Nieuws


20 februari 2023

Anita Lettink: “Een salarisstrook is maar het begin”


De traditionele manier van werken is aan het veranderen. Werknemers hebben steeds vaker meerdere werkgevers of werken als freelancer. Dat brengt ook meerdere inkomensstromen met zich mee, waardoor je al snel het overzicht verliest. HRtech-expert Anita Lettink geeft haar visie over een ‘slimme loonstrook-omgeving’ per werkende, die daar verandering in moet brengen.

Categorie: Salarissen
Geschreven door: HRTech Redactie

piggybank-1SbXOfNcjnU-unsplash

De werknemer in het middelpunt van de betaling

In mijn keynotes bespreek ik vaak het onderwerp “de werknemer in het middelpunt van de betaling”. Wat betekent dat?
Niet zo lang geleden werkten mensen vaak fulltime voor één werkgever. Er was een één-op-één relatie tussen werknemer en werkgever en de uitkomst was een cheque of bankoverschrijving, vastgelegd door middel van een loonstrook. De werkgever betaalde de sociale verzekeringspremies en belastingen volgens de lokale wetgeving en bood meestal nog secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dit is nog steeds de meest voorkomende aanpak in de payroll-industrie en hoe we denken over het onderwerp. Natuurlijk hebben we contractvariaties gezien als de Employee of Record en Professional Employer Organization, maar de uitkomst blijft hetzelfde: een berekende loonstrook.

Verschillende inkomensstromen

Maar voor veel werkenden is die één-op-één relatie verleden tijd: ze hebben meerdere werkgevers, of ze hebben één werkgever, werken als een freelancer, runnen een bedrijfje ernaast of hebben meerdere opdrachten. Met andere woorden, ze hebben verschillende inkomensstromen. Sommige leveren een nettobetaling op via een loonstrook, terwijl andere resulteren in een factuur met een brutobetaling.

Dit plaatst de werknemer in het middelpunt van de betaling, waar ze deze inkomensstromen beheren en nu zelf verantwoordelijk zijn voor belastingen en sociale verzekeringspremies. Inkomensstromen van andere activiteiten zijn meestal minder voorspelbaar. Dat betekent dat mensen meer kennis over financiën moeten hebben. Helaas is dat geen vak wat op school gegeven wordt.

Slimme loonstrook

Een “smart payslip” kan helpen om werkenden meer inzicht te geven in hun financiën. Zo’n slimme loonstrook is een digitale omgeving die werknemers verbindt met hun beroepsgerelateerde informatie en financiële middelen. Hierin kunnen ze onder andere hun betalingsgeschiedenis, vakantiedagen en pensioen bekijken.

Deze informatie kan makkelijk gekoppeld worden aan hun “personal employment portfolio”, een veilige wallet app. De app verzamelt ook data van andere inkomensstromen, waardoor hij veel inzicht biedt voor werknemers. Zo hebben ze al hun financiën op een rijtje.

Inkomsten-wallet

Stel je een wereld voor waarin werkenden makkelijk toegang hebben tot hun beroepsgerelateerde informatie en financiële middelen door de payroll van hun werkgever te verbinden aan hun inkomsten-wallet via een API. Ze kunnen hun betalingsgeschiedenis en pensioen bijhouden en hun secundaire arbeidsvoorwaarden bekijken in real-time. Je kan hen toestaan om hun betalingsinformatie te bekijken voordat ze worden uitbetaald zodat ze kunnen checken of alles compleet is. Zijn alle gewerkte uren bijgehouden? Zijn de overuren toegevoegd?

Verbeterd datamanagement

Dit stelt werknemers in staat om onderbouwde beslissingen te maken over hun financiën, zeker wanneer er grote verschillen tussen maanden zijn. Voor payroll teams zou het minder fouten, meer automatisering en verbeterd datamanagement betekenen.

Dit is de richting waar we in gaan: een verbonden payroll die werknemers data biedt wanneer ze het nodig hebben en waar salarisadministrateurs en medewerkers beiden een rol spelen in het zorgen voor correcte betalingen en loonstroken.
 
Meer weten? Lees hier het volledige (Engelse) artikel.

Deel dit artikel
Dit artikel is 383 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter