Nieuws


21 januari 2021

De VroomHR selectietool helpt om de juiste HR tech te selecteren


In de 25 jaar dat VroomHR passende HR-technologie voor klanten selecteert, is duidelijk geworden dat klanten vaak overweldigd worden door het grote aanbod van aanbieders en leveranciers. Om die reden heeft Vroom de VroomHR selectietool ontwikkeld: een handige applicatie waarin alle kennis en vooral de resultaten uit alle selectietrajecten van de afgelopen jaren overzichtelijk wordt aangeboden.

Categorie: HRTech implementeren, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

Trackrecord van leveranciers

logo_vroomMet het selecteren, implementeren en optimaliseren van HR-technologie als core-business heeft VroomHR al talloze organisaties geholpen met geïntegreerde HR & Payroll systemen. In de tussentijd werd de opgedane kennis van die selectietrajecten al jaren vastgelegd. Door middel van een BI-tool wordt al deze kennis nu ontsloten in de VroomHR selectietool.

Naast een actuele kijk op de ontwikkelingen op het gebied van HR tech wordt in de VroomHR selectietool dus ook het trackrecord van elke oplossing of leverancier geborgd voor toekomstige overwegingen van klanten. In het segment vanaf 250 tot 10.000 medewerkers betreft dit een redelijk constante lijst met leveranciers waaruit de best passende HR tech oplossing wordt geselecteerd.

HR tech selecteren: van short list naar definitieve keuze

De gegadigden op de shortlist van de VroomHR verkenningstool passen in de basis allemaal, maar in de vervolgfase worden de verschillen duidelijker gemaakt. Er wordt een offerte aangevraagd en meestal beantwoorden de leveranciers aan alle klantspecifieke eisen en wensen. Vervolgens worden de Proof of Concept en User Experience ingezet om tot een goed oordeel te komen hoe de verschillende oplossingen werken. Ook kan er op die manier getoetst worden of er een culturele fit tussen leverancier, eventuele implementatiepartner en klant is.

Al deze klantbeoordelingen, bevindingen en eindstanden worden bijgehouden in de VroomHR selectietool. Hierdoor kunnen de ervaringen worden meegenomen in toekomstige adviezen. HR tech selecteren wordt met behulp van deze historische data zo steeds makkelijker.

De VroomHR selectietool blijft altijd up-to-date

De ‘ontsluiting’ van de VroomHR marktkennis in de selectietool wordt, na ieder selectietraject dat VroomHR afrondt, bijgewerkt. Met enkele tientallen projecten per jaar biedt de tool een steeds grotere toegevoegde waarde in adviezen bij het selecteren van HR tech.

Ga naar de VroomHR Selectietool >>


De VroomHR Selectietool

VroomHRSneller de juiste keuze. Binnen uw organisatie wilt u uw HR-dienstverlening verbeteren en u weet al welke richting u op wilt. Maak dan gebruik van onze VroomHR Selectietool. Aan de hand van een aantal vragen geeft u aan waar u naar op zoek bent. Na afronding wordt u doorgeleid naar de VroomHR Selectietool. In deze tool is de kennis en ervaring van 25 jaar verzameld en geeft u een kick start in het selectie- en keuze proces. Wij leiden je in deze demo door de vragenlijst en de Selectietool.

Een debinar verzorgd door Erik Juliaan van der Gaag en Deen Ertman
Dagvoorzitter: Mark van Assema

Bekijk het debinar over de VroomHR Selectietool >>


Deel dit artikel
Dit artikel is 237 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter