inzetten?
5.     Kunnen berichten automatisch verstuurd worden naar ambassadeurs?
6.     Kan je solliciteren via gedeelde posts?
7.     Is interne mobiliteit verwerkt in de software?
8.     Is de interne communicatie geautomatiseerd?
9.     Kan je real time referral data inzien?
10.  Is een ATS integratie mogelijk?
11.  Is het conform de AVG-wetgeving?
 
Geïnteresseerd in het hele rapport? Vraag het hier aan.

Deel dit artikel
Dit artikel is 589 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter