Nieuws


26 augustus 2021

BigTech als Netflix, Google, Microsoft, Amazon en zelfs Tesla niet duurzaam genoeg voor ASN Bank


Na het nieuwste IPCC-klimaatrapport duiken we eens in duurzaamheid van BigTech, inclusief de lessen voor #HRTech. Duurzaamheid gaat over meer dan alleen klimaat en is wereldwijd door 193 landen bevestigd in de Sustainable Development Goals van de VN. De ASN Bank beoordeelt bedrijven volgens een eigen duurzaamheidshandleiding en opvallende namen komen niet (meer) door de keuring om in te beleggen. Is duurzaamheid van je #HRTech leverancier al een selectiecriterium?

Categorie: HRTech selecteren
Geschreven door: HRTech Redactie

ASN BankMensenrechten voor medewerkers en consument vaak doorslaggevend

Naast klimaat zijn biodiversiteit en mensenrechten de drie pijlers onder het duurzaamheidsbeleid. Vaak blijkt mensenrechten en de criteria die daaronder vallen bepalend om een tech leverancier af te keuren voor beleggingen. Zo is Tesla, oorspronkelijk opgenomen natuurlijk om hun positieve impact op het milieu, ondertussen afgevallen vanwege de onveilige arbeidsomstandigheden voor hun werkenden, en het verbod om lid te worden van een vakbond.

Bij Amazon mogen mensen wel lid worden van een vakbond, maar daar beïnvloedt het bedrijf de vakbondsverkiezingen en zijn die arbeidsomstandigheden in vooral de goederenpakhuizen niet ideaal. Maar Amazon scoort veel meer onvoldoendes, zoals voor privacy, concurrentievervalsing, verkoop van foute producten als wapens en bont, en voor de belastingmoraal, die vrijwel ontbreekt.

Privacy vanuit de GDPR doorslaggevend voor Google

Bij Google gaat het vooral mis vanuit privacy oogpunt. De tools van Google slaan te veel privacygevoelige gegevens op en gebruiken die om de reclame-inkomsten te optimaliseren. Vooral vanuit Europa is Eurocommissaris Vestager al tot driemaal toe succesvol in het beboeten van de tech gigant. Het gebruiken van Google-producten is echter zo gebruikersvriendelijk dat veel particulieren en organisaties hier toch gebruik van maken. Hier weer van afstappen zal ene hele klus zijn.

VestagerBig brother en gezichtsherkenning gevaarlijk, dus ook voor #HRTech

Privacy problemen spelen ook als factor bij een gigant als Microsoft, net als het inzetten van de software voor militaire doeleinden. Opvallend hier is dat vooral de investeringen die Microsoft deed in software voor gezichtsherkenning en bijbehorende big brother praktijken van overheden als de politie en bedrijven een probleem vormen. Ondertussen is Microsoft, maar ook IBM en Amazon, gestopt met dit soort beleggingen. Voor #HRTech partijen vooral in recruitment zijn dus gewaarschuwd hier heel zorgvuldig mee om te gaan.

Waar sla je dan data op?

De uitdaging voor duurzame (#HRTech) ondernemers is dan wel groot. De kantoorsoftware en operating systemen van Microsoft en Google zijn marktleider met weinig alternatieven. En voor het opslaan van data in de cloud zijn met Amazon AWS ernaast deze drie ook marktleider. Waar sla je als #HRTech leverancier dan je data op als je duurzaamheid belangrijk vindt? De ASN Bank zelf zit vast aan Microsoft. Er zijn wel Nederlandse hosting partijen te vinden die betrouwbaar genoeg zijn. En er loopt in Europa het Gaia-x project als alternatieve cloud dienst die privacy vooropstelt, maar net als meer Europese initiatieven gaat deze nog niet zo hard en is het niet bekend wanneer dit beschikbaar is.

asn-fp2-pattern-header-700x360Duurzame Tech, zoals Philips

Er zijn gelukkig ook Tech partijen waar het met de duurzaamheid wel goed gaat. Lovende woorden voor bijvoorbeeld Ericsson en het omgevormde Philips, vanwege een ‘sociaal DNA” als werkgever, voor de eisen gesteld aan kopers van business units als de consumenten elektronica en licht, en voor de eigen klimaatdoelstellingen. En met de ASN Bank Wereldprijs gaat de bank ieder jaar op zoek naar duurzame start-ups, zoals in the tech hoek Fairphone, die ondertussen de derde editie van hun duurzame smartphone met herbruikbare onderdelen verkoopt, en Somnox de slaaprobot.

Update 3-12-2021:

Ook Netflix toegevoegd aan het rijtje afgekeurde Tech giganten

In een nieuw onderzoek nu naar Netflix loopt het ook niet goed af voor BigTech. Weliswaar heeft Netflix recent klimaatdoelen gepubliceerd, dat kon ook niet anders, er zijn nog genoeg andere minnen over in het onderzoek. Zo is het gedrag van haar klanten, meer bankhangen of bingewatchen, zeker onder jongeren, in basis een slecht resultaat omdat mensen te weinig bewegen. Ook hier vinden we fiscale, belastingontwijk routes en een overbetaalde ceo. Opgeteld met zeer beperkt duurzaamheidsbeleid op het gebied van kinderarbeid, dieren op de set en andere vormen van uitbuiting heeft ASN doen besluiten niet in Netflix te beleggen.

Alle HRTech aanbieders op een rij
Ben jij op zoek naar passenden en innovatieve #HRTech oplossingen? Gebruik dan onze HRTech Arena. Hierin vind je alle aanbieders per domein.

Deel dit artikel
Dit artikel is 299 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter