Nieuws


6 maart 2023

Kluiscodes kraken om te zien of het klikt: recruitmentportal helpt Boskalis bij selectie van trainees


Zijn Boskalis en ik een goede match? Op deze vraag krijgen trainee-sollicitanten een antwoord zodra ze zijn toegelaten tot de recruitmentportal. Met een capaciteitentest en het game-based assessment van eelloo, is het een poort naar een efficiënte en betrouwbare preselectie, zegt Lindsey Boog, Employer Branding Specialist bij Boskalis.

Categorie: Assessments & Matching
Geschreven door: eelloo

Kluiscodes kraken om te zien of het klikt recruitmentportal helpt Boskalis bij selectie van trainees

Een 18 maanden durend traineeship bij Boskalis is synoniem voor avontuur, de wijde wereld ontdekken, een unieke kans om het verschil te maken. Jaarlijks heeft de onderneming een kleine veertig felbegeerde plekken te verdelen, en reageren er honderden afgestudeerden. Voor de preselectie van het toptalent bedient Boskalis zich van een recruitmentportal van eelloo.

“Ook al ontvangen we veel aanmeldingen, het is elk jaar weer spannend hoe het uitpakt”, bekent Lindsey Boog van Boskalis. Als Employer Branding Specialist werkt zij op het snijvlak van recruitment en communicatie. Starters op de arbeidsmarkt zijn het voornaamste target. “Onze trainee-sollicitanten zijn minder dan twee jaar geleden afgestudeerd en hebben een technische achtergrond met minimaal hbo-niveau. Binnen de traineeships onderscheiden we meerdere richtingen: ‘operations’, ‘fleet’ en ’finance’.

Recruitmentportal met game-based assessment

Zijn Boskalis en ik een goede match? Op deze vraag krijgen sollicitanten een antwoord zodra ze zijn toegelaten tot de recruitmentportal. Elke kandidaat belandt in zijn persoonlijke online sollicitatiedossier. Het ‘Jouw fit’ programma reikt twee verplichte onderdelen aan: een capaciteitentest en een game-based assessment. Het menu biedt de keuze uit Engels en Nederlands.

In hoeverre de beide assessments een goede indicator zijn voor prestaties in het veld? Lindsey: “We hebben zeker aanknopingspunten gevonden, maar vinden het nog te vroeg om conclusies te trekken. Ook waken we ervoor om uitsluitend toppresteerders met identieke motivatie en skills aan boord te halen. Een hoge fitscore is niet zaligmakend. We geven bewust ruimte aan verschillende kwaliteiten en kernwaarden. Dan bouw je mooie, diverse teams. Het blijft altijd zoeken naar de juiste balans.”

Kluiscodes kraken: leuk en zinvol

“Je leert iemand beter kennen door een uur te spelen, dan door een jaar te praten. Niet mijn wijsheid, maar een eeuwenoude quote van Plato”, vertelt Ellemiek Hodes, implementatieconsultant bij eelloo. “Hoewel het game-based assessment als een spel overkomt, is het wel degelijk een echte psychologische test. Met een ingebouwde meting die veel data oplevert over eigenschappen en gedrag. Kandidaten moeten bijvoorbeeld een ballon zo hard mogelijk opblazen en een kluiscode kraken.”

“Het game-based assessment heeft niet alleen een hoog funfactor, maar onthult ook iets over iemands persoonlijkheid en gedrag. De ballonnen knappen steeds op een ander moment. De onvoorspelbaarheid maakt dat iemand korter of langer doorblaast, waarmee je iets verklapt over bijvoorbeeld je risicogedrag.”

Fitprofiel met 10 eigenschappen

Een universeel raamwerk met specifieke, unieke inhoud. Dat is kenmerkend voor het game-based assessment dat eelloo aan bedrijven en organisaties aanbiedt. Ellemiek: “Vooraf hebben we met recruiters, enkele stakeholders en oud-trainees van Boskalis geïnventariseerd welke eigenschappen men belangrijk vindt binnen de organisatie. Uit 34 eigenschappen hebben we er 10 geselecteerd, die zijn opgenomen in een zogenoemd fitprofiel: in hoeverre is er een match tussen de organisatie en jou als persoon? De uiteindelijke fit-score is berekend op basis van 5000 datapunten. Zo meet je of het klikt. In combinatie met de capaciteitentest kun je vrij goed voorspellen of iemand een goede match is.”

Positieve candidate experience

Een snelle en goed onderbouwde preselectie, dat is voor Boskalis de prioriteit van eelloo’s recruitmentportal. Daarnaast wil het bedrijf kandidaten een positieve ‘candidate experience’ bezorgen. Lindsey: “Wij zijn ons ervan bewust dat we best veel vragen van kandidaten. Inherent aan een traject met zo’n grote groep is dat het tijd kost. Sommigen melden zich al in januari en moeten hun geduld bewaren tot mei voordat ze horen of ze aangenomen zijn.”

“Daarom doen we er alles aan om kandidaten onderweg enthousiast te houden en te belonen voor hun loyaliteit. Via de portal kunnen we herinneringsmailtjes sturen, zijn we bereikbaar bij vragen en onderhouden we het contact. En heel belangrijk: we kunnen onze eigen filmpjes, foto’s en teksten toevoegen. Bijvoorbeeld een videoboodschap van een enthousiaste, voormalige trainee die tips geeft. Mooi dat wij kandidaten aan de hand van een online tool toch een echte Boskalis-experience kunnen bezorgen. Daarnaast zorgen we natuurlijk voor persoonlijk contact indien nodig.”

Trainees uit alle windstreken

Lindsey benadrukt dat Boskalis geen homogene groep van kandidaten beoogt. “Juist niet. We letten erop dat een groot deel vrouw is, ook al zijn die in de technische sector iets lastiger te vinden. De groep trainees van dit jaar komt uit alle windstreken; van Nederland tot de UK en van Singapore tot Indonesië. Mooi aan de portal is dat we mensen over de hele wereld dezelfde kandidaatsbeleving kunnen geven.” Na de portal gaan we met de kandidaten nog verder een intensief traject in, waarbij ze ook vol de mogelijkheid krijgen om Boskalis beter te leren kennen.

Meer weten? Lees het hele interview over de Boskalis klantcase [pdf] op de website van eelloo

Deel dit artikel
Dit artikel is 824 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter