Nieuws


25 november 2020

Het concept Talent Marketplace in breder perspectief


Tijdens de debinarweek laat #HRTech Review oprichter Mark van Assema zien dat Talent Marktplaatsen heel breed opgevat kunnen worden. Als je als organisatie, en zeker als HR en Recruitment, de oogkleppen af doet en die brede blik oppakt dan zie je allerlei vormen van talent, zoals vrijwilligers, gepensioneerden, platformwerkers, freelancers, robots en gedeeld werkgeverschap.  En je gaat ook de belangrijkste groep zien, het interne talent dat een aantal jaar op zijn plek 'vast' zit en geen groeimogelijkheden ziet, of krijgt.

Categorie: Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

In het debinar van maandag 23 november kijkt Mark, vanuit de blik die hij ook hanteert in het boek dat hij schreef met Marleen Deleu, Mis geen talent, naar de 'Extended Enterprise'. Talent dat voor een organisatie werkt is allang niet meer alleen in vaste dienst bij die organisatie, en de uitgebreide organisatie is meer en meer een ecosysteem waar mensen voor kortere of langere tijd hun talent inzetten en ontwikkelen. Organisaties die niet alleen 'nemen', maar ook 'geven' in de vorm van ontwikkeling, kunnen zo een netwerk van talent opbouwen EN hun employer brand versterken.

Extended Enterprise

Nieuwe definities voor de Talent Marketplace

In een nieuw concept als de talent markplaats horen ook nieuwe definities. Het is bijvoorbeeld tijd om te erkennen dat die jaarlijkse HR of Performance cyclus nooit gewerkt heeft voor talent ontwikkeling en alleen maar bedoeld was om de jaarlijkse salarisverhogingen te rechtvaardigen. Gebaseerd op een lijst in het nieuwste Fosway rapport zijn hier een aantal nieuwe definities en termen te hanteren voor de talent marktplaats. 

Traditioneel Talent Management

People Succes

Talent Acquisition of Recruitment

Flexible Resourcing

Internal Job Board

Project & Gig Marktplaats

Succession Planning

Opportunity Marketplace

Roles & Responsibilities

Resultaten en Skills

Performance Management

Teamwork, Feedback en OKR's

Certificaten  

Talenten

Behaalde opleidingen

Ambities en drijfveren

Talent marktplaats tooling

Met een nieuw concept komen natuurlijk ook weer nieuwe tools. Amerikaanse tools kunnen door hun grote thuismarkt snel groeien met nieuwe wereldspelers als Gloat, eightfold.ai en Fuel50. Maar ook lokaal in Nederland zijn partijen al aan het innoveren om interne mobiliteit op de kaart te zetten, zoals bij eelloo, GiTP/PiCompany, AG5 en HROffice, die ook deze week te zien zijn (of later terug te kijken op ons YouTube kanaal).

Anderzijds hoef je niet altijd nieuwe tooling hiervoor te gebruiken. Vaak kun je met bestaande Talent Management of Recruitment oplossingen ook al stappen zetten en deze partijen, zoals deze week bijvoorbeeld te zien bij Talentsoft en Cornerstone, zitten ook niet stil en ontwikkelen razendsnel talent marktplaatsen met skills matching als kernfunctie.

Bekijk hier het webinar van Mark terug om het concept talent marktplaats in perspectief te kunnen zien.

 

Cultuur obstakels omver werpen

Om deze dynamiek rond interne mobiliteit te kunnen realiseren moeten wel een aantal obstakels uit de weg worden geruimd. De belangrijkste is de management mentaliteit rond het willen vasthouden aan het eigen team. Die managers staan vaak interne verschuivingen niet toe, waardoor medewerkers als enige uitweg zien om bij de organisatie te vertrekken. Over deze en andere obstakels is woensdag 25 november een paneldiscussie in de debinarweek. Hiervan komt later de replay beschikbaar.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1974 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter