Nieuws


25 januari 2021

HRTech Community Meet Up: WFA en BLM met BvdH en vijf themaweken in 2021


Verrassend: er is vooral heel veel wél doorgegaan het afgelopen jaar. Oké, we gingen niet naar UNLEASH in Parijs, maar veel werd online en sommige fysieke events konden toch plaatsvinden. Een korte terugblik maar vooral vooruitblik tijdens de HRTech Community Meet Up met speciale gast Bas van de Haterd over Black Lives Matter en Work From Anywhere.

Categorie: Salarissen, #HRTech Review Community, Cultuur, Corona, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

HRTech-Community-Meet-Up-WFA-en-BLM-met-BvdH-en-vijf-themaweken-in-2021Het begint te wennen, de digitale borrel. Een voordeel: je mag wat drinken want naar huis rijden hoeft niet meer. Dus stonden voor de Software en Consultancy Partners en Experts van de #HRTech Review community woensdag 20 januari de borrelnootjes en een glas wijn binnen handbereik. Dit keer was Bas van de Haterd, ‘professioneel bemoeial’, uitgenodigd om uit te leggen welke sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen impact gaan hebben op organisaties en HRTech. Twee zijn volgens Bas niet te missen. Want niet alleen de coronacrisis, ook de Black Lives Matter beweging heeft volgens hem een fundamentele verandering in gang gezet.

Nooit meer vijf dagen naar kantoor

“Twee, drie dagen? Een ding is zeker: we gaan nooit meer fulltime terug naar kantoor. Dat heeft inmiddels een groot aantal organisaties al laten weten. Want als corona één ding heeft laten zien is dat we wél flexibel kunnen werken qua locatie.”

Dat ‘Work From Home’ wordt volgens Bas ‘Work From Anywhere’. Want als we vanuit huis kunnen werken, waarom dan niet ergens op een eiland voor de kust van Mexico? Lange tijd waren het een paar mensen die overal ter wereld hun laptop konden opklappen, de digital nomads, maar dit gaat veel meer mainstream worden, verwacht Bas.

Work From Anywhere

Daar moet dus ook beleid voor komen. Want hoe zit het met de AVG als je werknemers over de hele wereld werken? Hoe worden reiskostenvergoeding, de vakantie- en vrije dagen geregeld als je een groot deel van het jaar thuis of ergens in het buitenland werkt?

En belangrijker, wat doe je met het salaris, dat in het Westen veel hoger ligt. Bas: “We zijn al vijftien jaar bezig met deze vragen maar echt overheidsbeleid is er nog niet.” Tegelijk heeft een bedrijf als Facebook al wel aangekondigd dat iedereen die uit de Bay Area verhuist gekort wordt op salaris. Terwijl Dropbox er juist voor kiest werknemers, waar ze ook ter wereld werken, hetzelfde salaris te blijven betalen.

ActieveHRTechExperts2020

Black Lives Matter

Black_Lives_Matter_logo.svg“Voor wie denkt dat het Nederland wel meevalt met discriminatie en genderongelijkheid. Onderzoek laat zien dat wij tot een de conservatiefste landen in het Westen behoren als het om arbeidsmarktdiscriminatie gaat.”

De huidige wetgeving op dit gebied is nu nog zo minimaal dat je volgens Bas het aantal bedrijven dat hiervoor is veroordeeld op één hand kunt tellen.

Volgens hem is het onontkoombaar dat er EU-wetgeving zal komen waardoor er op de arbeidsmarkt eerlijker geselecteerd zal worden. “Ik denk dat ‘skill based hiring’ verplicht wordt. Ook de Nederlandse wetgeving zal strenger worden: Er gaat een wet komen waardoor algoritmes aantoonbaar niet mogen discrimineren.” Eenvoudig zal dit niet zijn, erkent hij. Vooroordelen zitten gebakken in onze systemen en beginnen bij onszelf: “Een algoritme dat we allemaal kennen en dat bewezen biased is zijn onze eigen hersenen.”

Gender pay gap

En hoe zit het met de inclusie binnen organisaties? Zoals gelijke betaling voor mannen en vrouwen? Bas: “In Engeland moeten alle grote organisaties hun gender pay gap publiceren: het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in dezelfde functie met dezelfde ervaring. Maar ook het verschil tussen het aantal senior managers van een bepaald geslacht.”

Een klein onderzoek dat werd uitgevoerd binnen een bedrijf is al heel veelzeggend. De organisatie had alle salarissen openbaar gemaakte en iedereen kon aangeven wat het salaris zou moeten zijn dat bij zijn of haar functie paste. Dat leidde tot ontsteltenis bij de mannen. Want: ze vonden het salaris dat vrouwen voor zichzelf vroegen te laag!

Corona en de emancipatiebeweging gaan nog veel meer in gang zetten verzekert Bas ons: “Ga er maar vanuit dat deze trends doorzetten. Dat vraagt allemaal nieuwe elementen van de HR-technologie om dat te kunnen ondersteunen.”

Vooruitblik 2021 – vijf HRTech themaweken

In hoeverre deze bewegingen nu al hun impact hebben op de HRTech wereld gaan we later dit jaar zien. Deze thema’s zullen ongetwijfeld de revue passeren bij de vele, nog vooral online, events die gepland zijn.

Kalender2021

Zelf gaan we dit jaar vijf themaweken organiseren, met steeds over ieder thema een panelgesprek, een community meet up en debinars, demo webinars, van HRTech aanbieders en consultants. Na iedere week lanceren we een specifieke dossier pagina over dat thema, met alle relevante informatie gebundeld op één pagina. De thema’s voor dit jaar zijn:

  • Week 9, 1-5 maart: Privacy check bij HRTech
  • Week 15, 12-16 april: Engagement en Branding
  • Week 20, 17-21 mei: Prestatie en skills ontwikkeling
  • Week 39, 27-30 september: Assessments en Matching
  • Week 44, 1-5 november: Workforce Management

De eerste dossier pagina over de Talent Marketplace, die centraal stond in onze laatste debinarweek, komt binnenkort al online.

Deel dit artikel
Dit artikel is 747 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter