Nieuws


14 december 2021

Stiekem toepassen van monitoringtechnologie jaagt medewerkers weg


De productiviteit van werknemers afmeten aan hun aanwezigheid is voorgoed achterhaald. Technologie kan bedrijven helpen om de prestaties van hun medewerkers op een andere manier te beoordelen. Maar het stiekem toepassen van werknemerstoezicht is geen slimme zet in deze krappe arbeidsmarkt, zegt leverancier VMware.

Categorie: Onderzoek, Persbericht, AVG-GDPR
Geschreven door: HRTech Redactie

toezichtTechnologie voor toezicht van werkenden

Ook in Nederland wordt steeds vaker monitoring-technologie gebruikt voor werken op afstand. Dat blijkt uit onderzoek van VMware, leverancier van multi-cloud diensten. Uit het rapport “The Virtual Floorplan: New Rules for a New Era of Work”, blijkt dat 69% van de ondervraagde Nederlandse bedrijven (70% wereldwijd) al technologie voor werknemerstoezicht heeft geïmplementeerd of van plan is dit te gaan doen.

De maatregelen die Nederlandse bedrijven hebben genomen zijn onder andere monitoring van:

  • e-mails: 45%
  • samenwerkingstools: 37%
  • het browse-gedrag op internet: 33%

Daarnaast maken ze gebruik van:

  • videobewaking: 29%),
  • contact tracing-software: 29%
  • tracking van aandacht via webcams: 25%

Tegelijkertijd ziet zeker 43% van de Nederlandse bedrijven die al monitoring van werknemers en apparaten heeft geïmplementeerd een (drastische) toename in zijn personeelsverloop.

vmare onderzoek

Monitoring niet altijd transparant

Werknemers zijn zich ervan bewust dat hun prestaties belangrijker zijn geworden voor hun werkgever nu ze vaker op afstand werken. Drie kwart van de respondenten geeft ook aan dat ze dankzij de technologie voor werken op afstand efficiënter werken dan voorheen.
Maar nu ‘de manager’ niet altijd meer aan een bureau verderop in de gang zit, ontwikkelen werkgevers nieuwe manieren om de productiviteit van werknemers te monitoren en te kwantificeren. Daarin zijn ze niet altijd even transparant, zo blijkt. Een vijfde van de Nederlandse werknemers weet niet of hun bedrijf monitoringsystemen op hun apparaten heeft geïmplementeerd om hun productiviteit te monitoren.

Vertrouwen van werknemers schaden

Werkgevers moeten voorzichtig te werk gaan als ze monitoringtools willen gaan inzetten, zegt Erik de Geus, Senior Regional Director Benelux van VMware. “Monitoring en het leveren van prestaties zijn twee heel verschillende dingen. Een gebrek aan transparantie en meten met behulp van cijfers, zonder hierover openheid te geven, kan snel het vertrouwen van werknemers schaden en ertoe leiden dat talent het bedrijf verlaat, net nu de arbeidsmarkt zeer competitief is en een uitdaging vormt.”

Onderzoek The Virtual Floorplan

Het onderzoek The Virtual Floorplan van VMWare liep in juli en augustus 2021. Onderzoeksorganisatie Vanson Bourne ondervroeg wereldwijd 7.600 respondenten in verschillende bedrijfstakken. Aan het onderzoek deden ook 200 Nederlandse bedrijven mee. Alle ondervraagde bedrijven hebben wereldwijd 500 of meer werknemers.

De inzet van werknemerstoezicht is een van de vele onderwerpen die aan bod komen in het The Virtual Floorplan-onderzoek. Download hier een Engelse samenvatting van het onderzoek of vraag het hele rapport aan.

 

Deel dit artikel
Dit artikel is 888 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter