Nieuws


14 juli 2020

Je online identiteit bewaken met een Self Sovereign Identity


Een van de belangrijkste uitgangspunten van stichting Velocity Network en het Internet of Careers dat ze opzetten is de bescherming van de online identiteit van werkenden. Via het gesloten netwerk bepalen mensen zelf wat er met hun data gebeurt. Dit is allemaal mogelijk dankzij Self Sovereign Identity, dat model stond voor de creatie van het netwerk.

Categorie: AVG-GDPR, HRTech Taal
Geschreven door: HRTech Redactie

Eigen baas over je identiteit

SSI-identitySelf-Sovereign Identity (SSI) staat voor zelfstandige identiteit of soevereine identiteit, waarmee de kern van het netwerk dat Velocity poogt op te zetten wordt omschreven. Waar in deze tijd met talloze online profielen weinig zicht is op wat er gebeurt met de data van een persoon, creëert Velocity een netwerk waar degene over wie de data gaat, de werkende dus, het exclusieve eigendom heeft over zijn of haar digitale identiteit.

Zoals Velocity zelf omschrijft op de website: “Personen met een zelf-soevereine identiteit slaan hun gegevens op hun apparaten op (geback-upt naar hun back-upservice voor herstel) en leveren deze voor verificatie en transacties zonder dat ze hoeven te vertrouwen op een centrale autoriteit die een centrale gegevensopslag beheert. Met een zelf-soevereine identiteit hebben gebruikers volledige controle over hoe hun persoonlijke informatie wordt bewaard en gebruikt.” Dezelfde soort uitdaging proberen landen nu ook met hun corona apps op te lossen.

Echter, en dit is waarom grote bedrijven als Randstad en Upwork zich aansluiten, er is ook een keerzijde aan dat uitgangspunt: hoe vertrouw je digitale referenties als ze worden opgeslagen en eigendom zijn van het individu? Er is bij Velocity immers geen centrale autoriteit die ervoor zorgt dat er niet met de inloggegevens is geknoeid. Dit is waar cryptografie en blockchain binnenkomen.

SSI initiatief in Nederland ook gestart

AnneDoeserRabobankLuister hier ook de HR Podcast met Anne Doeser, hoofd van het HR Innovatie Hub bij Rabobank, die uitlegt hoe zij met SSI en Blockchain gestart zijn in hun ‘Career Wallet’. Ze zegt onder andere “De blockchain technologie en de Self Sovereign Identity oplossing heeft ons eigenlijk doen inzien, wat als de medewerker nu eens centraal staat en de regie heeft kun je de HRTech problemen met zovele verschillende systemen misschien oplossen” Rabobank is samen met een andere banken, opleiders, ministeries en technologiepartners aangesloten bij de Dutch Blockchain Coalition.

Hoe werkt de Self Sovereign Identity

Inloggegevens worden digitaal ondertekend door de uitgevende instantie en de blockchain bevat de cryptografische sleutels om de authenticiteit en geldigheid van de inloggegevens te verifiëren. Blockchain is onveranderlijk, dus deze sleutels kunnen niet worden gewijzigd. De sleutels zijn op zichzelf betekenisloos en bevatten geen privégegevens, maar als de persoon zelfs maar één letter verandert in de referentie die hij op zijn apparaat opslaat, komen de sleutels niet meer overeen.

De onveranderlijke, sabotagebestendige blockchain van Velocity Network slaat geen persoonlijke gegevens op, maar alleen de cryptografische sleutels die zijn gekoppeld aan de aan de persoon verstrekte inloggegevens, om de geldigheid ervan te verifiëren. Er is ook geen centrale database met privégegevens die kunnen worden gehackt. Het hacken van de blockchain is nutteloos omdat het geen persoonlijke gegevens opslaat, maar alleen de verifieerbare bewijzen van de inloggegevens. Als je iemands inloggegevens wilt hacken, moet je diens apparaat hacken, en zelfs dan kun je ze niet gebruiken of ermee knoeien.

Dossier: Privacy & HRTech
Alle relevante informatie rond 'Privacy & HRTech': artikelen, aanbieders, debinars en onze Privacy HRTech experts.

AVG proof in het kwadraat

Veiligheid en transparantie zijn twee kernwaarden die hebben gezorgd voor de ontwikkeling van het Velocity Network. Data is alleen toegankelijk voor bedrijven die zijn aangesloten bij het netwerk en alleen als degene die exclusieve eigenaar is van deze data ermee akkoord gaat. Voor de veiligheid van de data van een persoon maar ook om bedrijven de garantie te geven dat er niet met data geknoeid is of dat deze goed te verifiëren zijn.

Voor HR Tech opent deze nieuwe manier van het delen en beschermen van data over werkenden nieuwe deuren. Wanneer de blockchain revolutie plaatsvindt en hoe deze zal plaatsvinden is een vraag die de toekomst kan beantwoorden. Dat deze gaat plaatsvinden, lijkt een zekerheid.

Whitepaper: Hoe kies je een tool?
Ben jij op zoek naar geschikte #HRTech tools, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek hoe je de juiste tool selecteert met dit whitepaper.

Deel dit artikel
Dit artikel is 2191 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter